

afp / lehtikuva - FREDRIK VON ERICHSEN
Saksa – pelottavan vahva?
Kriisimaista on kuulunut alkukesästä joukko hyviä talousuutisia. Aiemmin pelkästään murheelliset raportit ovat hallinneet otsikoita. Suomen talouden rapistuminen tänä vuonna kertoo kuitenkin, että myös vähän paremmin menestyneet maat ovat haavoittuvaisia. Saksankin kauppaluvuissa eurokriisi jo näkyy, ja tämä luo osaltaan epävarmuutta. Toisaalta Saksassa on panostettu sisämarkkinoihin, ja kestävyys on löytynyt sitä kautta. Kaiken lisäksi EKP on tehnyt kaiken kuviteltavissa olevan rauhoittaakseen tilannetta kesän 2012 melskeestä.
Mistä on pienet
saksalaispankit tehty?
Kaikki suuret euroalueen pankit ovat tulossa mukaan yhteiseen pankkivalvontaan. Aikeissa on vielä loppuvuodesta tehdä näille kunnon stressitesti. Ei liene aivan sattumaa, että nimenomaan Saksassa pienet rahoitusalan yritykset haluttiin jättää pimentoon. Saksassa landesbankeiksi kutsuttuja pieniä paikallisia pankkeja on ajautunut kriisin aikana valtaviin ongelmiin. Saksan pankit ovat saaneet julkista tukea vuodesta 2010 syyskuuhun 2012 asti jo 646 miljardia euroa. Tämä on jopa huomattavasti enemmän kuin mitä Yhdysvalloissa varattiin pankkikriisiin heidän asuntokuplansa puhjettua.
New York Timesin artikkelin mukaan nimenomaan landesbankit ovat ongelmana. Poliittiset puolueet ovat päässeet pesiytymään niihin, ja hyväveli-kerho elää ja voi hyvin. Seitsemän pientä pankkia yhdistettiin yhdeksi jättipankiksi. Fuusiossa nimetty Bankia onkin nyt yksi suurimmista ongelmapesäkkeistä euroalueen pankkien joukossa. Tästä voi päätellä, ettei suurempi ja vahvempi toimija ole oikotie onneen, vaan ratkaisevaa on pankkien taseiden sisältö. Saksalaiset landesbankit ovat kauhoneet holveihinsa kaikenlaista epäilyttävää arvopaperia Yhdysvaltain subprime-lainoista Kreikan valtiolainoihin.
Poliittisten puolueiden ja paikallishallintojen ollessa kytköksissä näihin pankkeihin, on vaikeampi luottaa Saksan haluun korjata ongelmaa. Toisin kuin kriisimailla, Saksalla on ollut laittaa julkista rahaa näihin pankkeihin. Epäilemättä Saksan voidaan ajatella haluavansa ratkaista asiat mielummin hissukseen omin voimin, eikä saada epämääräistä huomiota ja kyseenalaista nostetta EKP:n pankkivalvonnan tuodessa esille ongelmia. Saksan imago kärsisi tällaisesta. Financial Timesin pääkirjoituksessa huomautettiin, että Saksan tulee tukea ongelmapankkien tunnustamista siitäkin huolimatta, että negatiivinen julkisuus voisi kohdistua heidän omiin pankkeihinsa. Tesiten on oltava luotettavia, ja että luottamuksen saavuttaminen on nyt kaikkein tärkeintä.
Saksa euroalueen jarrumiehenä?
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kävi maalailemassa sekin hieman synkempiä pilviä Saksan tilanteesta. Saksakaan ei ole immuuni euroalueen epävarmuuden jatkuessa. Epävarmuus johtaa yritysten investointien lykkääntymiseen. Saksan talousluvuista onkin ruvennut kuulumaan vuodenvaihteen tietämiltä joitakin soraääniä, eikä pelkästään aiemmin tutuksi tulleita vahvoja lukuja.
IMF:n Saksan maajohtajan Subir Lallin mukaan Saksa ei saisi nyt poliittisilla valinnoillaan toimia jarrumiehenä. Miten asia sitten tulee myydyksi säästäväisyydestään tunnetuille saksalaisille? Tässä onkin politiikkojen varsinainen päänsärky. IMF ei kuitenkaan näe Saksaa taloudellisessa mielessä euroalueen ongelmamaana.
Demografia ei lupaa Saksalle hyvää
Financial Timesin Tony Barber muistuttaa uutiskommentissaan lukijoitaan siitä, ettei Saksan vahvuus tule näillä näkymin säilymään. Vaikka Saksa on nyt euroalueen väkirikkain maa, tulee Ranska ohittamaan Saksan. Saksassa on sisäistetty tilanne, ja nyt yhteiskunta aikoo tarjota pienille lapsille päivähoitopaikkoja, jotta saksalaisten perhe- ja uraelämä eivät menisi ristiin.
Barber nostaa esille Saksan heikon infrastruktuurin tilan. Huolto on lähes olematonta. Huomion saa myös se, että opetukseen ja tuotekehittelyyn käytetään Saksassa poikkeuksellisen vähän rahaa.
Yhdessä asiassa Saksa kuitenkin päihittää monta muuta euromaata. Työttömyys on kolmen vuoden aikana (kesäkuu 2010 – kesäkuu 2013) pudonnut Saksassa 1,7 prosenttiyksikköä, kun puolestaan monessa euromaassa on luvut räjähtäneet käsiin. Koko euroalueella kolmen vuoden aikana työttömyys on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.