Sosialidemokraatit myöntyivät julkisen painostuksen alla ja laittoivat haukutun poliisiylijohtaja Dan Eliassonin kiertoon. Ruotsidemokraatit olivat jo pitkään vaatineet Eliassonin eroa. Lähestyvät vaalit näkyvät yhä voimakkaammin Ruotsin julkisessa keskustelussa ja turvallisuus on vaalien keskeinen teema.

Eliasson sai uuden viran maan dataturvallisuuteen ja kyberuhkiin keskittyvästä MSB-laitoksesta. Arvostelijat pitävät nimitystä lähinnä katastrofina, sillä kyberuhkat ovat jokaisen demokraattisen valtion keskeinen huolenaihe ja dataturvallisuudessa on Ruotsissa kompuroitu aivan viime aikoinakin.

Kristillisdemokraattien valtiopäiväedustajat Andreas Carlson ja Mikael Oscarsson luopuivat hillitystä parlamenttityylistään ja kutsuivat hallituksen päätöstä Aftonbladet-lehdessä demarien vastuuttomaksi puoluepeliksi.

– On jotenkin naurettavan ja säälittävän rajamailla, että hallitus yrittää ratkaista poliisin kriisiä antamalla potkut poliisiylijohtajalle ja nimittämällä hänet samantien sellaisen viraston johtoon, jonka tehtävänä on varautua onnettomuuksiin sekä kriiseihin.

Valtiopäiväedustajien mielestä Eliassonia ei olisi pitänyt koskaan nimittää tähän uuteen eikä mihinkään aiempaakaan virkaan.

– Dan Eliasson olisi nyt pitänyt lähettää TE-toimistoon, eikä todellakaan johtajaksi vaan työnhakijaksi.

Ruotsidemokraatit hyötyvät demarien tempoilusta

Ruotsidemokraatit ottivat Twitterissä kantaa Eliassonin potkuihin arvostelemalla oikeusministeri Morgan Johanssonia. Tämä kun oli erehtynyt kiittämään nyt jo entisen poliisiylijohtajan aikaansaannoksia.

– Päivittäistä ammuskelua, raiskauksia ja jengiväkivaltaa, poliisia vastaan hyökätään käsikranaatein. Turvattomuus kasvaa ja leviää koko yhteiskuntaan. Mutta oikeusministeri Morgan Johansson on tyytyväinen ja katsoo, että Dan Eliasson on hoitanut poliisiylijohtajan tehtävät mallikkaasti.

Lähestyvät vaalit näkyvät sosialidemokraattien johtaman vähemmistöhallituksen toimissa, joiden päämääränä näyttäisi olevan estää ruotsidemokraattien nousu hallitusvaltaan ja siinä samalla vastata tavalla tai toisella kokoomuksen nouseviin kannatuslukemiin.

Ruotsin uudeksi poliisiylijohtajaksi on nimitetty turvallisuuspoliisi Säpon nykyinen päällikkö Anders Thornberg.

Suomen Uutiset