Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho korosti hallituksen toimivan pontevasti veronkiertoa vastaan. Eduskunta keskusteli keskiviikkona veronkierrosta ja veronvälttelyn kitkemisestä. Oppositio väitti tapansa mukaan päinvastaista.

– Veronkierto on kuvottavaa korruptiota ja viheliäistä vapaamatkustamista. Veronkiertäjä riistää yhteiskunnasta hyötyä itselleen ja eturyhmälleen ilman, että yhteisölle annetaan mitään takaisin – veronkiertäjä halveksii omaa yhteisöään ja kanssaihmisiään ja haluaa laittaa heidät oman elintasonsa maksumiehiksi. Veronkierto horjuttaa koko yhteiskunnan moraalista ja taloudellista selkärankaa. Se on itsekästä epäisänmaallisuutta, Terho linjasi perussuomalaisten näkemykset keskustelun aikana.

– Ongelma on valitettavasti mittakaavaltaan suuri: Suomessakin useita miljardeja euroja, EU-tasolla jopa tuhat miljardia menetettyjä verotuloja vuodessa. Se on merkittävä osa koko veropotistamme ja pyrimme saamaan sen kuriin. Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja yhteiskuntamme toimivuudesta, Terho painotti.

Monia toimia on jo tehty

– Ensimmäisenä mainittakoon tietojenvaihto, joka tulee ensi vuoden alussa voimaan. Verotettavien tulojen piilotteleminen maailmalla tulee silloin olennaisesti vaikeutumaan, Terho ennakoi.

Terho mainitsi mmyös kahdenväliset sopimukset, jollainen on laadittu Espanjan kanssa ja neuvoteltu juuri äskettäin valmiiksi Portugalin kanssa.

Hallitus on laatinut strategian harmaan talouden torjunnasta ja tulee laatimaan siihen liittyvän toimenpideohjelman.

– Paljon siis tapahtuu. Yhtäkään toimenpidettä ei pidä ennakkoluuloisesti torjua, vaan kaikkea pitää tutkia hyvin tarkkaan, Terho painotti.

EU-äänestys ei horjuta suurta linjaa

Terho vastasi myös Satu Hassin (vihr.) vinoiluun siitä, että perussuomalaisten europarlamentaarikot äänestivät suuryritysten verotietojen raportointia vastaan yhdessä eurokonservatiivien ECR-ryhmän kanssa.

– On totta, että he äänestivät ryhmänsä mukana tuolloin tätä esitystä vastaan, koska se oli väärässä kohdassa ja väärin muotoiltu. Nyt se on tuotu uudestaan europarlamenttiin tilinpäätösdirektiivin muutoksin, jotka ovat oikea paikka tälle uudistukselle. On siis erittäin todennäköistä, että ECR tulee muuttamaan kantaansa, eikä missään nimessä ole sinänsä maakohtaista raportointia vastaan, vaan ainoastaan vääriä toimimattomia muotoiluja vastaan. Mitään haittaa ei tämä toiminta ole tuonut, Terho korosti.

Veli-Pekka Leskelä