
Sanan säilää suuressa salissa – ensimmäinen valtiopäiväkeskustelu
Ensimmäinen valtiopäiväkeskustelu käytiin väittelynä oppositiojohtaja Timo Soinin, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän ja pääministeri Jyrki Kataisen kesken.
Ennen varsinaista väittelyä kaikki puolueet saivat – suuruusjärjestyksessä – nostaa esiin omia teemojaan, joita pitävät kevään eduskuntatyössä tärkeinä. Kokoomus yllätti uuden ryhmäjohtajansa Petteri Orpon suulla vaatimalla ökypalkkaisilta malttia.
– Pelkästään yritysten johdolle suunnatut ylisuuret palkkiot eivät ole tästä maailmasta, Orpo aloitti.
Sosiaalidemokraattien ryhmyri Jouni Backman kantoi huolta asumisesta, veroista ja palkoista.
– Kestäviä ratkaisuja eivät esimerkiksi ole yleinen palkka-ale tai veropohjaa murentavat päätökset. Kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto taas on keskeinen osa kokonaisuutta, Backman sanoi.
Vähemmän mutta parempaa EU:ta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati muita perussuomalaisten ja Cameronin linjalle ja muistutti, että Suomen ja suomalaisten on oltava poliittisessa päätöksenteossa myös juuri alkaneiden valtiopäivien keskiössä.
– Haluamme palauttaa uskon suomalaiseen työntekijään, suomalaiseen työhön ja suomalaiseen yrittämiseen. Perussuomalaisten linja on se, että Suomen kansaa ei saa pakottaa veroparatiisien paijaamiseen, Soini latasi.
Soinin ja Cameronin linja on selvä: vähemmän mutta parempaa Euroopan unionia.
– Omaishoito on lämpöisin tapa huolehtia lähimmäisistä. Omaishoito on siirrettävä Kelan maksettavaksi, Soini vaati.
– Suomi tarvitsee lisää työtä. Nuorisotakuun rinnalle on rakennettava yhteiskuntatakuu myös yli 55-vuotiaille.
Soini halusi paiskata kättä
Perussuomalaisten puheenjohtaja avasi varsinaisen valtiopäivädebatin tutulla tyylillään:
– Kataisen kaleerissa soutavat Kataisen kuutoset.
– Tuoreimman tutkimuksen mukaan suurin osa keski-ikäisistä työssä käyvistä suomalaisista äänestää perussuomalaisia. Vastatkaa nyt pääministeri Katainen: oletteko te valmis tukemaan suomalaista teollisuutta, Soini tivasi.
Jyrki Kataisen vastaus oli tyly:
– Me emme lähde auttamaan tappiollista liiketoimintaa.
Soinin reaktio oli napakka:
– Risteilijöiden teko on kannattavaa mm. verotulojen muodossa. Kättä päälle! Pääministeri ja perussuomalaiset laittavat omaishoidon kuntoon tässä maassa. Ja jos me sovimme asiasta niin kyllä nämä muut seuraavat.
– Meidän mielestämme omaishoidon tukitoimia tulee kasvattaa niin, että esimerkiksi lisätään omaishoitajien vapaita. Ei lisää rahaa omaishoitajille, Katainen vastasi.
Uusi kansanäänestys kerran sukupolvessa
Debatin ehtiessä yli puolen välin Soini nosti kuuman kissan pöydälle.
– Oletteko tyytyväinen EU-sopimuksiin, joita rikotaan tavan takaa? Miksi ette kannattaisi Soinin & Cameronin linjaa: kansanäänestystä Euroopan unionista, kerran sukupolvessa? Nuorimmat, jotka äänestivät Suomen EU-jäsenyydestä vuonna 1994 ovat tänä vuonna jo 37-vuotiaita.
Pääministeri vastasi Suomen tarvitsevan kansanäänestyksen sijaan nykyistä tiukempaa Euroopan unionia.
Soini ei antanut Kataiselle mahdollisuutta hengähtää, vaan painoi päälle.
– Ruotsi ja Tanska äänestivät eurosta, eikä kumpikaan sitä huolinut, mutta Suomi ei äänestänyt. Onko EU vankila, josta ei pääse ulos?
– Mikä EU se sellainen olisi, jossa äänestettäisiin eurosta viiden tai kymmenen vuoden välein? Katainen heitti takaisin.
Suomen nettojäsenmaksut kasvat uudessa kehyksessä – vaikka EU:n kokonaisbudjetti pienenee.
– Takkiin tulee alkavan budjettikauden aikana puolitoista miljardia euroa. Muuten sanokaapas herra pääministeri, että kun Kypros vaatii oman bruttokansantuotteensa verran eli 17 miljardia euroa tukia EU:lta, niin eikö meidän pidä sanoa – EU:n omiin sopimuksiin viitaten – ettei Suomi tule mukaan, Soini kysyi.
Pääministerin vastausta ei koskaan tullut.
Seppo Huhta
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää