

Meillä on asiaa -videosarjassa syvennytään kuntapolitiikan konkarin Maire Villon mietteisiin.
Sastamalan konkarilla viisi vuosikymmentä kunnallispolitiikkaa, ei yhtään poissaoloa kokouksista – kertoo videohaastattelussa kauniista elämästä ja mahlankeitosta
– Jokainen päivä – kaunis päiväni! Näin miettii kuntapolitiikan konkari, farmaseutti ja yrittäjä Maire Villo, pian 80 vuoden elämänkokemuksella ja noin 50 vuoden kokemuksella kunnallispolitiikasta.
Hän kuului kokoomukseen vielä 1990-luvulla alussa. Tuolloin ryhmäkurista ei juurikaan saanut poiketa. Mutta Mairepa poikkesi – ja sai potkut puolueesta.
– En voinut hyväksyä uuden kunnantalon rakennussuunnitelmaa. Mutta sain toisaalta myös kiitosta siksi, että pelastin silloisen Mouhijärven kunnan konkurssilta, niin se minulle sanottiin.
Katso kuvakuunnelma kuntapoliitikko Maire Villon mietteistä. Videolla Maire kertoo elämästään, kerää mahlaa ja valmistaa ”keppisoppaa” eli männynhavujuomaa, – vielä ehdit sinäkin! Juttu jatkuu kuvan alla.
Potkut kokoomuksesta, koti perussuomalaisista
Sastamalassa Pirkanmaalla asuvan Maire Villon poliittinen tie on tosiaan ollut vuosikymmenien mittainen. Tultuaan potkituksi pois Kansallisesta kokoomuksesta 1990-luvun alussa, Villo perusti kuntalaisten kehotuksesta ryhmän nimeltään Mouhijärven sitoutumattomat.
– Meillä meni tosi hyvin ja meillä oli monta valtuutettua, Villo muistelee.
Sitten perustettiin uusi Sastamalan kaupunki, johon Mouhijärvikin liitettiin. Villo huomasi heti, ettei sitoutumattomuus onnistuisi uudessa kaupungissa.
– Puoluepolitiikka kun on nykyään niin paljon hektisempää ja kannat voivat muuttua nopeammin.
Maire Villo mietti tuolloin uutta ”poliittista kotia”. Sellaiseksi osoittautui Perussuomalainen puolue.
– Pääsin valtuustoon ”persuna” ja olen nyt ollut puolueessa kaksi kautta, kertoo Villo, joka on Sastamalan Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja ja uuttera vaalivastaava.
”Suomalaisten ei tule määräillä meitä, eikä muiden meitä”
Miksi sitten nimenomaan Perussuomalaiset?
– Nimi sen jo kertoo, vastaa Maire Villo ja korostaa perussuomalaisuuden ydinfilosofiaa eli vakaata halua puolustaa suomalaisten omaa itsemääräämisoikeutta.
– Ihmisellä pitää olla oikeus vaikuttaa häntä itseään koskeviin asioihin. Suomalaisten ei tule määräillä muita, eikä muiden meitä.
Maire Villolle tärkeintä on oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen, inhimillisyys, elämän arvokkuus, tasa-arvo, tasapuolisuus ja työnteon mielekkyys.
– Yrittäminen on meille tärkeää. Verotus ei saa olla liian kireää vaan työnteon on oltava kannattavaa. Näin voimme paremmin huolehtia apua tarvitsevista. Turhalle byrokratialle ja sääntelylle me sanomme: ”Kiitos ei!”
Myös sananvapaus on perussuomalaisuuden ytimessä.
– Olemme rohkeita ja suorapuheisia. Totuutta pitää katsoa vääristelemättä, ei vaikenemalla.
Viisi vuosikymmentä kunnallispolitiikkaa – eikä yhtään poissaoloa kokouksista
Maire Villo on nainen, joka on ollut puheenjohtajana niin kunnanvaltuustossa kuin kunnanhallituksessakin yhteensä kahdeksan vuoden ajan, ja jäsenenä liki jokaisessa lautakunnassa. Poissaoloja kunnanvaltuuston kokouksista on kertynyt 0 kappaletta.
– Politiikka on tuonut sisältöä minun elämääni; haasteita ja sivistystä. Se on rikastuttanut elämääni henkisesti, Villo miettii kuluneita vuosia.
Tärkeintä kuntapolitiikassa on Villon mukaan se, että pidetään huolta kuntalaisten edusta.
– Omaneduntavoittelun saa unohtaa. Talouden lainalaisuudet ja muut tosiasiat on pidettävä kirkkaina mielessä. Ja ihmissuhteet tulee aina pitää kunnossa, sillä yksin ei pysty saamaan aikaan mitään.
Muutoksia kuntapolitiikassa: tasa-arvon ja vallan käsite
Verratessa entisaikoja nykyisyyteen Villo nostaa esiin muutokset tasa-arvossa.
– Tasa-arvo päätöksenteossa on aivan erilaista kuin silloin, kun olin nuori. Nyt huomioidaan miehet ja naiset, sillä ennen kaikki saattoivat olla samaa sukupuolta. Nuoret ovat politiikassa mukana, on uusia puolueita ja järjestöjä.
Muutos näkyy myös vallassa.
– Viranhaltijoiden valta tuntuu kasvaneen, ja valtuutetun mielipidettä voidaan väheksyä. Jos esität kritiikkiä, olet huonosti käyttäytyvä. Se on erikoista se.
Maire Villon mukaan kunnissa on monin paikoin haasteena on se, että väki vähenee, ikärakenne muuttuu ja syntyvyys laskee.
– Oppilasmäärät vähenevät, kouluja suljetaan. Kunnalliset palvelut supistuvat tai karkaavat kauemmaksi käyttäjiltä. Asioita voidaan valmistella piilossa tai ne tuodaan päätettäviksi isoissa kokonaisuuksissa.
Maire Villo korostaakin sitä, että tuleva SOTE-uudistus on erittäin tärkeä valvottava asia, jotta kuntalaiset saisivat hyvän palvelun kauas tulevaisuuteen.
Tulevaisuuden ei pidä ahdistaa vaan olla toivoa täynnä
Kuntapolitiikka on yksi osa Maire Villon sisäisesti rikasta elämäntaivalta. Työurallaan hän oli apteekissa töissä melkein neljä vuosikymmentä ja eteni harjoittelijasta farmaseutiksi. Samaan aikaan hän oli äiti kahdelle lapselle ja toimi lypsykarjatilan emäntänä. Nyt hän, lähes kahdeksankymppisenä naisena, odottaa jälkeen pääsyä kylvötöihin.
– Kun tätä elämääni tässä mietin, niin aina ei ole ollut helppoa. Tunnen olevani elämäni jatkoajalla. Kun ajattelen mennyttä, niin yhtäkään päätöstä en tekisi toisin, enkä näe mitään kaduttavaa, Maire miettii aurinkoinen hymy kasvoillaan.
– Ympärillä on huikaisevaa kauneutta ja hyvää. Tulevaisuuden ei pidä ahdistaa, vaan tulevaisuus olkoon toivoa täynnä!
MARIA ASUNTA
JK: Ohjeet mahlan keruuseen löydät esimerkiksi tältä sivulta. Mahlaa saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Jos haluat tehdä terveellistä havupuujuomaa eli keppisoppaa, niin klikkaapa ohjeet tästä.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.