Viime viikolla bussikuski sai puukosta kasvoihinsa Göteborgin Angeredissa. Väkivalta ja uhkailu on kunnan työntekijäliiton mukaan tätä päivää kaupungin julkisessa liikenteessä. Yleensä kuitenkin vain syljetään päin naamaa, kertoo Dagens Nyheter.

Kunnan työsuojeluviranomaisten mukaan väkivallasta on tullut niin tavallista, että siihen on alettu suhtautua osana arkea: vaikka kuljettajien uhkailu ja väkivallanteot ovat lisääntyneet, niistä ilmoitetaan entistä harvemmin.

– Väkivalta on normalisoitu, sanoo kunnan työntekijäliiton puheenjohtaja Anna Skarsjö.

Sättimistä ja solvauksia

Työsuojeluvaltuutettu Martin Andreasson ajaa bussia ja hän on sitä mieltä, että yhteiskunta on yhä stressaantuneempi ja paineet loiskuvat sitten yli joukkoliikenteessä. Ruuhka tai juuttuminen punaisiin valoihin saattaa saada matkustajan raivostumaan ja hyökkäämään kuskin kimppuun – fyysisesti tai sanallisesti.

– Idiootiksi nimitellään, vittuillaan ja solvataan rasistisesti, you name it. Porukka voi tulla silmille ihan selvin päinkin, Andreasson kertoo kokemuksistaan.

Lipun perään ei kannata kysellä

Meno Uppsalan ennen niin sivistyneessä yliopistokaupungissa on muuttunut viime vuosina. Osa väestä kokee julkisen liikenteen kuuluvan muiden Ruotsin yhteiskunnan tarjoamien etujen piiriin, eikä siten halua maksaa siitä. Jos kuski penää lippua, tämä voi saada nyrkistä.

Muutaman viime kuukauden aikana viisi bussikuskia on pahoinpidelty Uppsalassa pelkästään matkustusasiakirjojen puuttumisen vuoksi.

– Kuskit eivät enää halua kysellä lippujen perään ja siten riskeerata henkeään, sanoo ay-aktiivi ja bussinkuljettaja Jafar Sarehkhani.

Tilapäisenä ratkaisuna on kokeiltu sitä, että tietyillä alueilla lippuja ei enää tarkasteta. Toimenpide on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä kunnallishallinnossa. Kuljettajat ovat ehdottaneet ratkaisuksi erillisten tarkastajien palkkaamista, jolloin kuljettajat saisivat tehdä työnsä rauhassa.

SUOMEN UUTISET