

Ruohonen-Lerner: Miksi ravintolassa on valomerkki?
Sinä päivänä, kun suomalainen työmies juo ruokatunnilla lasin punaviiniä ja palaa takaisin töihin, alkoholin myyntirajoitukset voi minun puolestani unohtaa. Tätä päivää odotellessani vastustan tiukasti alkoholipolitiikan vapauttamista.
Olisihan se mukavaa. Hakea lähikaupasta vahvaa olutta iltakymmeneltä ja istahtaa kotisohvalle sitä nauttimaan. Näin moni suomalainen haaveilee ja tähän ovat poliitikot yli puoluerajojen nyt vastanneet. Vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusraja haluttaisiin nostaa 8,5 prosenttiin ja myyntiaikaa pidentää kello 23:een saakka.
Minä vastustan tätä. Muutama perustelu. Suomalaisten alkoholinkäyttö on kasvanut, kasvanut ja kasvanut. Jos tarkkoja ollaan, se on kolminkertaistunut vuosien 1960–2014 välillä, siis viimeisten 50 vuoden aikana. Naisten alkoholinkulutus on lähes kuusinkertaistunut. Äidit, tyttäret ja isoäidit. Kaikille maistuu.
Jos näitä nousujohteisia tilastoja katsoo lähemmin, huomaa, että pudotusta on tapahtunut kaksi kertaa. 1990-luvun alkuvuosina juominen alkoi äkisti laskea. Toinen pudotus on alkanut vuodesta 2007 ja jatkuu yhä edelleen.
Selitys ei ole rakettitiedettä. 90-luvun lamavuosina ja nykyisessä talouskriisissä kuluttajilla ei ole laittaa yhtä paljon rahaa juominkeihin. Myös alkoholiveron korotukset vuosina 2008, 2009, 2012 ja 2014 ovat tehneet tehtävänsä.
Vedän tästä johtopäätöksen. Alkoholin kysyntään vaikuttavat aivan samat taloudelliset tekijät kuin kaikkiin muihinkin tuotteisiin. Korkea hinta, rajoitettu saatavuus ja mainonnan suitseminen ovat tehokkaimpia keinoja vähentää alkoholin kokonaiskulutusta.
Jos et minua usko, usko panimoteollisuutta. Talouskriisi on saanut kaljatehtailijat, ravintoloitsijat ja vähittäiskaupan sotajalalle alkoholin säätelyä vastaan. Tilanne kaljaparonin päämajassa on tietysti paha. Alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt noin 12 prosenttia viimeisen seitsemän vuoden aikana. Luonnollisesti kulutus halutaan saada uudelleen nousuun.
Parhaiten se onnistuu purkamalla alkoholiin liittyviä rajoituksia ja muokkaamalla kansalaisten juomiseen liittämiä mielikuvia. Etenkin jälkimmäisessä on onnistuttu. Jos kaljatehtailijoita on uskominen, juuri kukaan suomalainen ei enää ryyppää. Suomalaisten juomatavat ovat eurooppalaistuneet.
Sinä päivänä, kun suomalainen työmies juo ruokatunnilla lasin punaviiniä ja palaa takaisin töihin, alkoholin myyntirajoitukset voi minun puolestani unohtaa. Tätä päivää odotellessani vastustan tiukasti alkoholipolitiikan vapauttamista.
Kaljatehtailijoiden kelkkaan on saatu höynäytettyä etenkin nuoret liberaalit kaupunkilaiset. Valomerkin aikaan sorrettujen ääni kohoaa Helsingin yössä: Millä oikeudella valtio puuttuu mun juomiseen? Voin vastata: Alkoholipolitiikkaa pitää tehdä heikoimpien ehdoilla.
Ongelmakäyttäjien määrä ei ole vakio vaan se syntyy suhteessa kokonaiskulutukseen. Mitä enemmän valtakunnassa juodaan, sitä useampi lipsahtaa ojan pohjalle. Sinne kaatuu samaan kasaan tohtorit ja työmiehet, missit ja ministerit. Ei siinä sen kummempaa. Tiedän, kun olen sen omin silmin nähnyt.
Tämä vähemmistön suojelu ei ole enemmistön mieleen. Ei se välttämättä miellytä minuakaan, mutta niin se vain menee. Sivistystä ei mitata viinikokoelman laajuudella vaan sillä, kuinka me kohtelemme heikompiamme.
Valomerkki voi harmittaa joitakin, mutta umpihumalainen kiittää – ainakin seuraavana päivänä.
Pirkko Ruohonen-Lerner
Euroopan parlamentin jäsen, ECR
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää