
Saksassa riita YK:n pakolaissopimuksesta: ”Sopimus ei ohjaa vain siirtolaisuutta vaan myös siihen liittyviä mielipiteitä”
Saksalaisessa mediassa, kuten esimerkiksi Sternissä ja Bildissä, on alettu kysellä YK:n siirtolaissopimuksen salamyhkäisyyden perään. Hallituksen vaitonaisuus kummastuttaa, Berliinissä asuva suomalainen toimittaja Pertti Rönkkö kirjoittaa Facebook-seinällään.
– Lehdissä aprikoidaan, että onko sopimus niin yhdentekevä, ettei siitä kannata siksi tiedottaa, vai sisältääkö se niin kovia asioita, että siitä on parempi olla hiljaa ja allekirjoittaa vaivihkaa niin vähäisellä keskustelulla ja huomiolla kuin mahdollista, Rönkkö raportoi.
– Jos sopimus on yhdentekevä eikä sido mihinkään, niin miksi se pitää ylipäätään allekirjoittaa. Jos sillä on taas suurta merkitystä, niin miten hallitus voi allekirjoittaa sen kansan nimissä ilman etukäteen käytävää keskustelua.
Saksalaisessa mediassa pidetään outona myös sitä, että jokaisen YK:n pakolaissopimuksen allekirjoittaneen valtion on raportoitava vuodesta 2022 lähtien joka neljäs vuosi, miten sopimuksen standardit on täytetty, Rönkkö kirjoittaa. Tämä ei herätä Bildin mukaan pelkästään huolta byrokratian lisääntymisestä vaan oikeuttaa myös kysymään, miten sitova sopimus todellisuudessa on.
– Rakas hallitus, julkisuudelta piilotetut päätökset eivät kuulu demokratiaan. Me kansalaiset emme ymmärrä, miksi kansamme ei keskustella näin tärkeästä sopimuksesta, kirjoittaa Stern tavasta, jolla Saksan hallitus ajaa joulukuussa allekirjoitettavaa YK:n siirtolaissopimusta.
Pakolaissopimuksesta uusi vihapuhepykälä
Bildin toimittaja Timo Lokoschatin kolumnin mukaan sopimus ei ohjaa pelkästään siirtolaisuutta vaan sanktioiden uhalla myös siihen liittyviä mielipiteitä.
– Avoin keskustelu on välttämätöntä ennen kuin Saksa allekirjoittaa YK:n siirtolaissopimuksen. Se koskee myös sopimuksen kriittisiä kohtia.
Monet sopimuksen muotoilut kuulostavat lehden mielestä nimittäin sellaisilta, että ikään kuin siirtolaisuuden varjopuolia ei saisi tuoda enää lainkaan esille, vaan kaikkien olisi pidettävä sitä hienona, aina ja kaikkialla, Rönkkö kertoo.
Sopimuksen mukaan uutisoinnin maahanmuutosta tulee olla ”objektiivista ja korkealaatuista“. Jos joku ei täytä tätä epämääräistä standardia, niin häntä uhataan Bildin mukaan jopa rangaistuksilla kuten valtiollisen tuen menettämisellä.
– Onko tarkoitus, että tulevaisuudessa hallitukset päättävät, mikä on hyvää ja mikä huonoa journalismia, Bildin kysyy.
– Kaikesta saa vaikutelman, että sopimuksella ei haluta ohjata pelkästään siirtolaisuutta vaan myös mielipiteitä siirtolaisuudesta. Hallituksen on selitettävä nämä asiat tai kieltäydyttävä allekirjoittamasta sopimusta, Bild vaatii.
Perussuomalaiset vaativat avointa keskustelua sopimuksesta
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio teki eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa vaadittiin hallitusta tuomaan kiireellisesti YK:n GCM-siirtolaissopimukseen liittyminen eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi, Suomen Uutiset kertoi lokakuussa.
Pääministeri Sipilän hallitus ei ole tuonut sopimusta eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi. Sopimukseen liittymiseen ei ole eduskunnan kantaa.
GCM on kansainvälinen siirtolaisuussopimus, joka kattaa koko siirtolaisuussyklin lähtösyistä mahdollisiin palautuksiin sekä kotoutumistoimenpiteet ja siirtolaisille annettavat palvelut. Suomen on tarkoitus allekirjoittaa sopimus joulukuussa YK:n kokouksessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää