
Saksa kääntyy sunnuntain vaaleissa maahanmuuttokriittisempään suuntaan – Merkel jatkaa kanslerina lähes varmasti, mutta todennäköisesti ilman sosiaalidemokraatteja
Saksan ensi sunnuntain liittopäivävaalit näyttävät suuntaa Euroopalle. Vaikka mitään suurta käännettä ei ole luvassa, voi liittokansleri Angela Merkelin seuraava hallitus olla ainakin hieman nykyistä maahanmuuttokriittisempi.
Vielä alkuvuodesta näytti siltä, että Martin Schulzin johtamat sosiaalidemokraatit voisivat haastaa Merkelin konservatiivisen CDU:n. Huhtikuun alussa molemmat puolueet saivat kyselyissä runsaan 30 prosentin kannatuksen, ja Merkelin johto ei ylittänyt edes virhemarginaalia. Schulz voisi kanslerina olla vielä jyrkempi avoimien rajojen ja kiihtyvän federalismin kannattaja kuin Merkel.
Nyt CDU:n kannatus on talouslehti FT:n mukaan 37 prosenttia ja SPD:n 22 prosenttia. Ykkös- ja kakkostiloissa ei siis ole mitään jännitettävää. Merkelistä tulee kansleri.
Todellinen jännistynäytelmä käydäänkin sitten kolmospaikasta ja siitä, millainen hallituskokoonpano ja -ohjelma on vaalituloksen pohjalta mahdollista saada aikaan.
Saksan vaaleissa jännitystä lisää viiden prosentin äänikynnys. Jos ei ylitä sitä, ei saa ensimmäistäkään edustajaa liittopäiville. Vihreiden kannatus on kyselyssä 8 prosenttia. Jos vihreät epäonnistuvat kannattajiensa aktivoimisessa uurnille, on putoaminen liittoparlamentista siis vielä puolueen uhkakuvana.
Kolmossijassa on tällä hetkellä parhaiten kiinni maahanmuutto- ja eurokriittinen AfD kymmenen prosentin kannatuksella. Myös vasemmistopuolue Linkellä on kymmenen prosentin kannatus. On kuitenkin epätodennäköistä, että Merkel huolisi kumpaakaan liian äärimmäiseksi miellettyä puoluetta hallitukseen.
Kiinnostavaa onkin liberaalipuolue FDP:n menestys. Se on perinteisesti ollut konservatiivien
apupuolue, mutta viime vaaleissa se jäi alle äänikynnyksen. Nyt se on yhdeksän prosentin kannatuksellaan tekemässä paluun liittopäiville.
Vihreät hallitukseen yhdessä CDU:n ja FDP:n kanssa?
Verkkouutisten analyysin mukaan keskeisin asia FDP:lle on nyt maahanmuuttopolitiikka.
– Puolueen kynnyskysymyksenä on se, että seuraava hallitus säätää uuden maahanmuuttolain, missä turvapaikka, pakolaisuus ja maahanmuutto eritellään. Keskeistä olisi se, että turvapaikat määriteltäisiin väliaikaisiksi. Turvapaikkastatus poistettaisiin, jos jossain maassa tilanne rauhoittuisi – ja henkilöt toimitettaisiin takaisin kotimaihinsa. Lisäksi puolue haluaa nopeampia käsittelyaikoja, tiukempaa eurooppalaista rajavalvontaa ja mahdollisuuden hakea turvapaikkaa suoraan Afrikasta käsin ilman, että henkilön tarvitisi tulla Saksaan saakka, Verkkouutisten Sami Metelinen kirjoittaa.
Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD on siis pelkällä olemassaolollaan vaikuttanut talouspuolueen maineessa olevien liberaalien linjaan.
Todennäköisesti konservatiivien ja liberaalien paikat eivät riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen ilman vihreitä. Liberaalit kuitenkin vaativat vihreitä hyväksymään maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia hallitusyhteistyön ehtona.
Homonationalismi nousee
Vaihtoehto Saksalle -puolue on saanut lisäkannatusta yllättäviltä tahoilta. CNN:n mukaan jopa aiemmin vihreitä äänestäneitä homoja on siirtynyt julkisesti AfD:n tueksi. Näin siitä huolimatta, että AfD:llä on konservatiivinen kanta esimerkiksi homoavioliittoon ja se tulee perinteistä perhemallia.
Monet islamisaation uhkaan heränneet homot ovat kuitenkin päätyneet siihen, että konservatiivinen perhepolitiikka on pieni hinta konservatiivisesta maahanmuuttopolitiikasta, mikä on heidän turvallisuutensa kannalta tärkeintä.
Saksassa on CNN:n mukaan jopa keksitty uusi termi sille, että homot tukevat kansallismielistä oikeistoa: homonationalismi.
Homonationalismi ei ole aivan marginaalinen ilmiö. Homomiehille suunnatun aikakauslehden kyselyn mukaan jopa 17 prosenttia homoista kannattaa AfD:tä, kun koko väestössä puolueen kannatus on kymmenen prosentin suuruusluokassa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää