

Donalt Trump. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Salakuunteluskandaali: Obaman avainavustaja lähetti Trumpin lähipiirin kuuntelutiedot korkeimmalle virkamieskunnalle
Yhdysvaltain politiikassa kiehuu. Presidentti Donald Trumpin aikaisemmat syytökset Barack Obaman hallinnon harjoittamasta salakuuntelusta ovat osoittautumassa paikkansa pitäviksi. Sikäläinen media vertaa paljastuksia Richard Nixonin kaataneeseen Watergate-skandaaliin. On paljastunut, että Obaman avainavustaja Susan Rice on jakanut tiedustelutietoja koko Trumpin lähipiiristä kauan ennen kuin tämä astui virkaansa. Tietoja on myös vuodettu medialle.
Muun muassa Bloomberg on raportoinut Barack Obaman entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Susan Ricen lukuisista pyynnöistä poistaa niinsanottu luottamuksellisuuden maski viestinnän seurannan kohteena olleiden Trumpin perheen ja hänen lähipiiriinsä identifiomistiedoista. Ei ole selvää, paljastiko Rice itse nimitiedot luottamuksellisuuden maskin takaa vai pyysikö hän poistamaan maskin tietojen osalta. Kolme asiasta raportoinnutta keskeistä perinteistä tiedotusvälinettä väittävät valvonnan ulottuneen pitkään ajanjaksoon. Tiedotusvälineet väittävät maskin paljastamisen Trumpin lähipiirin valvonnan osalta ulottuneen aikaan jopa yli vuotta ennen presidentin vaaleja. Trump ei ollut seurantatietojen paljastamisen alkuaikana edes vielä republikaanien presidenttiehdokas, vaan kävi vasta republikaanien esivaalikampanjaa.
Useat lähteet ovat vahvistaneet Fox News:lle, että Susan Rice pyysi paljastamaan identifiomistietoja Trump siirtymähallinnon osalta.
Donald Trumpin lähipiirin linkittyvät peittämättömät nimitiedot välitettiin maskin poistamisen jälkeen useille tahoille. Tiedot välitettiin kaikille niille, jotka kuuluvat kansalliseen turvallisuusneuvostoon, osalle puolustusministeriön henkilöstöä, silloiselle kansallisen tiedustelun (National Intelligence) johtajalle James Clapperille, silloiselle CIA:n johtajalle John Brennanille sekä entiselle kansallisen turvallisuuden varajohtajalle Ben Rhodesille. Lyhyesti sanottuna: Trumpin lähipiiriin liittyvät identifiomistiedot lähetettiin käytännössä koko korkeimmalle virkamieskunnalle.
Nimien väitetään olleen osa satunnaista sähköistä valvontaa. Se liittyi ensin esivaaliehdokas Trumpin, sittemmin presidenttiehdokas Trumpin ja lopulta presidentti Trumpin lähipiirissä olleisiin ihmisiin – kuten perheenjäseniin. Valvontaa tehtiin jopa vuosi ennen kuin Trump astui virkaansa.
Bloombergin kolumnistin Eli Laken mukaan Susan Rice käytti asemaansa kansallisen turvallisuusneuvoston päällikkönä pyytääkseen tiedusteluviranomaisia tunnistamaan nimiä, jotka oli peitetty tiedusteluraporttien raakaversiosta liittyen Trumpin kampanjahenkilöstöön ja siirtymähallinnon henkilöihin.
Ei ole välttämättä laitonta eikä epätavallista, että kansallisen turvallisuuden neuvonantaja haluaa paljastaa nimiä raakaraporteista, jotta tiedustelun toimesta siepattujen keskustelujen merkitys täysin avautuu niiden tarkastelijalle. Mutta tässä tapauksessa identiteetitietojen – mukaan lukien Trumpin hallinon ensimmäinen National Security Advisorin Mike Flynnin – identiteettitietojen vuotaminen ja julkistaminen medialle on vakava rikos.
Bloombergin kolumnisti Eli Lake toteaa, että Obaman keskeisellä avustajalla Susan Ricella oli pääsy tiedusteluraporttien avulla poliittisesti arvokkaaseen informaatioon. Tämä informaatio liittyi Bloombergin kolumnistin mukaan olennaiseen informaation Trumpin siirtymähallinnon osalta – kuten esimerkiksi siihen, keitä Trump ja hänen lähipiirinsä tapasivat, mitkä olivat heidän näkemyksesnsä ulkopoliittisissa asioissa ja mitkä olivat tulevan hallituksen keskeisimmät suunnitelmat.
Salakuuntelusta syytetyt ovat puolustautuneet väittämällä, ettei Trumpin lähiympäristöön ole Watergate-tyyliin asennettu salakuuntelulaitteita. Tämä saivartelu saattaa pitää paikkaansa, muttei poista sitä tosiasiaa, että Trumpin lähiympäristön käyttämistä laitteista kerätty tietoja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää