

LEHTIKUVA
Maahanmuuttoviraston Repo: Suomen kiristynyt linja näkyy vasta viiveellä
Somalialaisten ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden saamien myönteisten päätösten määrät ovat hyvin korkeita siihen nähden, että Maahanmuuttoviraston uusimman selvityksen mukaan maiden turvallisuustilanne on parantunut viime vuoden lopussa.
Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina, että virastoon on lähiaikoina tulossa ja on osin jo tullut useita uusia työntekijöitä käsittelemään paisunutta turvapaikkahakemusten määrää. Helmikuun aikana hakemuksia oli käsittelemässä jo 500 työntekijää, kun vielä vuodenvaihteessa tehtävää hoiti 73 henkilöä. Edelleen lisää henkilöstöä virastoon on tulossa toukokuussa.
Tällä hetkellä viraston käsittelyssä on jonossa noin 24 500 turvapaikkahakemusta.
Käsittelijöille on työtä, sillä viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa ennätysmäisesti yli 32 000 ihmistä. Tällä hetkellä viraston käsittelyssä on jonossa noin 24 500 turvapaikkahakemusta.
Sisäasiainministeriön alainen Maahanmuuttovirasto on nyt tehostanut menettelyään esimerkiksi lyhentämällä turvapaikkapuhuttelun kestoa siten, että tapauskohtaisesti turvapaikkapuhuttelu voidaan suorittaa vain noin kolmessa tunnissa.
Näyttönä usein vain hakijan kertomus
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo vakuuttaa, että kaikki turvapaikkapäätökset hoidetaan edelleen asianmukaisesti ja lain puitteissa. Turvapaikanhakijan puhuttelu ei myöskään ole kategorisesti kolmen tunnin mittainen, vaan kestää tarvittaessa niin pitkään kuin on tarpeellista.
– Kyse on hallintomenettelystä, johon jo lain mukaan kuuluu viranomaisen velvollisuus selvittää asiaa. Jos ilmenee epäselvyyksiä, niin tarvittaessa hakijoihin kohdennetaan lisäpuhuttelua.
Turvapaikanhakijoita puhuttelevat maahanmuuttoviraston ylitarkastajat, jotka vastaanottamansa selvityksen perusteella tekevät hakijan tilanteesta uskottavuusarvion.
– Myös turvapaikanhakijalla itsellään on asiassa niin sanottu auttamisvelvollisuus, vaikka usein muuta näyttöä ei ole esittää kuin hakijan oma kertomus. On ymmärrettävää, että esimerkiksi sotatoimialueelta saapuvalla henkilöllä on lähtökohtaisesti puutteelliset mahdollisuudet esittää näyttöä omassa asiassaan, Repo kertoo.
Lähes kaikille somalialaisille myönteinen päätös
Turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentit EU-maiden kesken vaihtelevat suuresti. Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin vuosien 2014 ja 2015 tilastojen mukaan Suomi on antanut myönteisen päätöksen 68 prosentille afganistanilaisista hakijoista, 85 prosentille irakilaisista hakijoista ja peräti 94 prosentille somalialaisista hakijoista. Suomi on myös myöntänyt suhteellisesti muita Pohjoismaita enemmän myönteisiä päätöksiä kyseisille hakijoille.
Irakin turvapaikkakriteerien tarkistaminen tulee vaikuttamaan merkittävästi hyväksyttyjen hakemusten määrään.
Määrät Suomen osalta ovat hyvin korkeita siihen nähden, että Maahanmuuttoviraston uusimman selvityksen mukaan muun muassa Somalian ja Irakin turvallisuustilanne parantui viime vuoden lopussa. Myös sisäministeri Petteri Orpo on todennut, että Irakin turvapaikkakriteerien tarkistaminen tulee vaikuttamaan merkittävästi hyväksyttyjen hakemusten määrään.
Turvallisuustilannearviot vaihtelevat
Repo myöntää, että EU-maiden vaihteleva linja hakemusten hyväksymisessä on aito huolenaihe. Eräs syy vaihtelevuuteen on EU-valtioissa erilaiset turvallisuustilannearviot koskien niitä maita, joista hakijat tulevat. Toisaalta myös kansallisten tuomioistuimien ratkaisut muun muassa turvallisuustilanteesta ja luvat kriteerien täyttymisestä voivat vaihdella.
– Tilanne ei silti ole tyydyttävä, jos EU-maiden välillä on näin suuria alueellisia eroja. Nyt olisi syytä pikaisesti yhdenmukaistaa turvallisuusarviot EU-alueella.
Suomen linja muuttumassa
Revon mukaan lähtömaiden muuttuneet turvallisuusarviot näkyvät Suomen tilastoissa myönnettyjen turvapaikkojen määrissä vasta myöhemmin tänä vuonna, eli vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä Suomen päätöskäytännöstä. Suuri osa viimevuotisista hakemuksista on toistaiseksi käsittelemättä.
– Vielä ennen kesää tulemme myös arvioimaan uudestaan esimerkiksi Irakin ja Somalian turvallisuustilannetta. Tiedossa on, että esimerkiksi tietyillä alueilla Irakissa turvallisuus on parantunut ja tämä tulee näkymään tilastoissa viiveellä.
Halla-ahon luvut toteutumassa?
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho osoitti äskettäin tilastotietoihin perustuen, kuinka yli 70 prosenttia Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista on saamassa myönteisen päätöksen. Halla-ahon luvut ovat siten samansuuntaisia Eurostatin julkaisemien tilastotietojen kanssa.
“Tänä vuonna käsitellyistä turvapaikkahakemuksista vain noin 25 prosenttia on johtanut myönteiseen päätökseen.”
Revon mukaan Suomen linja on kuitenkin osittain muuttumassa.
– Kaikki turvapaikkahakemukset ratkaistaan yksilöllisen tilanteen perusteella. Tänä vuonna käsitellyistä turvapaikkahakemuksista vain noin 25 prosenttia on johtanut myönteiseen päätökseen. Moni hakemuksen jättäneistä on myös peruuttanut hakemuksen ja lähtenyt maasta itse, kun hakija on itse arvioinut omat perusteensa riittämättömiksi ja siksi arvellut saavansa kielteisen päätöksen.
Suomea markkinoidaan somessa
Viime vuonna sosiaalisessa mediassa alkoi levitä viestejä, joiden mukaan turvapaikanhakijalla olisi hyvät mahdollisuudet saada jäädä Suomeen. Esimerkiksi viime syksynä irakilaisten hakijoiden keskuudessa levitettiin huhuja Suomen nopeista käsittelyajoista. Viestejä ovat lähettäneet markkinointitarkoituksissa muun muassa ihmissalakuljettajat.
Suomen viranomaiset ovat reagoineet tilanteeseen, ja tällä on osin ollut vaikutusta tilanteeseen.
– Maahanmuuttovirasto toimii myös sosiaalisessa mediassa siten, että olemme pyrkineet välittämään lähtöalueille oikeaa tietoa Suomen lupakäytännöstä. Tässä virasto on toiminut yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.
840 saanut myönteisen päätöksen tänä vuonna
Suomi on tänä vuonna myöntänyt 671 turvapaikkaa, eli tällöin hakija on saanut pakolaisstatuksen, joka helpottaa muun muassa perheenjäsenten saapumista Suomeen. Toissijaisen suojelun perusteella Suomeen on toistaiseksi saanut jäädä 169 hakijaa.
Turvapaikan tai toissijaista suojelua saaneen asema voidaan kuitenkin lakkauttaa, jos tilanne, jonka perusteella lupa on myönnetty, on muuttunut.
Turvapaikan tai toissijaista suojelua saaneen asema voidaan kuitenkin lakkauttaa, jos tilanne, jonka perusteella lupa on myönnetty, on muuttunut. Lupa voidaan peruuttaa myös, jos käy ilmi, että on annettu vääriä tietoja hakemuksessa.
– Periaatteena on nyt tehdä nopeat päätökset sekä selkeästi myönteisiin että kielteisiin hakemuksiin. Nyt on tässä jonon alkuvaiheen käsittelyssä poimittu tällaisia sekä myönteisiä että kielteisiä tapauksia ja tehty nopeasti ratkaisut. Tämä osaltaan näkyy myös myönteisten turvapaikkaratkaisujen määrissä, Repo sanoo.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: “Nyt on etsittävä perusteet turvapaikanhakijoiden palauttamiselle – eikä porsaanreikiä maahan jäämiselle”

Meri: “Vaadin selitystä Maahanmuuttovirastolta – onko muu Eurooppa julmempi vai olemmeko me vain hyväuskoisia?”

Sisäasiainministeriön ylijohtaja: “Maahanmuuttovirastolla on itsenäinen päätösvalta turvapaikka-asioissa”

Nerg: Turvapaikan saaneet somalialaiset tulevat kielitestin perusteella maan levottomilta alueilta

Turvapaikanhakijat valittavat ahkerasti kielteisistä päätöksistä – tänä vuonna jo 750 valitusta

Hongistolta rajut moitteet maahanmuuttovirastolle – “näyttää olevan muista EU-maista täysin poikkeava linja”

Eduskunta tiukentaa maahanmuuton säännöksiä

Raatikaiselta jatkokysymys sisäministerille: Onko kaikkien Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden taustoja edes mahdollista selvittää?
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.