
Saksalainen tuomioistuin: länsimaisten arvojen opettaminen maahanmuuttajille loukkaa mielipiteenvapautta
SAKSA | Suurten maahanmuuttajamäärien kotouttaminen aiheuttaa vaikeuksia kaikkialla. Baijerissa ongelmia pyrittiin ratkomaan uudella kotouttamislailla, jossa edellytettiin tulijoiden kunnioittavan kantaväestön kulttuuria ja sopeutumaan siihen. Vihreille ja demareille tämä ei kuitenkaan sopinut.
Baijerin perustuslakituomioistuin päätti äskettäin, että Baijerin kotouttamislaki rikkoo tietyiltä osin osavaltion perustuslakia vastaan, kertoo Saksan yleisradion ulkomaanpalvelu DW. Kyseinen kotouttamislaki tuli voimaan jo tammikuussa 2017 suuren turvapaikanhakijakriisin jälkimainingeissa. Baijerissa valtaa pitävä kristillisdemokraattien sisarpuolue CSU piti lakia välttämättömänä, jotta Saksaan tulleiden satojen tuhansien turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kotouttamishaasteista selvittäisiin.
Kotouttamislaissa määrätään muun muassa sakkoja sellaiselle turvapaikanhakijalle, joka kieltäytyy opettelemasta saksaa. Saksan lakia ja arvoja halveksuvat turvapaikanhakijat puolestaan laitetaan pakkokursseille opettelemaan länsimaista arvopohjaa.
Punavihreät: saksalaista kulttuuria ei voida edes määritellä
Sosiaalidemokraatit ja vihreät kuitenkin vastustivat kotouttamislakia ja veivät asian perustuslakituomioistuimeen. Erityisesti punavihreitä kismitti se, että laissa vaadittiin maahanmuuttajia kunnioittamaan kantaväestön valtakulttuuria.
Oppositiopuolueiden mielestä termi ”valtakulttuuri” ei ollut laissa riittävän selvästi määritelty. Lisäksi punavihreät olivat sitä mieltä, että ajatus ”valtakulttuurista” johtaa suvaitsemattomuuteen, koska se vaatii tulijoita hylkäämään omat perinteensä ja omaksumaan enemmistön arvot ja tavat.
Luonnollisesti punavihreät korostivat myös sitä, että ”saksalaista valtakultuuria” on mahdoton määritellä, koska kulttuuri on joustava ja jatkuvasti muuttuva käsite. He vetosivat siihen, että Saksan lakien noudattamisen pitää riittää kotoutumisen vaatimusten täyttymiseksi. Punavihreät vastustivat jyrkästi sitä, että kotoutumislaissa vaadittiin, että kaikkien lasten tulisi päiväkodissa ”oppia kristillisen, länsimaisen kulttuurin keskeiset asiat”.
Valtakulttuuri-termistä on Saksassa kiistelty jo pitkään. Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen mielestä ”valtion ja yhteiskunnan tulee puolustaa saksalaista kulttuuri-identiteettiä valtakulttuurina”. AfD:n mielestä ”muualta tuotujen kulttuuripiirteiden kohteleminen tasavertaisina kantakulttuurin kanssa” aiheuttaa vakavan uhan yhteiskuntarauhalle ja kansakunnan kulttuuriselle yhtenäisyydelle.
Tuomioistuin: kotouttamislaki on osin perustuslain vastainen
Perustuslakituomioistuin oli tuomiossaan samaa mieltä punavihreiden kanssa ja totesi, että kotouttamislaki rikkoo tietyiltä osin Baijerin osavaltion perustuslakia. Muun muassa sellaisten ihmisten sakottaminen, jotka eivät halua opetella saksaa, todettiin laittomiksi.
Tuomioistuimen päätöksen mukaan pakolliset kurssit, joilla opetetaan länsimaisen, demokraattisen yhteiskunnan arvoja loukkaavat maahanmuuttajien mielipiteenvapautta. Lisäksi tuomioistuin päätti, että vaatimus, jonka mukaan yleisradion ja median tulisi ylläpitää valtakulttuuria loukkaa median vapautta ja mielipiteenvapautta. Muilta osin perustuslakituomioistuin ei puuttunut ”valtakulttuurin” käsitteeseen.
Kaikki punavihreiden kanteessa esitetyt vaatimukset eivät menneet läpi. Perustuslakituomioistuin ei esimerkiksi pitänyt perustuslain vastaisena sitä, että maahanmuuttajilta edellytetään myös aktiivisia toimenpiteitä oman kotoutumisensa edistämiseksi.
Baijerin osavaltion sisämisteri Joachim Herrmann (CSU) kommentoi, että kotouttamislaki on perusteiltaan yhteensopiva perustuslain kanssa, joten mitään merkittäviä muutoksia ei tarvita, kertoo Junge Freiheit -lehti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää