
Ruotsalaismediat varovaisia kommentoidessaan Suomen hallituskriisiä
Perussuomalaisten puoluejohdon vaihtuminen ja poliittinen liikahdus kohti eurooppalaisia maahanmuuttokriittisiä sisarpuolueitaan on noteerattu myös Ruotsissa. Pontta pohdintoihin lienee antanut se, että vain pari viikkoa sitten maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit nousi mielipidemittauksessa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi paikallisen kokoomuksen. Suomen hallituskriisi on ollut näyttävästi esillä Ruotsin suurimmissa tiedotusvälineissä, mutta kommentit ovat hyvin varovaisia.
Aftonbladet tukeutui ensimmäisissä kommenteissaan suomalaislähteisiin, esiin oli kaivettu Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund, joka piti tilannetta poikkeuksellisena suomalaisessa politiikassa.
– Tämä on historiallista siinä mielessä, ettei meillä ole ollut vastaavaa hallituskriisiä sitten 1990-luvun puolivälin. Silloin säädettiin perustuslaki, jonka mukaan yksinkertainen enemmistö riittää lähes kaikkiin päätöksiin eduskunnassa, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.
Expressen oli napannut Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin YLE:n haastattelusta ja siteerasi tämän lausuntoa siitä, että rkp on valmis neuvottelupöytään ”jos uusi hallituspohja onnistutaan löytämään”. Henrikssonin mukaan uudet vaalit ovat viimeinen mahdollisuus, ”koska se olisi vaikeaa myös perustuslain kannalta”.
Expressen huomioi myös sen, että Jussi Halla-Aho haluaisi maakunnille samanlaisen itsehallinnon kuin Ahvenanmaalla jo on. Halla-Ahon yhteistyötahto muiden eurooppalaisten ja pohjoismaisten kansallismielisten puolueiden kanssa ei sekään jäänyt noteeraamatta.
Svenska Dagbladet luonnehtii uutta puoluejohtaja Halla-Ahoa ”kiistellyksi poliitikoksi” ja muistuttaa hänen tuomiostaan, joka tuli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2012. Myös Halla-Ahon maahanmuuttokriittisyydestä muistutetaan: ”Hallo-Aho haluaa paljon enemmän rajoituksia maahanmuuttopolitiikkaan. Kyseessä on hänen mukaansa länsieurooppalaisten valtioiden kohtalonkysymys”, SvD siteeraa.
Sydsvenskan turvautui muiden ruotsalaismedioiden tapaan raportoinnissaan vahvasti uutistoimisto TT:n apuun. ”Sunnuntain linjapuheessaan Halla-Aho totesi, ettei puolueen linja ole muuttunut. Hän haluaa vain, että alkuperäinen hallitusohjelma toteutetaan.”
Ruotsidemokraattien johdon lausuntoja Suomen hallitustilanteesta ei Ruotsin mediassa vielä ole näkynyt.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.