Ensimmäinen valtiopäiväkeskustelu käytiin väittelynä oppositiojohtaja Timo Soinin, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän ja pääministeri Jyrki Kataisen kesken.

Ennen varsinaista väittelyä kaikki puolueet saivat – suuruusjärjestyksessä – nostaa esiin omia teemojaan, joita pitävät kevään eduskuntatyössä tärkeinä. Kokoomus yllätti uuden ryhmäjohtajansa Petteri Orpon suulla vaatimalla ökypalkkaisilta malttia.

– Pelkästään yritysten johdolle suunnatut ylisuuret palkkiot eivät ole tästä maailmasta, Orpo aloitti.

Sosiaalidemokraattien ryhmyri Jouni Backman kantoi huolta asumisesta, veroista ja palkoista.

– Kestäviä ratkaisuja eivät esimerkiksi ole yleinen palkka-ale tai veropohjaa murentavat päätökset. Kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto taas on keskeinen osa kokonaisuutta, Backman sanoi.

Vähemmän mutta parempaa EU:ta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati muita perussuomalaisten ja Cameronin linjalle ja muistutti, että Suomen ja suomalaisten on oltava poliittisessa päätöksenteossa myös juuri alkaneiden valtiopäivien keskiössä.

– Haluamme palauttaa uskon suomalaiseen työntekijään, suomalaiseen työhön ja suomalaiseen yrittämiseen. Perussuomalaisten linja on se, että Suomen kansaa ei saa pakottaa veroparatiisien paijaamiseen, Soini latasi.

Soinin ja Cameronin linja on selvä: vähemmän mutta parempaa Euroopan unionia.

– Omaishoito on lämpöisin tapa huolehtia lähimmäisistä. Omaishoito on siirrettävä Kelan maksettavaksi, Soini vaati.

– Suomi tarvitsee lisää työtä. Nuorisotakuun rinnalle on rakennettava yhteiskuntatakuu myös yli 55-vuotiaille.

Soini halusi paiskata kättä

Perussuomalaisten puheenjohtaja avasi varsinaisen valtiopäivädebatin tutulla tyylillään:

– Kataisen kaleerissa soutavat Kataisen kuutoset.

– Tuoreimman tutkimuksen mukaan suurin osa keski-ikäisistä työssä käyvistä suomalaisista äänestää perussuomalaisia. Vastatkaa nyt pääministeri Katainen: oletteko te valmis tukemaan suomalaista teollisuutta, Soini tivasi.

Jyrki Kataisen vastaus oli tyly:

– Me emme lähde auttamaan tappiollista liiketoimintaa.

Soinin reaktio oli napakka:

– Risteilijöiden teko on kannattavaa mm. verotulojen muodossa. Kättä päälle! Pääministeri ja perussuomalaiset laittavat omaishoidon kuntoon tässä maassa. Ja jos me sovimme asiasta niin kyllä nämä muut seuraavat.

– Meidän mielestämme omaishoidon tukitoimia tulee kasvattaa niin, että esimerkiksi lisätään omaishoitajien vapaita. Ei lisää rahaa omaishoitajille, Katainen vastasi.

Uusi kansanäänestys kerran sukupolvessa

Debatin ehtiessä yli puolen välin Soini nosti kuuman kissan pöydälle.

– Oletteko tyytyväinen EU-sopimuksiin, joita rikotaan tavan takaa? Miksi ette kannattaisi Soinin & Cameronin linjaa: kansanäänestystä Euroopan unionista, kerran sukupolvessa? Nuorimmat, jotka äänestivät Suomen EU-jäsenyydestä vuonna 1994 ovat tänä vuonna jo 37-vuotiaita.

Pääministeri vastasi Suomen tarvitsevan kansanäänestyksen sijaan nykyistä tiukempaa Euroopan unionia.

Soini ei antanut Kataiselle mahdollisuutta hengähtää, vaan painoi päälle.

– Ruotsi ja Tanska äänestivät eurosta, eikä kumpikaan sitä huolinut, mutta Suomi ei äänestänyt. Onko EU vankila, josta ei pääse ulos?

– Mikä EU se sellainen olisi, jossa äänestettäisiin eurosta viiden tai kymmenen vuoden välein? Katainen heitti takaisin.

Suomen nettojäsenmaksut kasvat uudessa kehyksessä – vaikka EU:n kokonaisbudjetti pienenee.

– Takkiin tulee alkavan budjettikauden aikana puolitoista miljardia euroa. Muuten sanokaapas herra pääministeri, että kun Kypros vaatii oman bruttokansantuotteensa verran eli 17 miljardia euroa tukia EU:lta, niin eikö meidän pidä sanoa – EU:n omiin sopimuksiin viitaten – ettei Suomi tule mukaan, Soini kysyi.

Pääministerin vastausta ei koskaan tullut.

Seppo Huhta