Saksa ei ole tyytyväinen velkamaiden ponnisteluihin talouden sopeuttamiseksi. Asia selviää viikkolehti Der Spiegelin käsiinsä saamasta muistiosta. Muistiossa kritisoidaan velkamaiden tähän mennessä tekemiä uudistuksia riittämättömiksi. Asiasta kertoi Suomessa ensin Verkkouutiset.

Muistion mukaan Ranska on tähän mennessä sopeuttanut valtion taloutta ainoastaan korottamalla veroja. Saksan mielestä Ranskan pitäisi aloittaa myös menojen leikkaus.
Miten on käynyt? Päin vastoin. Ranskan sosialistinen valtiovarainministeri Pierre Moscovici julisti viikko sitten talouskurin ajan päättyneeksi, kun Euroopan komissio antoi jäsenmaille lisäaikaa talouden sopeuttamiselle. Ranska sai komissiolta kaksi vuotta lisäaikaa alijäämän sopeuttamiseksi EU:n vaatimaan kolmen prosentin tasoon.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble muistutti Der Spiegelin mukaan, että komission antama lisäaika ei saa tarkoittaa kannustinta laiskuuteen. Muistiossa todetaan, että uudistukset työmarkkinoiden jäykkyyksien poistamiseksi Kreikassa ja Espanjassa ovat välttämättömiä. Käytännössä se tarkoittaa palkanalennusten mahdollistamista ja muita joustoja. Italialle suositellaan enemmän pelitilaa työmarkkinoiden liberalisoimiseksi.

PS VERKKOTOIMITUS