

LEHTIKUVA
Saarakkala: Mopoautoiluun uusia rajoituksia
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala esittää mopoautoilua rajoitettavaksi liikenteen kannalta merkittävimmillä liikenneväylillä koko maassa.
Saarakkalan mukaan liikenteellä ja sen sujuvuudella sekä turvallisuudella on suuri merkitys ihmisten arjessa sekä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Liikenneyhteydet ja logistiikkakustannukset vaikuttavat olennaisesti myös yritysten toimintaan ja kasvuun.
Heikentää liikenneturvallisuutta
Saarakkala muistuttaa, että perusväylänpidon ohella liikennejärjestelmän kehittämiseksi tehdään mittavia panostuksia: vuoden 2017 talousarvioesityksessä esitetään liikenneinvestointeihin yhteensä 444 miljoonan euron määrärahaa.
– Kevyt nelipyörä eli mopoauto on verrattain uusi tuttavuus Suomen teillä. Tilastojen mukaan liikennekäytössä oli kesäkuussa 2016 yhteensä 9 498 mopoautoa, joille säädetty suurin sallittu ajonopeus on 45 kilometriä tunnissa. Samalla kun liikenteen sujuvoittamiseksi tehdään merkittäviä panostuksia, mopoautojen aiheuttamat tukot ja ohitukset vaikeuttavat liikennettä ja heikentävät liikenneturvallisuutta, Saarakkala toteaa.
Liikenneturvan (2013) teettämän kyselyn mukaan 43 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että mopoautot häiritsevät muuta tieliikennettä ja vastaajista 22 prosenttia kieltäisi mopoautot kokonaan.
Onnettomuusriski kasvaa
Trafin (8/2010) julkaiseman tutkimuksen mukaan keskeinen mopoauton turvallisuuteen liittyvä ongelma on sen alhaisesta nopeudesta johtuva nopeusero muun liikenteen kanssa taajamaliikenteen ulkopuolella.
– Liikennevakuutuskeskuksen mukaan mopoauton kuljettajalla on lähes kolminkertainen riski joutua onnettomuuteen henkilöauton kuljettajaan verrattuna. Mopoihin verrattuna onnettomuusriski on peräti nelinkertainen, Saarakkala huomauttaa.
Mopoautoille ei vielä kieltomerkkiä
Tieliikenneasetuksella (182/1982) on kielletty moottori- tai moottoriliikennetiellä ajaminen ajoneuvolla, jonka suurin sallittu tai rakenteellinen nopeus ei yllä 50 kilometriin tunnissa. Muilla tieväylillä häiriöitä aiheuttaviin ajoneuvoihin liittyvät kiellot on hoidettu niitä koskevin kieltomerkein.
– Esimerkiksi mopoista ja traktoreista poiketen, mopoautolle eli ajoneuvotyypiltään kevyelle nelipyörälle ei kuitenkaan ole olemassa omaa kieltomerkkiä ongelman ratkaisemiseksi.
Saarakkala kysyy kirjallisessa kysymyksessään, onko hallitus valmis pohtimaan keinoja kevyen nelipyörän eli mopoauton kuljettamisen kieltämiseksi liikenneväylillä, joissa kielto olisi tarpeellinen liikenteen sujuvoittamiseksi sekä liikenneturvallisuuden parantamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.