

Saarakkala: Rinne, kaada mielummin hallitus kuin myy Altia!
Eduskunnassa päätetään tällä viikolla myyntivaltuuksista koskien valtionyhtiö Altiaa. Näillä näkymin asiasta tullaan äänestämään, koska valtiovarainvaliokunnassa on jätetty asiasta vastalause ja allekirjoittanut aikoo myös aktivoida asiaa koskevan lisätalousarvioaloitteensa.
Julkisuudessa liikkunut arvio Altian 250-300 miljoonan euron myyntihinnasta on saamieni tietojen mukaan jopa moninkertaisesti alimitoitettu eli valtion omaisuutta oltaisiin myymässä nyt pilkkahinnalla. On myös päivän selvää, ettei mikään yksityinen taho tule antamaan takeita olemassa olevien tuotantolaitosten ja työpaikkojen turvaamisesta. Kyse on isosta ja peruuttamattomasta ratkaisusta.
Ainoa vaihtoehto on mielestäni se, että eduskunta päättää ensi viikolla tyrmätä hallituksen myyntikaavailut, mutta jos eduskunnan enemmistö taipuu myyntiin, pitää asia oikaista minihallitusneuvotteluissa. Hämmästyttävintä asiassa on se, että aiemmin kriittisesti myyntiin suhtautunut Antti Rinne on nyt SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä alkanut harkita yhtiön myymistä. Minusta on erikoista, että sdp:läinen ministeri ei luottaisi siihen, että yhtiötä voitaisiin kehittää nykyisen valtio-omistajuuden puitteissa.
Mielestäni Rinteen olisi järkevintä vetää nyt oikeat johtopäätökset ja tehdä asiasta hallituskysymys jo ensi viikolla ja ajaa maa uusiin vaaleihin ennemmin kuin suostua Altian myyntiin. Tällainen teko herättäisi kansalaisissa luottamusta politiikan vaikutusmahdollisuuksiin ja loisi uskoa tulevaisuuteen. Tällaisella teolla voisi olla iso myönteinen vaikutus myös SDP:n laahaavaan kannatukseen, joka ennakoi maahan porvarivetoista hallitusta. Jos Rinne ja SDP eivät kykene nyt tähän ratkaisuun, heidän on aivan turha puhua suomalaisista työpaikoista ja haikailla duunareiden äänten perään.
Vesa-Matti Saarakkala
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rinne käänsi takkinsa: Heti myymässä Altian
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.