Pelko puolustuskyvyn romahtamisesta näyttää lisäävän Naton kannatusta Ruotsissa. Natoa kannattaa nyt 32 prosenttia ruotsalaisista, kun kaksi vuotta sitten kannattajia oli vain 23 prosenttia. Asia selviää Svenska Dagbladetin tuoreesta kyselystä.

– Monet ruotsalaiset kyseenalaistavat armeijan mahdollisuuden suojella Ruotsia, tulkitsee valtiotieteilijä Ulf Bjereld kyselyn tulosta.

– Myös Venäjän kehitys mietityttää monella tavalla. Poliittinen ilmapiiri on autoritaarinen, Venäjä käyttäytyy joskus aggressiivisesti naapureitaan kohtaan ja sen armeija varustautuu uudelleen, Nato-kysymyksiin erikoistunut Bjereld jatkoi.

40 prosenttia ruotsalaisista vastustaa vieläkin Nato-jäsenyyttä, mutta vastustajien osuus on pienentynyt merkittävästi: kaksi vuotta sitten Natoa vastusti vielä 50 prosenttia vastaajista.

– Tämä osoittaa, että mielipiteisiin voi vaikuttaa, vaikka Nato-jäsenyytt tuskin edes mainittiin kevään keskustelussa, Bjereld arvioi Svenska Dagbladetissa.

Bjereldin mukaan kyse ei ole mistään Nato-kaipuusta vaan siitä, että ihmisten mielestä Ruotsin pitää saada tarvittaessa apua, jos se ei pysty itse huolehtimaan alueensa koskemattomuudesta. Nato-kysymys on ollut Ruotsissa ”icke-fråga”, asia josta ei edes keskustella.

ps verkkotoimitus