Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen on jättänyt kirjallisen jatkokysymyksen sisäministeri Petteri Orpolle kansliapäällikkö Päivi Nergin väitteestä kaikkien maahan tulijoiden taustan tietämisestä sekä lisäkysymyksiä rekisteröimättömien turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

– Kirjallisessa kysymyksessäni viittasin Ylellä 2.3.2016 olleeseen A2-turvattomuusiltaan. Keskustelijana oli mukana myös kansliapäällikkö Päivi Nerg. Hän sanoi illassa, että ”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

– Kysyin kirjallisessa kysymyksessäni, kuinka kansliapäällikön väite siitä, että jokaisen Suomeen tulleen henkilön tausta tiedetään on perusteltavissa? En saanut ministeri Orpolta selkeää vastausta kysymykseeni. Hän vastasi, että turvapaikkaprosessiin liittyvillä tarkastuksilla ja selvityksillä ei välttämättä kaikissa tapauksissa saada selville, ainakaan heti, kaikkea maahan saapuneen henkilön taustoista.

”Paperittomat risteilivät pitkin maata”

Raatikainen huomauttaa, että kun turvapaikanhakijoita alkoi virrata länsirajan yli elokuussa 2015, ei kaikkia ensimmäisiä tulijoita ehditty rekisteröidä.

– Tulijoita ehti saapua maahan ja liikkua edelleen eri puolille maata hallitsemattomasti. Ilta-Sanomat uutisoi 14.9.2015 artikkelissaan, ettei kukaan tunnu  tietävän, mistä väki tulee ja minne ovat matkalla. Ja miksi tulevat tänne juuri nyt: ”Tieto ei kunnolla kulje, totesi SPR:n Kemin osaston puheenjohtaja. Osa pyrkii rekisteröitymään poliisilaitoksella, osa haluaa jatkaa heti matkaansa.”

– Ennen syyskuun lopussa 2015 Tornioon perustettua järjestelykeskusta, paperittomia hakijoita saattoi risteillä omin päin pitkin maata. Maassamme on todennäköisesti yhä rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita tai muuten laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia, Raatikainen huomauttaa.

Miten kadonneet löydetään?

Raatikainen kysyy jatkokysymyksessään Orpolta, millaisella aikataululla kaikkien maahantulijoiden taustat voidaan selvittää ja onko kaikkien turvapaikanhakijoiden taustojen selvittäminen mahdollista millään aikataululla.

– Edelleen kysyn arviota siitä, kuinka paljon maassamme on rekisteröimättömiä tulijoita ja mihin toimenpiteisiin on ryhdytty heidän löytämisekseen, ja kuinka paljon kadoksissa olleita on onnistuttu rekisteröimään?

SUOMEN UUTISET