Saksailaisakateemikot ja -yritysjohtajat ovat valittaneet maan korkeimpaan oikeuteen Euroopan keskuspankin arvopaperien ostojen vuoksi. Valittajien mielestä EKP ylittää toimivaltansa. Asiasta kertoi Financial Times.

Valitus ei olisi ensimmäistä laatuaan. Aiemmin saksalaiset ovat nostaneet kanteen EU:n tuomioistuimeen EKP:tä vastaan OMT:n (Outright Monetary Transactions) vuoksi. EU tuomitsi kanteen EKP:n hyväksi.

Saksalaispolitiikotkin ovat olleet EKP:n rahapolitiikan hampaissa. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble totesi, että keskuspankki on aiheuttanut puolet eurovastaisen AfD:n (Alternative für Deutschland, Vaihtoehto Saksalle) kannatuksen noususta.

Saksalaiset ovat huolissaan erityisesti alhaisen korkotason vesittävän maan eläkerahastojen tuottomahdollisuudet. Esimerkiksi eläkkeiden leikkaus voisi olla poliittisesti hankalaa toteuttaa maata hallitsevien kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien leireissä.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on useaan otteeseen puolustanut keveää rahapolitiikkaa kääntääkseen euroalueen inflaation lähelle keskuspankin tavoitteita. Toistaiseksi tulokset ovat olleet varsin laihoja. Euroalueen inflaatio on tällä haavaa -0,2 prosentissa, kun EKP:n tavoite on pitää inflaatio inauksen alle kahden prosentin.

Henri Myllyniemi

Tagit