Ruotsi ei ole riittävästi suojautunut ulkomaisia vaikuttamisyrityksiä vastaan. Näin vaalien alla siviiliviranomaiset haluaisivat ottaa käyttöön järeimmät mahdolliset keinot valeuutisia, suoranaisia vaikuttamisyrityksiä sekä huijausmielessä tehtyjä verkkohyökkäyksiä vastaan. Puolustusvoimain signaalitiedustelun (FRA) tehtävänä voisi olla varmistaa demokratian toteutuminen valtiopäivävaaleissa.

Ruotsin varautumisesta ja laajemminkin yhteiskunnan suojelusta vastaava viranomainen (MSB) on huhkinut otsansa hiessä jo vuodesta 2016 tunnistaakseen kansankotia uhkaavat valeuutiset ja vaikuttamisyritykset. Mutta kuinka ollakaan, rahaa ja keinoja tarvitaan Aftonbladet-lehden mukaan lisää. Siksi MSB haluaa pääsyn signaalitiedustelun kaappaamiin tietoihin.

– Ulkomaisilla tiedustelupalveluilla on kehittyneitä keinoja ja välineitä, joiden avulla ne voivat halutessaan sotkea muiden valtioiden asioita. Me haluamme etsiä, löytää ja estää nämä hankkeet, sanoo MSB:n yksikönpäällikkö Mikael Tofvesson. MSB on kartoittaa jatkuvasti keinoja, joilla vaaleihin on pyritty vaikuttamaan muualla maailmassa. Vielä on ratkaisematta vaikkapa se, manipuloitiinko Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos maan ulkopuolelta.

MSB haluaisi laadukkaampien ja kattavampien tietojen avulla tukea nykyistä paremmin myös muita siviiliviranomaisia tietoturva-asioissa. Hakkerit ovat yhä edelleenkin varteenotettava uhka vaaleja ajatellen.

Siviiliviranomaisten toive pääsystä hevosen suuhun ei kuitenkaan ehdi toteutua ennen syksyä, sillä siihen vaaditaan lainmuutos. Korvat höröllä vaaleja odotellessa ovat siten vain FRA itse, turvallisuuspoliisi Säpo sekä poliisin valtakunnallinen erikoisyksikkö.

Suomen Uutiset