
Ruotsin poliisin lääke jengirikollisuuteen: häkki heilahtaisi yhä nuoremmille
Nuoret tekevät entistä rankempia rikoksia, joten seurausten on tultava perässä. Ruotsissa poliisi haluaa myös alle 15-vuotiaat rikosoikeudelliseen vastuuseen. Vielä tänään he välttyvät raastuvalta eikä lastensuojelun toimenpiteillä ole tarvittavaa pelotevaikututusta.
Lysekilin poliisi on kyllästynyt muutaman kymmenen 11-18 vuotiaan nuoren jengiin, joka terrorisoi Göteborgin pohjospuolella sijaitsevan pikkukunnan keskustaa. Poliisi ei saa porukkaa kuriin, koska rikoksilla ei ole käytännön seuraamuksia.
– Meillä ei ole mitään keinoa puuttua 13-14-vuotiaiden tekemiin vakaviin rikoksiin ja se on myös valtakunnallinen ongelma, sanoo paikallispoliisi Henrik Rörberg Bohusläningen-lehden haastattelussa.
Rörberg on vuosikaudet seurannut kehitystä Lysekilissä ja nähnyt, kuinka nuoret aloittavat pikkurötöksillä ja syyllistyvät sen jälkeen yhä vakavampiin rikoksiin.
-Ensin on vahingontekoja, sitten vuorossa on ryöstöjä, uhkailuja ja pahoinpitelyjä. Jos kehitystä ei pystytä katkaisemaan, nuoret syyllistyvät aina vain pahempiin rikoksiin.
Rangaistusikärajan alentaminen on yksi keino puuttua tilanteeseen eikä Rörbergin mukaan suinkaan ainoa. Poliisi on kuitenkin nähnyt käytännössä, että nuoret saattavat miettiä käytöstään ennen kuin täyttävät 15 vuotta.
– Heitä mietityttää vaikkapa se, että rötöstelyn vuoksi edessä saattaa olla ongelmia ajokortin saamisen kanssa. Vanhemmat roistot sen sijaan ovat hyvinkin tietoisia rikosoikeudellisten seuraamusten ikärajasta. He pyrkivät hyödyntämään lapsia teettämällä heillä esimerkiksi huumerikoksia.
Paikallispoliisin esitys ei ole ainakaan heti ottanut tulta, vaikka suurkaupungeissa jengirikollisuus on todellinen ongelma. Valtakunnan poliitikot esittävät alle 15-vuotiaiden rikollisuuteen lääkkeeksi sosiaaliviranomaisten ja koulun yhteistyötä sekä poliisin näkyvämpää läsnäoloa ongelma-alueilla.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.