Nuoret tekevät entistä rankempia rikoksia, joten seurausten on tultava perässä. Ruotsissa poliisi haluaa myös alle 15-vuotiaat rikosoikeudelliseen vastuuseen. Vielä tänään he välttyvät raastuvalta eikä lastensuojelun toimenpiteillä ole tarvittavaa pelotevaikututusta.


Lysekilin poliisi on kyllästynyt muutaman kymmenen 11-18 vuotiaan nuoren jengiin, joka terrorisoi Göteborgin pohjospuolella sijaitsevan pikkukunnan keskustaa. Poliisi ei saa porukkaa kuriin, koska rikoksilla ei ole käytännön seuraamuksia.

– Meillä ei ole mitään keinoa puuttua 13-14-vuotiaiden tekemiin vakaviin rikoksiin ja se on myös valtakunnallinen ongelma, sanoo paikallispoliisi Henrik Rörberg Bohusläningen-lehden haastattelussa.

Rörberg on vuosikaudet seurannut kehitystä Lysekilissä ja nähnyt, kuinka nuoret aloittavat pikkurötöksillä ja syyllistyvät sen jälkeen yhä vakavampiin rikoksiin.

-Ensin on vahingontekoja, sitten vuorossa on ryöstöjä, uhkailuja ja pahoinpitelyjä. Jos kehitystä ei pystytä katkaisemaan, nuoret syyllistyvät aina vain pahempiin rikoksiin.

Rangaistusikärajan alentaminen on yksi keino puuttua tilanteeseen eikä Rörbergin mukaan suinkaan ainoa. Poliisi on kuitenkin nähnyt käytännössä, että nuoret saattavat miettiä käytöstään ennen kuin täyttävät 15 vuotta.

– Heitä mietityttää vaikkapa se, että rötöstelyn vuoksi edessä saattaa olla ongelmia ajokortin saamisen kanssa. Vanhemmat roistot sen sijaan ovat hyvinkin tietoisia rikosoikeudellisten seuraamusten ikärajasta. He pyrkivät hyödyntämään lapsia teettämällä heillä esimerkiksi huumerikoksia.

Paikallispoliisin esitys ei ole ainakaan heti ottanut tulta, vaikka suurkaupungeissa jengirikollisuus on todellinen ongelma. Valtakunnan poliitikot esittävät alle 15-vuotiaiden rikollisuuteen lääkkeeksi sosiaaliviranomaisten ja koulun yhteistyötä sekä poliisin näkyvämpää läsnäoloa ongelma-alueilla.

Suomen Uutiset