

LEHTIKUVA
Ruotsi aloitti rajatarkistukset, Mika Niikko vaatii Suomea tekemään samoin
Ruotsi aloittaa rajatarkistukset maan etelärajoilla torstaina klo 13 Suomen aikaa. Tarkoituksena on estää pakolaisvirta Euroopasta Tanskan kautta Ruotsiin. Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) pitää toimia oikeansuuntaisena mutta huomauttaa, ettei päätös vielä lopeta Suomeen kohdistuvaa pakolaistulvaa.
Ruotsin sisäministeri Anders Ygemanin mukaan rajatarkistukset voidaan Schengenin sopimuksen mukaan väliaikaisesti aloittaa, jos on olemassa uhka maan sisäistä järjestystä ja turvallisuutta kohtaan.
Pakolaiset joutuvat nyt rekisteröitymään turvapaikanhakijoiksi Ruotsissa. Ruotsin päätös on seurausta siitä, että pakolaisvyöry maahan on yltynyt hallitsemattomaksi ja tilanne halutaan saada hallintaan. Maahanmuuttovirasto esitti pyynnön, johon Ruotsin hallitus myöntyi. Rajatarkistukset ovat voimassa aluksi 10 päivän ajan. Käytännössä tarkistetaan Tanskasta tulevat lautat ja Juutinrauman sillan yli tuleva liikenne.
Sisäministeri Ygemanin mukaan turvapaikanhakijalla on nyt kolme mahdollisuutta: Hän voi palata maahan, josta on tullut, hakea turvapaikkaa Ruotsista tai etsiä uuden reitin, jos on aikonut käyttää Ruotsia läpikulkumaana.
Vielä viikolla Ruotsiin tuli yli 10 000 turvapaikanhakijaa, joista osa on todennäköisesti ehtinyt jo Suomeen.
Dublin-sopimuksen henkeä kunnioitettava
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on tyytyväinen Ruotsin päätökseen, mutta muistuttaa, ettei Ruotsin päätös ei sellainenaan vielä lopeta pakolaistulvaa Suomeen.
– EU:n alueella on satoja tuhansia rekisteröimättömiä pakolaisia ja Ruotsissa yksistään tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia. Ruotsissa olevat rekisteröimättömät pakolaiset saattavat poliisin pelossa päättävät lähteä hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Tämä johdosta Suomen tulee aloittaa rajatarkastukset ja käännyttää tulevat turvapaikanhakijat takaisin Ruotsiin.
Pakolaisten käännyttäminen tulisi Niikon mukaan aloittaa samaan aikaan kun Ruotsi aloittaa omat rajatarkastuksensa.

Mika Niikko
– Koska Ruotsi on turvallinen maa, Suomeen jätettävälle turvapaikkahakemukselle ei ole perustetta. Näin toimimalla Suomi toimisi Dublinin-sopimuksen hengen mukaisesti ja tukisi Ruotsin tekemää päätöstä osoittaa siirtolaisille, ettei Eurooppa ole valintatalo, jossa pakolainen voi hakea turvapaikkaa mistä itse haluaa, Niikko toteaa.
Kiitosta Suomen ja Ruotsin yhteistyölle
Ruotsin päätös rekisteröidä kaikki maahan saapuvat pakolaiset on Niikon mukaan oikea askel Dublinin-sopimuksen henkiin herättämiseksi. Hän arvioi, että Ruotsin tekemä päätös vaikuttaa merkittävästi Suomeen tulevien pakolaisten määrään. Niikko kiittelee Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä. Hän osoittaa kiitoksen sanat myös Suomen hallitukselle, joka on kohdistanut Ruotsiin sekä diplomaattista painetta että keskustellut Dublinin-sopimuksesta Ruotsin kanssa jo pitkään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Hanna Mäntylä vaatii: pikakäännytys Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää