
Saksan hallitusneuvottelut alkavat: yläraja pakolaisille ja perheenyhdistämisille – vuoden 2015 tilanne ei saa toistua
Saksan pitkään käynnissä olleet hallitustunnustelut tuottivat odotetun tuloksen: CDU:n, CSU:n ja SPD:n puheenjohtajat suosittelevat puolueilleen, että hallitusneuvottelut aloitetaan tältä pohjalta.
Hallitustunnustelujen viimeinen loppuvääntö kesti yli vuorokauden, uutisoi Bild-lehti.
CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel, CSU:n Horst Seehofer ja SPD:n Martin Schulz olivat hallitustunnusteluissa tiukassa raossa myös siksi, että heistä jokaisen oman poliittisen uran jatkuminen oli pitkälti kiinni hallitukseen pääsemisestä.
Syyskuun liittopäivävaalien jälkeen SPD:n Schulz ehti jo julistaa, että puolue ei aio jatkaa hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Loppupeleissä tämä niin kutsuttu suuri koalitio jäi kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi.
Yläraja turvapaikanhakijoille
Hallitustunnustelujen tuloksena syntyneen periaatepaperin suurin yllätys koskee turvapaikkapolitiikkaa.
Varsinaisten hallitusneuvottelujen lähtökohdaksi on otettu turvapaikkamaahanmuuton raju vähentäminen. Baijerilainen CSU on tehnyt tähän liittyviä esityksiä aiemminkin, mutta nyt myös sosialidemokraatit ja jopa itse Merkel ovat joutuneet hyväksymään tiukennukset.
Tavoitteena on, että vuosittainen pakolaisten määrä olisi korkeintaan 220 000 henkilöä, kirjoittaa Bild. Ilmeisesti tähän määrään sisältyisivät sekä turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset että perheenyhdistämiset.
Humanitaarisia tulijoita on tarkoitus ottaa vain sen verran kuin Saksa pystyy onnistuneesti kotouttamaan. Periaatepaperissa lukee, että ”vuoden 2015 kaltainen tilanne ei saa toistua”.
Tiukka raja perheenyhdistämisille
Toissijaista suojelua saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämiset olivat erityisen herkkä aihe. Varsinaisen turvapaikkastatuksen saaneilla on aina oikeus perheenyhdistämiseen, mutta toissijaista suojelua saaneiden perheenyhdistämisiä on viivytelty, koska kunnilla on ollut vaikeuksia löytää tulijoille asuntoja.
Nyt hallituskumppanit päättivät, että perheenyhdistämisiä ei toistaiseksi tehdä. Kun tarkemmat säädökset on saatu voimaan, perheenyhdistämiset aloitetaan siten, että yläraja on 1000 henkilöä kuukaudessa.
Perheenyhdistäminen myönnetään vain sellaisille perheille, joiden avioliitto on solmittu ennen turvapaikan hakemista. Vakaviin rikoksiin syyllistyneille tai terroristeiksi epäillyille henkilöille perheenyhdistämistä ei myönnetä.
Turvallisten maiden lista laajenee
Algeria, Marokko ja Tunisia sekä ”muut maat, joista tulevien turvapaikkahakemusten hyväksymisaste on ollut alle viisi prosenttia”, määritellään turvallisiksi alkuperämaiksi.
Turvallisesta alkuperämaasta tulevan turvapaikkahakemus voidaan katsoa ilmeisen perusteettomaksi ja käsitellä nopeutetussa menettelyssä.
Myös turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiset siirrot Kreikasta ja Italiasta tulevat loppumaan. Tähän asti Saksaan on kuljetettu Etelä-Euroopasta turvapaikanhakijoita noin 1000 hengen kuukausitahdilla.
Vielä ei ole selvää, miten Saksa aikoo käytännössä valvoa ja rajoittaa turvapaikanhakijoiden kokonaismäärää. Tämä edellyttänee rajatarkastusten käyttöönottoa kaikilla rajoilla. Ainakin se on varmaa, että ihmisoikeusjärjestöt ja -asiantuntijat tulevat tuomitsemaan kaikki rajoitustoimet ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten vastaisina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tunisia Algeria Turvalliset maat Marokko Horst Seehofer Hallitusneuvottelut Angela Merkel Martin Schulz Saksa
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.