YLE AREENA
Sampo Terho pitää konservatiiviryhmää mahdollisena uutena kumppanina
Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho pitää ECR:ää eli Euroopan konservatiiveja ja reformisteja puolueen mahdollisena uutena euroryhmänä. Terho sanoi asiasta maanantaiaamuna Ylen aamuTV:ssä.
Hän vastasi haastattelussa keskustan euroedustaja Hannu Takkulan väitteeseen, jonka mukaan perussuomalaisten hyppy konservatiivien ryhmään olisi jo päätetty.
Perussuomalaiset vaikuttavat nyt Vapaan ja demokraattien ryhmässä eli EFD:ssä.
– Voin vahvistaa, että olet ehkä kuullut sellaisen huhun. Mutta voin vahvistaa myös, että se on mahdollista. Me harkitsemme tätä vaalien jälkeen yhdessä. Sanomme silloin julkisesti, kumpaan ryhmään kuulumme, EFD:hen vai ECR:ään. Molemmissa on oleellista, että se on EU-kriittinen ryhmä toisin kuin keskustan ALDE-ryhmä, Terho vastasi.
Takkulan mielestä perussuomalaisten kannattaisi liittyä konservatiiviseen ryhmään, koska se on suurempi ja vaikutusvaltaisempi ryhmä kuin EFD. Se antaisi suuremman vaikutusvallan myös Terholle, jota Takkula kehui rakentavaksi ja yhteistyökykyiseksi poliitikoksi. Terho myönsi, että euroryhmän koko on tärkeä seikka. Perussuomalaiset pyrkivätkin kokoamaan kolmanneksi suurimman ryhmän, jollainen keskustan edustama ALDE on nyt.
Miksi keskusta on liittovaltioryhmässä?
Terho ihmetteli jälleen keskustan mukanaoloa kaikkein liittovaltiomielisimmässä ryhmässä.
– Sen puheenjohtaja Guy Verhofstadt esittää joka puheessaan milloin kansalaisten yhteistä liittovaltiota tai muita liittovaltiomielisiä iskulauseita, mitä milloinkin, Terho painosti.
Takkula puolustautui, että Verhofstadt muodostaa ryhmässään nykyisin vain liittovaltiomielisen vähemmistön, kun yksi aiempi ryhmä hajosi ja liittyi ALDE:en. Vaalien jälkeen liittovaltion vastustajien enemmistö kasvaa, Takkula profetoi.
– Sitä pienempää ryhmää sanotaan johtoryhmäksi, Terho naurahti.
Kova kisa “liittovaltion vastaisemmuudesta”
Terho ja Takkula kävivät haastattelun aluksi kovin kisan siitä, kumman puolue on liittovaltion vastaisempi. Terho sanoi perussuomalaisten olevan ainoana liittovaltion vastainen ryhmä, missä vihreät kilpailevat kyllä ihan mallikkaasti.
Takkula sanoi konservatiivien EPP:n ja sosialistien olevan vielä vahvemmin liittovaltiomielisiä. Keskusta taas ei olisi liittovaltiomielinen. Hän muistutti jopa Ylen tutkimuksen selvittäneen vuosina 2009-10, että Takkula oli eurovastaisempi kuin tuolloinen euroedustaja Timo Soini.
– Hienoa, että olet tullut keskustan linjalle, Takkula yritti.
– Ei – vaan te olette tulleet meidän linjallemme, Terho vastasi.
Ympäristösopimuksiin kansainväliseltä pohjalta
Keskusteluun osallistui myös vihreiden ehdokas Anni Sinnemäki. Hän kysyi, eikö kannata katsoa asiapohjalta, missä asioissa tarvitaan laajempaa kansainvälistä yhteistyötä. Hän piti ympäristönsuojelua tällaisena seikkana. Terho sanoi olevansa valmis yhteisiin päätöksiin ympäristönsuojelussa, kunhan päätökset ovat todella kansainvälisiä, ei vain EU:n laajuisia, mikä ei pysty yksin kääntämään maailman suuntaa.
Terho sanoi vastustavansa vihreiden ajamaa ilmastopoliittista linjausta, joka vie EU:sta ja Suomesta työpaikat pois, samat tuotteet tehdään muualla paljon suuremmilla päästöillä ja sitten ne tuodaan Eurooppaan niin, että rahtikin tuottaa päästöjä. Sinnemäki väitti Yhdysvaltojen vähentävän päästöjään ja Kiinankin aloittavan päästökaupan, mikä ei onnistuisi ilman EU:n johtoasemaa.
“Pelottelua” pelkäävät
EU-retoriikan kyllästämiä
Juontaja väitti vielä perussuomalaisten pelottelevan äänestäjiä liittovaltiokehityksellä, kuten Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman ovat sanoneet.
– Nämä ns. asiantuntijat ovat niin virallisen EU-retoriikan kyllästämiä, että he näkevät sen nimenomaan siitä näkökulmasta kuin komissiokin asian käsittää – että se pieni askel liittovaltion suuntaan ei ole koskaan ratkaiseva, vaan tämä on vain pelottelua. Kuten viimeksi pankkiunionissa.
Takkula myönsi tähän suuntaan mennyn mm. Lissabonin sopimuksen jälkeen, joka siirsi EU:ta enemmän yhteisömetodiin ja pois hallitusten välisestä.
Juontaja muisteli Terhon kannattaneen pankkiunionia.
– Kannatin yhteistä valvontaa, mutta en yhteisvastuuta. Äänestin toista vaihetta vastaan, kun muodostettiin yhteinen rahasto, sillä unionia ei pitäisi yhteisillä vastuilla ruveta paikkaamaan, Terho linjasi.
Yhteistyötä hän kaipasi talouden esteiden purkamiseen. Sisämarkkinoiden luomisessa täytyy harmonisoida mm. lupamenettelyitä, jotta sisämarkkinat syntyvät.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskustaa kurmotettiin ALDE:sta – monillako rattailla puolue ajaa?
Viikon suosituimmat
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään ja rangaistuksia kovennetaan – ministeri Ranne: Sinivalkoinen sisäisen turvallisuuden politiikka johtaa meidät pois Ruotsin tieltä
Perussuomalainen liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne kirjoittaa Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan sinivalkoisen sisäisen turvallisuuden suunnanmuutoksesta, joka johtaa Suomen pois Ruotsin tieltä.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.