
Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa
Saksan kristillisdemokraatit (CDU) ja sosialidemokraatit (SPD) suomivat omia johtajiaan sumeilematta saavutetun hallitusohjelmasovun jälkimainingeissa. CDU:ssa pöyristyttiin avainministeriöiden luovuttamisesta ja SPD:n johdon henkilökemiat repeilevät pahasti. Hallitusyhteistyö voi vielä kariutua SPD:n jäsenäänestykseen.
Suuri koalitio on joka tapauksessa hyvin tulehtunut, vaikka SPD:n jäsenet hyväksyisivätkin neuvottelutuloksen.
Saksan ex-ulkoministeri Sigmar Gabriel otti raskaasti uuden puheenjohtaja Martin Schulzin rynnäkön kohti ulkoministeriyttä. Gabriel muistutti, että hänen työtään ulkoministerinä on arvostettu laajalti. Hän ei pitänyt Schulzin takinkäännöistä.
Vaalituloksen selvittyä Schulz oli vielä sitä mieltä, että puolueen tulee siirtyä oppositioon nuolemaan haavojaan. Sosialidemokraatit kirjasivat syyskuun vaaleissa huonoimman tuloksensa sitten toisen maailmansodan.
Schulzille avautui tilaisuus
Saksan demarit jättivätkin hallitustunnustelut. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU aloittivat yhdessä hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalidemokraattien kanssa. Liberaalit marssivat kuitenkin neuvotteluista ulos. CDU-pomo Angela Merkelin ainoa toive saada enemmistöhallitus kasaan jäi demarien varaan, sillä hän ei halunnut tunnustella kahden muun puolueen kanssa. Merkelille vaihtoehtopuolueen (AfD) ja vasemmiston (Die Linke) kutsuminen neuvottelupöytään ei tullut kuuloonkaan.
Schulz käytti tilaisuutensa, vaikka olikin aiemmin kertonut puolueen paikan olevan oppositiossa. Schulz kieltämättä neuvotteli kovin elkein, ja hän sai todella paljon myönnytyksiä CDU:lta. CDU siirsi valtiovarainministerin salkun demareille, ja vahvistetun sisäministeriön CSU:n hallintaan.
Ikään kuin avainministeriöistä luopuminen ei olisi ollut tarpeeksi CDU:n nouseville ministerikipeille tähdille, CDU suostui pyyhkimään koko Saksan budjettiylijäämän SPD:n vaatimiin erilaisiin ohjelmiin ja verohelpotuksiin. Kun Schulz esitti neuvottelutulosta sosialidemokraattien ohjelmaksi, ei Merkel edes vastustanut Schulzia.
Hallitusyhteistyöllekin hankala lähtölaukaus
SPD:n 6. helmikuuta mennessä puolueeseen hyväksytyt jäsenet saavat äänestää hallitusohjelmasta postiäänestyksessä. Jäsenet saavat kopion hallitusohjelmasta, ja heidän tulee vastata yksinkertaisesti “kyllä” tai “ei” hallituksen muodostamisesta.
Deutsche Welle kirjoittaa, että SPD olisi saanut tuhansia uusia jäseniä juuri tämän äänestyksen alla. Uudet tulokkaat haluavat varmasti sanoa painavasti oman näkemyksensä hallitusyhteistyöstä – puolesta tai vastaan. Tämän vuoksi äänestystuloksesta ei voida sanoa luotettavasti mitään.
Varmaa on ainakin se, että kahden pääneuvottelijan, Merkelin ja Schulzin asemat huojuvat. Schulzin asema näyttää juuri nyt ahtaammalta. Hän aikoo luopua ulkoministerin salkustaan. Sen lisäksi hän on vetäytymässä puolueensa puheenjohtajuudesta. Euroopan parlamentin puhemiehenä toiminut Schulz halusi siirtyä Saksan politiikkaan, joten hänen poliittinen ura on joka tapauksessa romahtanut.
Hän vetosi demarikenttään pitkälti Euroopan politiikan visioillaan. Hän väläytti jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kenties hänen intohimoinen suhtautuminen Eurooppaan ei sytyttänyt saksalaisia sen enempää kuin omaa puoluekenttääkään.
Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD:n suosio putoaisi 18 prosenttiin, mikäli uudet vaalit järjestettäisiin nyt. Asetelma luo jännitteitä suurelle koalitiolle, jos demarikenttä hyväksyy hallitusohjelman.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.