Saksalainen pankkijätti Deutsche Bank (DB) on tuoreessa raportissaan tutkinut mahdollisia uuden finanssikriisin syttymissyitä. Mahdollisia kriisipesäkkeitä on useita, talousmedia CNBC niputti saksalaispankin kolkon listan. Keskuspankit voivat sysätä markkinat vahvaan korjausliikkeeseen lopettamalla taseidensa paisuttamisen. Italian ja Kiinan taloushuolia ei voi ohittaa. Hallitsemattomat pääomaliikkeet voivat luoda markkinapaniikin. Riitaisa Brexit voi johtaa markkinoiden hermoiluun.

Keskuspankkien ”määrällinen elvyttäminen” loppumassa

Suuret keskuspankit ovat ostaneet tuhansien miljardien dollarien edestä valtioiden joukkovelkakirjoja, yritys- ja kiinnelainoja finanssikriisin iskettyä. Osto-ohjelmaa kutsutaan nimellä määrällinen elvytys (QE, quantitative easing). Keskuspankkien tavoitteena ovat olleet alhaiset korot, mutta samalla tämä on johtanut velkakirjojen ennennäkemättömiin korkeisiin hintoihin.

DB arvioi keskuspankkien kääntävän kurssiaan, mikä voi johtaa epävarmuuteen. Kyseessä olisi hyppy tuntemattomaan. Keskuspankit voivat jänistää taseidensa supistusaikeissaan, mutta tällöin arvopaperimarkkinoiden tila ei normalisoituisi. Lisäksi nollakorot ovat nakertaneet pankkien liiketoimintamallia.

Keskuspankeilta voivat loppua myös paukut, jos uusi taantuma alkaa. Korot ovat jo pohjalla, keskuspankkien taseet pursuavat yli äyräiden ja moni valtio on jo korviaan myöden veloissaan.

DB pitää mahdollisena sitä, että keskuspankit setelirahoittavat valtioiden ammottavat budjettiaukot. Se olisi kuitenkin hyvin uhkarohkea tapa vastata mahdollisiin ongelmiin.

Italia ja Kiina kriisin partaalla

DB pitää Italiaa ruutitynnyrinä. Maassa on keväällä vaalit, missä EU- ja eurokriittiset puolueet ovat varsin vahvoilla mielipidemittausten mukaan. Italian huolet eivät jää kuitenkaan politiikkaan.

Italian talous on madellut mollivireessä jo vuosia ja maan velkakuorma on mittava. Italialaispankit ovat jonottaneet pelastuspaketteja. Joitain pankkeja on pelastettu useampaankin kertaan.

Kiina on toistaiseksi onnistunut välttämään romahduksen. DB uskoo, ettei maa voi jatkaa nykymuotoista velkaantumista loputtomiin. Ekonomistit ovat huolissaan maan kiinteistöjen korkeista hinnoista. He pelkäävät asuntokuplaa.

Pääomapaot voivat laukaista paniikin

Suuret epätasapainot eri valtioiden vaihtotaseissa altistavat alijäämämaita pääomapaoille. Politiikoilla on hyvin rajalliset keinot estää pääomien hallitsematonta pakoa.

DB huomauttaa sijoittajien laumasieluisuudesta. Sijoittajien yhdenmukainen näkemys hyvästä sijoituskohteesta johtaa usein pääomavirtoihin. Jos sijoituskohteen hohdokkuus katoaa, katoavat pääomatkin samoin tein. Esimerkiksi korkosijoittajat voivat alkaa hylkiä valtioiden joukkovelkakirjoja keskuspankkien lopettaessa arvopaperiostonsa.

GnS Economics DB:n kanssa samoilla linjoilla

Analyysiyhtiö GnS Economicsin äskettäin julkaistu tuore suhdannekatsaus maalaa vähintäänkin yhtä kolkon kuvan taloustilanteesta. GnS:n mukaan talous on viime vuosina turvautunut lähes yksinomaan Kiinan talouskasvuun.

Katsauksessaan GnS ilmaisee huolensa kokonaistuottavuuden laskusta, joka on jatkunut lähes poikkeuksetta viime vuosien aikana.

Lisäksi GnS:n katsauksessa kiinnitetään huomio keskuspankkien ongelmalliseen tilanteeseen. GnS arvelee, ettei keskuspankit voi jatkaa arvopaperiostojaan loputtomiin. Suhdannekatsauksen mukaan finanssikriisi voi alkaa keskuspankkien toimista huolimatta seuraavan 12 kuukauden aikana peräti 56 prosentin todennäköisyydellä.

Suomen talous sukeltaisi tuolloin ensi vuonna hirvittävät 10,7 prosenttia ja vielä vuonna 2019 laskua kirjattaisiin 7,9 prosenttia. Mikäli finanssikriisi jää vielä syttymättä Suomen talous polkisi seuraavat kaksi vuotta likimain paikoillaan.

Henri Alakylä