Yhtäkään euroa ei pimitetä verottajalta. Kaikkia sääntöjä noudatetaan täsmällisesti. Tämä viesti kuultiin kerta toisensa jälkeen, kun Euroopan parlamentin jäsenet tenttasivat tiistaina kansainvälisten suuryritysten ja mikrovaltioiden edustajia parlamentin verovaliokunnassa.

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kritisoi puheenvuorossaan erityisesti Googlea, jonka motto on ”Toimi oikein”.

– Vuonna 2014 maksoitte lähes 12 miljardia euroa täysin läpinäkymättömälle firmalle Bermudalle ilman mitään vastaavaa liiketoimintaa. Onko tämä joku uusi version yhtiönne harjoittamasta hyväntekeväisyydestä? Ruohonen-Lerner kysyi.

Vastauksessaan Googlen edustaja toisti yhtiön monesti kuullun kannan, jonka mukaan Bermuda-rakenne ei vaikuta millään tavalla Euroopassa maksettujen verojen määrään. Samanlaiset äänenpainot toistuvat halki kuulemisen: Lakeja on noudatettu.

Myös Ikea sai vastata poliitikkojen kritiikkivyöryyn. Huonekalujätin on syytetty välttelevän veroja monimutkaisilla yhtiörakenteillaan.

– On arvioitu, että viimeisen kuuden vuoden aikana Ikean yhtiöjärjestelyt maksoivat EU:n alueella liki miljardi euroa menetettyjä verotuloja. Milloin aiotte maksaa veroja niihin maihin, joissa toimitte? Ruohonen-Lerner kysyi.

Kansainvälisten suuryritysten lisäksi tulilinjalle joutuivat eurooppalaiset mikrovaltiot. Ruohonen-Lerner nosti puheenvuorossaan esiin, että Liechtensteinissa on enemmän yrityksiä kuin asukkaita. Parlamentaarikon mukaan tämä johtuu siitä, että maahan rekisteröityjä pöytälaatikkofirmoja käytetään veronkiertoon.

– Ollaan nyt hetki täysin rehellisiä. Liechtensteinin kaltaiset valtiot auttavat kansainvälisiä suuryrityksiä välttelemään veroja, Ruohonen-Lerner summasi.

Europarlamentin verovaliokunnassa tiistaina käyty keskustelu liittyy veronkierron ehkäisemistä koskevaan toimenpidepakettiin, joka odottaa ministerineuvoston hyväksyntää ja parlamentin mielipidettä. Viime viikolla jäsenmaiden talousministerit saivat sovittua, että suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa viranomaiselle, ja EU-maat vaihtavat näitä tietoja automaattisesti.

Viranomaisten välisen tiedonvaihdon lisäksi komission on tarkoitus antaa huhtikuussa direktiiviehdotus julkisesta maakohtaisesta raportoinnista.

Ruohonen-Lerner pitää tätä askeleena oikeaan suuntaan.

– Suuryritykset välittävät maineestaan ja siihen on iskettävä. Avoimuus on pahinta myrkkyä verokiertäjille.

SUOMEN UUTISET