

Lähde: Twitter.
Saksan hallitusyhteistyötä varjostavat rumat mielipidelukemat
Saksan sosialidemokraatit (SPD) aloittavat viikon kuluttua jäsenäänestyksen siitä, tulisiko puolueen ryhtyä hallitusyhteistyöhön konservatiivien (CDU ja CSU) kanssa. Tulokset julkistetaan maaliskuun 4. päivänä. Jäsenäänestystä varjostaa SPD:n ennätysheikko gallupkannatus. Toisaalta puolue aikaistaa puheenjohtajavaihdoksen ja tämän uskotaan saavan puolueen rivit järjestykseen.
Tuoreessa INSA:n tekemässä mielipidekyselyssä SPD:n ahdinko jatkuu. Puoluetta äänestäisi enää vain 16,5 prosenttia saksalaisista. Samaan aikaan vaihtoehtopuolue AfD on nostanut kannatuksensa 15 prosenttiin. Puolueiden ero mahtuu jo tutkimuksen virhemarginaaliin.
Syyskuun vaaleissa SPD sai historiallisen surkean tuloksen kerättyään vain 20,5 prosenttia äänistä. AfD kirjasi tuolloin 12,6 prosentin äänisaaliin. SPD:n pudotus on kannatusmittauksen mukaan jatkanut vajoamistaan vaalien jälkeen peräti neljällä prosenttiyksiköllä.
Kysely järjestettiin aikana, jolloin SPD:n puheenjohtajatehtävät jättävä Martin Schulz ilmoitti hylkäävänsä toiveensa ryhtyä Saksan ulkoministeriksi.
Sarja täyskäännöksiä
Schulz ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen syyskuun vaaleja, ettei hän aio toimia ministerinä CDU/CSU:n vetämässä hallituksessa SPD:n ollessa apupuolue. Vaalien jälkeen hän ei halunnut edes viedä puoluettaan hallitustunnusteluihin.
Schulz toimi molemmissa tapauksissa toisin. SPD:n kenttä repesi kahtia. Eritoten sen nuorisojärjestö kampanjoi aktiivisesti oppositiopaikan puolesta. SPD lähti tunnusteluihin täpärän valtuuskuntaäänestyksen jälkeen.
Schulz maalaili itselleen ulkoministerin pestiä hallitustunnustelujen jälkeen. Schulzin ja edellisen hallituksen ulkoministeri Sigmar Gabrielin välit tulehtuivat. Gabrielin mukaan Schulz olisi luvannut Gabrielille jatkokauden ulkoministerinä. Lisäksi Gabriel on puolueen suosituin poliitikko. Schulz luopui ministerihaaveistaan nopeasti Gabrielin moitteiden jälkeen.
Puoluejohdon täyskäännökset ja kahden johtajan riitely suisti puolueen täyteen kaaokseen. Kentältä katsottuna monet aluepoliitikot seurasivat huolestuneina Berliinin riitoja. Kannatus jatkoi siten laskuaan.
Puheenjohtajavaihdoksella haetaan suurta koalitiota
Schulzin oli määrä jättää ulkoministeriyden myötä puolueen puheenjohtajan tehtävät. Schulz valitsi seuraajakseen Andrea Nahlesin, joka toimii tällä haavaa puolueen liittopäiväryhmän johtajana. Vaihdos kuitenkin aikaistui, ja se on määrä tehdä tänään.
Puolueen muu johto sai Schulzista ilmeisesti tarpeekseen. Lähes vuosi sitten Schulzin tuli johdattaa puolueensa Saksan suurimmaksi. SPD kärsi kuitenkin mittavat vaalitappiot kolmessa Saksan osavaltiossa ennen liittopäivävaalien pohjanoteerausta. Puolueen muut johtajat saattoivat pelätä, että Schulzin johdolla kenttä äänestää hallitusyhteistyön nurin. Jotain oli tehtävä nopeasti.
Nahlesin puheenjohtajuuden toivotaan saavan puolueen sisäiset ristiriidat ojennukseen. Ja mikä kaikkein tärkeintä: saada puolueen jäsenet äänestämään hallitusyhteistyön puolesta. Hallituspaikka miellyttäisi SPD:n johtoa varmasti, sillä puolueelle on tarjottu avainministeriöitä ja perin sosialidemokraattinen hallitusohjelma.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää