Perussuomalaisten puoluejohdon vaihtuminen ja poliittinen liikahdus kohti eurooppalaisia maahanmuuttokriittisiä sisarpuolueitaan on noteerattu myös Ruotsissa. Pontta pohdintoihin lienee antanut se, että vain pari viikkoa sitten maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit nousi mielipidemittauksessa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi paikallisen kokoomuksen. Suomen hallituskriisi on ollut näyttävästi esillä Ruotsin suurimmissa tiedotusvälineissä, mutta kommentit ovat hyvin varovaisia.

Aftonbladet tukeutui ensimmäisissä kommenteissaan suomalaislähteisiin, esiin oli kaivettu Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund, joka piti tilannetta poikkeuksellisena suomalaisessa politiikassa.

– Tämä on historiallista siinä mielessä, ettei meillä ole ollut vastaavaa hallituskriisiä sitten 1990-luvun puolivälin. Silloin säädettiin perustuslaki, jonka mukaan yksinkertainen enemmistö riittää lähes kaikkiin päätöksiin eduskunnassa, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Expressen oli napannut Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin YLE:n haastattelusta ja siteerasi tämän lausuntoa siitä, että rkp on valmis neuvottelupöytään ”jos uusi hallituspohja onnistutaan löytämään”. Henrikssonin mukaan uudet vaalit ovat viimeinen mahdollisuus, ”koska se olisi vaikeaa myös perustuslain kannalta”.

Expressen huomioi myös sen, että Jussi Halla-Aho haluaisi maakunnille samanlaisen itsehallinnon kuin Ahvenanmaalla jo on. Halla-Ahon yhteistyötahto muiden eurooppalaisten ja pohjoismaisten kansallismielisten puolueiden kanssa ei sekään jäänyt noteeraamatta.

Svenska Dagbladet luonnehtii uutta puoluejohtaja Halla-Ahoa ”kiistellyksi poliitikoksi” ja muistuttaa hänen tuomiostaan, joka tuli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2012. Myös Halla-Ahon maahanmuuttokriittisyydestä muistutetaan: ”Hallo-Aho haluaa paljon enemmän rajoituksia maahanmuuttopolitiikkaan. Kyseessä on hänen mukaansa länsieurooppalaisten valtioiden kohtalonkysymys”, SvD siteeraa.

Sydsvenskan turvautui muiden ruotsalaismedioiden tapaan raportoinnissaan vahvasti uutistoimisto TT:n apuun. ”Sunnuntain linjapuheessaan Halla-Aho totesi, ettei puolueen linja ole muuttunut. Hän haluaa vain, että alkuperäinen hallitusohjelma toteutetaan.”

Ruotsidemokraattien johdon lausuntoja Suomen hallitustilanteesta ei Ruotsin mediassa vielä ole näkynyt.

SUOMEN UUTISET

Tagit