Eduskunnassa päätetään tällä viikolla myyntivaltuuksista koskien valtionyhtiö Altiaa. Näillä näkymin asiasta tullaan äänestämään, koska valtiovarainvaliokunnassa on jätetty asiasta vastalause ja allekirjoittanut aikoo myös aktivoida asiaa koskevan lisätalousarvioaloitteensa.

Julkisuudessa liikkunut arvio Altian 250-300 miljoonan euron myyntihinnasta on saamieni tietojen mukaan jopa moninkertaisesti alimitoitettu eli valtion omaisuutta oltaisiin myymässä nyt pilkkahinnalla. On myös päivän selvää, ettei mikään yksityinen taho tule antamaan takeita olemassa olevien tuotantolaitosten ja työpaikkojen turvaamisesta. Kyse on isosta ja peruuttamattomasta ratkaisusta.

Ainoa vaihtoehto on mielestäni se, että eduskunta päättää ensi viikolla tyrmätä hallituksen myyntikaavailut, mutta jos eduskunnan enemmistö taipuu myyntiin, pitää asia oikaista minihallitusneuvotteluissa. Hämmästyttävintä asiassa on se, että aiemmin kriittisesti myyntiin suhtautunut Antti Rinne on nyt SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä alkanut harkita yhtiön myymistä. Minusta on erikoista, että sdp:läinen ministeri ei luottaisi siihen, että yhtiötä voitaisiin kehittää nykyisen valtio-omistajuuden puitteissa.

Mielestäni Rinteen olisi järkevintä vetää nyt oikeat johtopäätökset ja tehdä asiasta hallituskysymys jo ensi viikolla ja ajaa maa uusiin vaaleihin ennemmin kuin suostua Altian myyntiin. Tällainen teko herättäisi kansalaisissa luottamusta politiikan vaikutusmahdollisuuksiin ja loisi uskoa tulevaisuuteen. Tällaisella teolla voisi olla iso myönteinen vaikutus myös SDP:n laahaavaan kannatukseen, joka ennakoi maahan porvarivetoista hallitusta. Jos Rinne ja SDP eivät kykene nyt tähän ratkaisuun, heidän on aivan turha puhua suomalaisista työpaikoista ja haikailla duunareiden äänten perään.

Vesa-Matti Saarakkala
kansanedustaja (ps.)