

Saarakkala: Rinne, kaada mielummin hallitus kuin myy Altia!
Eduskunnassa päätetään tällä viikolla myyntivaltuuksista koskien valtionyhtiö Altiaa. Näillä näkymin asiasta tullaan äänestämään, koska valtiovarainvaliokunnassa on jätetty asiasta vastalause ja allekirjoittanut aikoo myös aktivoida asiaa koskevan lisätalousarvioaloitteensa.
Julkisuudessa liikkunut arvio Altian 250-300 miljoonan euron myyntihinnasta on saamieni tietojen mukaan jopa moninkertaisesti alimitoitettu eli valtion omaisuutta oltaisiin myymässä nyt pilkkahinnalla. On myös päivän selvää, ettei mikään yksityinen taho tule antamaan takeita olemassa olevien tuotantolaitosten ja työpaikkojen turvaamisesta. Kyse on isosta ja peruuttamattomasta ratkaisusta.
Ainoa vaihtoehto on mielestäni se, että eduskunta päättää ensi viikolla tyrmätä hallituksen myyntikaavailut, mutta jos eduskunnan enemmistö taipuu myyntiin, pitää asia oikaista minihallitusneuvotteluissa. Hämmästyttävintä asiassa on se, että aiemmin kriittisesti myyntiin suhtautunut Antti Rinne on nyt SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä alkanut harkita yhtiön myymistä. Minusta on erikoista, että sdp:läinen ministeri ei luottaisi siihen, että yhtiötä voitaisiin kehittää nykyisen valtio-omistajuuden puitteissa.
Mielestäni Rinteen olisi järkevintä vetää nyt oikeat johtopäätökset ja tehdä asiasta hallituskysymys jo ensi viikolla ja ajaa maa uusiin vaaleihin ennemmin kuin suostua Altian myyntiin. Tällainen teko herättäisi kansalaisissa luottamusta politiikan vaikutusmahdollisuuksiin ja loisi uskoa tulevaisuuteen. Tällaisella teolla voisi olla iso myönteinen vaikutus myös SDP:n laahaavaan kannatukseen, joka ennakoi maahan porvarivetoista hallitusta. Jos Rinne ja SDP eivät kykene nyt tähän ratkaisuun, heidän on aivan turha puhua suomalaisista työpaikoista ja haikailla duunareiden äänten perään.
Vesa-Matti Saarakkala
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rinne käänsi takkinsa: Heti myymässä Altian
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.