Yhdysvaltain politiikassa kiehuu. Presidentti Donald Trumpin aikaisemmat syytökset Barack Obaman hallinnon harjoittamasta salakuuntelusta ovat osoittautumassa paikkansa pitäviksi. Sikäläinen media vertaa paljastuksia Richard Nixonin kaataneeseen Watergate-skandaaliin. On paljastunut, että Obaman avainavustaja Susan Rice on jakanut tiedustelutietoja koko Trumpin lähipiiristä kauan ennen kuin tämä astui virkaansa. Tietoja on myös vuodettu medialle.

Muun muassa Bloomberg on raportoinut Barack Obaman entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Susan Ricen lukuisista pyynnöistä poistaa niinsanottu luottamuksellisuuden maski viestinnän seurannan kohteena olleiden Trumpin perheen ja hänen lähipiiriinsä identifiomistiedoista. Ei ole selvää, paljastiko Rice itse nimitiedot luottamuksellisuuden maskin takaa vai pyysikö hän poistamaan maskin tietojen osalta. Kolme asiasta raportoinnutta keskeistä perinteistä tiedotusvälinettä väittävät valvonnan ulottuneen pitkään ajanjaksoon. Tiedotusvälineet väittävät maskin paljastamisen Trumpin lähipiirin valvonnan osalta ulottuneen aikaan jopa yli vuotta ennen presidentin vaaleja. Trump ei ollut seurantatietojen paljastamisen alkuaikana edes vielä republikaanien presidenttiehdokas, vaan kävi vasta republikaanien esivaalikampanjaa.

Useat lähteet ovat vahvistaneet Fox News:lle, että Susan Rice pyysi paljastamaan identifiomistietoja Trump siirtymähallinnon osalta.

Donald Trumpin lähipiirin linkittyvät peittämättömät nimitiedot välitettiin maskin poistamisen jälkeen useille tahoille. Tiedot välitettiin kaikille niille, jotka kuuluvat kansalliseen turvallisuusneuvostoon, osalle puolustusministeriön henkilöstöä, silloiselle kansallisen tiedustelun (National Intelligence) johtajalle James Clapperille, silloiselle CIA:n johtajalle John Brennanille sekä entiselle kansallisen turvallisuuden varajohtajalle Ben Rhodesille. Lyhyesti sanottuna: Trumpin lähipiiriin liittyvät identifiomistiedot lähetettiin käytännössä koko korkeimmalle virkamieskunnalle.

Nimien väitetään olleen osa satunnaista sähköistä valvontaa. Se liittyi ensin esivaaliehdokas Trumpin, sittemmin presidenttiehdokas Trumpin ja lopulta presidentti Trumpin lähipiirissä olleisiin ihmisiin – kuten perheenjäseniin. Valvontaa tehtiin jopa vuosi ennen kuin Trump astui virkaansa.

Bloombergin kolumnistin Eli Laken mukaan Susan Rice käytti asemaansa kansallisen turvallisuusneuvoston päällikkönä pyytääkseen tiedusteluviranomaisia tunnistamaan nimiä, jotka oli peitetty tiedusteluraporttien raakaversiosta liittyen Trumpin kampanjahenkilöstöön ja siirtymähallinnon henkilöihin.

Ei ole välttämättä laitonta eikä epätavallista, että kansallisen turvallisuuden neuvonantaja haluaa paljastaa nimiä raakaraporteista, jotta tiedustelun toimesta siepattujen keskustelujen merkitys täysin avautuu niiden tarkastelijalle. Mutta tässä tapauksessa identiteetitietojen – mukaan lukien Trumpin hallinon ensimmäinen National Security Advisorin Mike Flynnin – identiteettitietojen vuotaminen ja julkistaminen medialle on vakava rikos.

Bloombergin kolumnisti Eli Lake toteaa, että Obaman keskeisellä avustajalla Susan Ricella oli pääsy tiedusteluraporttien avulla poliittisesti arvokkaaseen informaatioon. Tämä informaatio liittyi Bloombergin kolumnistin mukaan olennaiseen informaation Trumpin siirtymähallinnon osalta – kuten esimerkiksi siihen, keitä Trump ja hänen lähipiirinsä tapasivat, mitkä olivat heidän näkemyksesnsä ulkopoliittisissa asioissa ja mitkä olivat tulevan hallituksen keskeisimmät suunnitelmat.

Salakuuntelusta syytetyt ovat puolustautuneet väittämällä, ettei Trumpin lähiympäristöön ole Watergate-tyyliin asennettu salakuuntelulaitteita. Tämä saivartelu saattaa pitää paikkaansa, muttei poista sitä tosiasiaa, että Trumpin lähiympäristön käyttämistä laitteista kerätty tietoja.

SUOMEN UUTISET