Saksan parlamentin alahuone eli liittopäivät äänesti Tunisian, Algerian, Marokon ja Georgian turvallisiksi maiksi, joihin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet kansalaiset voitaisiin palauttaa. Esitystä kannattivat hallituspuolueet CDU ja SDP sekä oppositiopuolueet FDP ja AfD. Hanke saattaa silti romuttua ylähuoneessa eli liittoneuvostossa vihreiden voimin, saksalainen mediayhtiö Deutsche Welle kirjoittaa.

Liittoneuvostossa vihreillä on rutkasti vaikutusvaltaa, sillä vihreät istuvat yhdeksässä osavaltiohallituksessa. Kaikkiaan Saksassa on 16 osavaltiota. Lakiesityksen tulee tulla hyväksytyksi niin liittopäivillä kuin liittoneuvostossakin.

Paljon anomushylkäyksiä ennen lakiesitystäkin

Maan sisäministeri Horst Seehofer muistutti, että mainituista maista tulevilla henkilöillä on entuudestaan hyvin niukat mahdollisuudet saada turvapaikkaa Saksasta. Esimerkiksi vain 0,3 prosenttia georgialaisista on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Lakiesityksellä on tarkoitus jouhevoittaa turvapaikanhakijoiden anomusten käsittelyaikoja.

– Tällöin voisimme uhrata enemmän aikaa, keskittymistä ja energiaa todellista suojelua vaativien ihmisten hakemusten käsittelyyn, Seehofer kertoi.

Vihreät ja vasemmisto vastusti esitystä

Lakiesitys meni liittopäivillä lävitse, koska vain vasemmalle kallellaan olevat vihreät ja vasemmistopuolue Linke vastustivat esitystä. Vihreät torppasivat samantyylisen lakiesityksen vuonna 2017 liittoneuvostossa.

Viime liittopäivävaaleilla kyseiset puolueet keräsivät alle 20 prosenttia äänistä. Linke saalisti 9,2 prosentin äänisaaliin vihreiden jäädessä 8,9 prosenttiin. Paikallistasolla vihreät ovat sen sijaan valtakunnallista tasoaan monin verroin merkittävämpi puolue. Puolue istuu yhdeksässä osavaltioparlamentissa.

Vihreät ovat toki lisänneet kannatustaan sitten viime liittopäivävaalien jälkeen. CDU:n uuden puheenjohtajavalinnan jälkeen kasvu on taittunut lievään laskuun.

Puolue on kannatusmittauksissa toiseksi suurin puolue heti CDU:n jälkeen. Vihreitä äänestäisi hilkun alle 20 prosenttia saksalaisista, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Vihreät: saksalaisia puijataan

Vihreiden turvapaikka-asioiden tiedottaja Luise Amtsberg katsoi, ettei lakiesityksellä paranneta Saksan turvapaikkapolitiikkaa.

– Omasta mielestäni uskon tämän debatin huonoimmaksi asiaksi sen, että sillä puijataan saksalaisia uskomaan näiden neljän maan asemamuutoksen ratkaisevan turvapaikkapolitiikkamme todellisia ongelmia, Amtsberg kertoi.

Hän huomautti, että näiden neljän maan kansalaisten jättämät turvapaikkahakemukset ovat laskeneet 85 prosentilla vuodesta 2016. Lakiesitys ei siten koskisi kovin montaa turvapaikanhakijaa.

Joidenkin arvioiden mukaan CDU ja vihreät voisivat lähestyä toisiaan kansallisella tasolla perustuen hyviin kokemuksiin niistä osavaltioparlamenteista, joissa puolueet ovat yhdessä aluehallituksissa tai tekevät niissä yhteistyötä. Amtsberg ryöpytti kuitenkin konservatiiveja.

– Missä mielessä te yritätte taivuttaa meitä liittymään mukaan? Te ette ole kuunnelleet ensimmäistäkään argumenttiamme, Amtsberg latasi.

Henri Alakylä