Euroopan komissio julkisti tänään tiedonantonsa uudesta yhteisestä eurooppalaisesta turvapaikkajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on korvata käytännössä jo kuopattu Dublinin sopimus. Komission paperissa esitetään mm. pysyvää turvapaikanhakijoiden jakoa jäsenmaiden kesken, yhteistä turvapaikkajärjestelmää, turvapaikkaa koskevan lainsäädännön harmonisointia ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston vallan kasvattamista. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) pitää komission tiedonantoa Suomen kannalta erittäin huolestuttavana. 

Jussi Halla-aho moittii jyrkin sanoin Euroopan komission hetki sitten julkistamaa ehdotusta uudesta Eurooppalaisesta turvapaikanhakumekanismista.

”Jakomekanismi tarkoittaisi käytännössä peruuttamatonta vallansiirtoa eduskunnasta Brysseliin, ja sitä etteivät suomalaiset pystyisi enää vaikuttamaan itsenäisesti rajojen yli tulevien pakolaisten määrään tai laatuun.”

– Komission ehdotus Dublin-järjestelmän uudistamiseksi uhkaa toteutuessaan tehdä turvapaikanhakijoiden jakamisesta pysyvän järjestelyn. Toteutuessaan jakomekanismi tarkoittaisi käytännössä peruuttamatonta vallansiirtoa eduskunnasta Brysseliin, ja sitä etteivät suomalaiset pystyisi enää vaikuttamaan itsenäisesti rajojen yli tulevien pakolaisten määrään tai laatuun.

– Mikäli Eurooppalainen ratkaisu ongelmaan on tämä, niin meidän tulee mitä pikimmin siirtyä pohtimaan kansallisia ratkaisuja joilla keväällä jälleen kiihtyvä pakolaisvirta saadaan käännettyä laskuun.

Uusien laillisten reittien avaaminen Eurooppaan ei Halla-ahon mukaan ole ratkaisu, koska kotoutumishaasteellisia tulijoita on enemmän kuin eurooppalaiset maat pystyvät taloudellisesti tai yhteiskunnallisesti ottamaan vastaan. Hänen mukaansa tulisi ennemminkin kannattaa epäterveiden houkuttimien kuten vastikkeettomien etuisuuksien ankaraa leikkaamista sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.

– Tunnustusta komissiolle voi kuitenkin antaa sen seikan tunnustamisesta, että kansainvälisen suojelun pitäisi olla aina luonteeltaan tilapäistä. Nythän suojeluperusteiset oleskeluluvat johtavat lähes automaattisesti jatkuvaan oleskelulupaan ja sen jälkeen kansalaisuuteen.

SUOMEN UUTISET