
Saksa hamuaa EKP:n johtajuutta vaihtokauppana Macronin liittovaltiosuunnitelmille
Saksa on epämääräisesti nyökännyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin haaveille muodostaa euromaille oma valtiovarainministeriö, budjetti ja oma europarlamenttiblokki. Politico kirjoittaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin tavoittelevan tiivistyneestä euroalueesta Euroopan keskuspankki EKP:n pääjohtajuutta.
Saksalaiset pelkäävät joutuvansa Macronin visioiman liittovaltion maksumiehiksi yksinkertaisesti siitä syystä, että Saksa on euroalueen suurin ja rikkain maa. Samalla EKP:n johtajuus olisi luontevaa. Hollantilaisen ja ranskalaisen pääjohtajien jälkeen pesti ”olisi kuulunut” saksalaiselle. Eurokriisin riehuessa valtoimenaan vuosikymmenen alussa tehtävä annettiin kuitenkin italialaiselle Mario Draghille.
Yhteistä budjettia on vaikea myydä saksalaisille
Politico kirjoittaa saksalaisten tarvitsevan ison myönnytyksen tiivistyneestä euroalueesta. EKP:n pääjohtajuus on siten suurin meriitti inflaatiokammoisille saksalaisille. Saksalaiset ovat tyytyväisiä yhteisvaluutta euroon, koska Saksa on pärjännyt talousrintamalla hyvin. Sen sijaan heitä kismittää EKP:n löysän rahapolitiikan tuomat matalat korot, jotka järsivät saksalaisten säästöjä.
Saksalaisia on siten hyvin vaikeaa saada mukaan tiivistyneeseen rahaliittoon, mikäli he eivät kontrolloi EKP:ta. Saksalaiset politiikot toki myöntävät, että Draghin kevyen rahapolitiikan vuoksi euroalue selvisi ilman rysähdystä. Kansan keskuudessa sama tietoisuus ei ole läheskään yhtä laajaa.
Eurokriisimaat hermoilevat
Etelä-Euroopan maissa saksalainen EKP:n pääjohtaja hermostuttaa. He pelkäävät, että kireän rahapolitiikan linja voisi romuttaa hennon talouskasvun uuteen syöksykierteeseen.
Samalla Saksan ulkopuolisissa euromaissa epäröidään Saksan olevan Euroopassa jo liian määräävässä asemassa. EKP:n pääjohtajuus olisi tämän mahdin symboli, vaikka saksalainen keskuspankkiiri ei radikaalisti muuttaisikaan rahapolitiikan suuntaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.