
Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa
Saksan kristillisdemokraatit (CDU) ja sosialidemokraatit (SPD) suomivat omia johtajiaan sumeilematta saavutetun hallitusohjelmasovun jälkimainingeissa. CDU:ssa pöyristyttiin avainministeriöiden luovuttamisesta ja SPD:n johdon henkilökemiat repeilevät pahasti. Hallitusyhteistyö voi vielä kariutua SPD:n jäsenäänestykseen.
Suuri koalitio on joka tapauksessa hyvin tulehtunut, vaikka SPD:n jäsenet hyväksyisivätkin neuvottelutuloksen.
Saksan ex-ulkoministeri Sigmar Gabriel otti raskaasti uuden puheenjohtaja Martin Schulzin rynnäkön kohti ulkoministeriyttä. Gabriel muistutti, että hänen työtään ulkoministerinä on arvostettu laajalti. Hän ei pitänyt Schulzin takinkäännöistä.
Vaalituloksen selvittyä Schulz oli vielä sitä mieltä, että puolueen tulee siirtyä oppositioon nuolemaan haavojaan. Sosialidemokraatit kirjasivat syyskuun vaaleissa huonoimman tuloksensa sitten toisen maailmansodan.
Schulzille avautui tilaisuus
Saksan demarit jättivätkin hallitustunnustelut. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU aloittivat yhdessä hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalidemokraattien kanssa. Liberaalit marssivat kuitenkin neuvotteluista ulos. CDU-pomo Angela Merkelin ainoa toive saada enemmistöhallitus kasaan jäi demarien varaan, sillä hän ei halunnut tunnustella kahden muun puolueen kanssa. Merkelille vaihtoehtopuolueen (AfD) ja vasemmiston (Die Linke) kutsuminen neuvottelupöytään ei tullut kuuloonkaan.
Schulz käytti tilaisuutensa, vaikka olikin aiemmin kertonut puolueen paikan olevan oppositiossa. Schulz kieltämättä neuvotteli kovin elkein, ja hän sai todella paljon myönnytyksiä CDU:lta. CDU siirsi valtiovarainministerin salkun demareille, ja vahvistetun sisäministeriön CSU:n hallintaan.
Ikään kuin avainministeriöistä luopuminen ei olisi ollut tarpeeksi CDU:n nouseville ministerikipeille tähdille, CDU suostui pyyhkimään koko Saksan budjettiylijäämän SPD:n vaatimiin erilaisiin ohjelmiin ja verohelpotuksiin. Kun Schulz esitti neuvottelutulosta sosialidemokraattien ohjelmaksi, ei Merkel edes vastustanut Schulzia.
Hallitusyhteistyöllekin hankala lähtölaukaus
SPD:n 6. helmikuuta mennessä puolueeseen hyväksytyt jäsenet saavat äänestää hallitusohjelmasta postiäänestyksessä. Jäsenet saavat kopion hallitusohjelmasta, ja heidän tulee vastata yksinkertaisesti “kyllä” tai “ei” hallituksen muodostamisesta.
Deutsche Welle kirjoittaa, että SPD olisi saanut tuhansia uusia jäseniä juuri tämän äänestyksen alla. Uudet tulokkaat haluavat varmasti sanoa painavasti oman näkemyksensä hallitusyhteistyöstä – puolesta tai vastaan. Tämän vuoksi äänestystuloksesta ei voida sanoa luotettavasti mitään.
Varmaa on ainakin se, että kahden pääneuvottelijan, Merkelin ja Schulzin asemat huojuvat. Schulzin asema näyttää juuri nyt ahtaammalta. Hän aikoo luopua ulkoministerin salkustaan. Sen lisäksi hän on vetäytymässä puolueensa puheenjohtajuudesta. Euroopan parlamentin puhemiehenä toiminut Schulz halusi siirtyä Saksan politiikkaan, joten hänen poliittinen ura on joka tapauksessa romahtanut.
Hän vetosi demarikenttään pitkälti Euroopan politiikan visioillaan. Hän väläytti jopa Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Kenties hänen intohimoinen suhtautuminen Eurooppaan ei sytyttänyt saksalaisia sen enempää kuin omaa puoluekenttääkään.
Uusimpien mielipidemittausten mukaan SPD:n suosio putoaisi 18 prosenttiin, mikäli uudet vaalit järjestettäisiin nyt. Asetelma luo jännitteitä suurelle koalitiolle, jos demarikenttä hyväksyy hallitusohjelman.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää