Ruotsalaiskunta rekrytoi runoilijan melkein miljoonalla – pian olikin edessä kriisikokous

21.10.2021 |10:08

Kulttuurihankkeet herättävät usein suuria tunteita ja se lienee niiden tarkoituskin. Soppa kiehui kuitenkin yli, kun huhut ja uutiset Tranemon kunnan miljoonaluokan runoilijasta saavuttivat pääkaupungin median. Pian olikin edessä kriisikokous.

Tranemon kunnassa on vajaat 12 000 asukasta mutta ilmeisen selvä kulttuurivaje. Kunnan kulttuurivastaava sai ajatuksen paikata vajetta lyriikalla: runo viikossa vuoden ajan ja niistä kootaan vielä kirja.

Runoilija Jimmy Alm pitää vielä samaan hintaan kirjoituskursseja ja kutsuu kuntaan taiteilijoita tulkitsemaan hengentuotoksiaan. Kaikki tämä hintaan 900 000 kruunua.

Itse asiassa kyse on SVT:n mukaan runoilija Almin omasta projektista, johon hän on hakenut 894 000 kruunun (89 272 euroa) tukea Kulturbrygganilta, joka taasen on osa valtiollista Konstnärsnämden-tukijärjestelyä. Kaiken tarkoitus kannustaa uutta luovaa kulttuuria.

”Voisi luulla, että kunnallinen runoilija on vitsi”

Uutinen kunnallisesta lyyrikosta levisi kulovalkean tavoin ja saavutti myös valtamedian toimitukset isolla kirkolla Tukholmassa. Ja pian alkoikin tulla evästystä Tranemon kuntapäättäjille oikein kirjallisella kanuunalla:

– Voisi luulla, että kunnallinen runoilija on vitsi, läpänheittoa 500 vuotta viimeisen hovinarrin jälkeen. Mutta se ei ole vitsi. Se on merkki jonkin sortin mielipuolisuudesta. Tuskinpa minkään kunnan talous on niin hyvässä kunnossa, että on perusteltua satsata 900 000 kruunua yhteen runoon viikossa – vaikkakin valtion tuella, jylisee Aftonbladetin kolumnisti Lena Mellin.

Kriisikokousta pukkaa

Kunnallinen runoilija herätti suuria tunteita myös Tranemon turuilla ja toreilla, paikallislehdessä sekä sosiaalisessa mediassa. Pian olikin sitten edessä kriisikokous, johon ottivat kulttuuripäättäjien lisäksi virkakunnan turvallisuudesta vastaava henkilö.

– Tapasimme selvittääksemme mahdolliset loukkaavat tai uhkaavat kommentit ja saadaksemme kokonaiskuvan tilanteesta. Kyse on myös mahdollisten uhkausten kohteena olevan henkilön tukemisesta. Taitelijalla pitäisi olla tunne, että kunta seisoo hänen rinnallaan, sanoo Tranemon kulttuurivastaava Juan Ochoa-Echevaria.

– Lähes aina kun on kyse kulttuuriprojekteista, ne kyseenalaistetaan. Joidenkin mielestä meidän pitäisi kulttuurin sijasta panostaa koulutukseen.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman

10.03.2025 |20:47
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin

07.03.2025 |08:46
6.
Suomen uutiset logo

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva

08.03.2025 |10:38
7.
Suomen uutiset logo

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”

07.03.2025 |16:34
9.
Suomen uutiset logo

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”

12.03.2025 |14:34
10.
Suomen uutiset logo

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein

12.03.2025 |17:04

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää