

Matti Matikainen
Toimitus suosittelee
Viikon 22/2015 luetuin
Toukokuu 2015 luetuin
”Silloin oli savusauna ja neljä miestä – nyt on neljä ministeriä”
Päivä kääntyi iltaan. Hotelli Presidentistä lähti autokolonna kohti pääkallopaikkaa, perussuomalaisten puoluetoimistoa. Pian sen kuuli koko kansa: Perussuomalaisten ministeriehdokkaat ovat ulko- ja eurooppaministeri Timo Soinin lisäksi Jussi Niinistö, Hanna Mäntylä ja Jari Lindström.
Niinistö saa puolustusministerin salkun, Mäntylä painavan sote-ministerin ja Jari Lindström työ- ja oikeusministerin salkun.
Miten valinta sujui?
– Siinä vaiheessa, kun ministerisalkut oli jaettu, oli valinta melko helppo – tässä ovat pätevät henkilöt! Mutta sitä ennen se vaikutti erittäin hankalalta, koska tilanne eli ja mietimme useita erilaisia tehtäväyhdistelmiä – ja kuka niihin sopisi, Soini muisteli.
Soini kertoi, kuinka hänen oma valintansa – valtiovarain- vai ulkoministeri – oli todella vaikea. Hän punnitsi tarkoin velvollisuudentunnon ja intohimon pohjalta, missä hän olisi kaikkein parhaimmillaan Suomen kannalta ja mitä hän itse osaa parhaimmin.
Hän ratkaisi, että hän osaa parhaimmin ulkopolitiikan ja se on parhaaksi myös Suomelle.
Ainutlaatuinen valinta huipputehtävien välillä
– Mutta oli ainutlaatuinen tilanne, että pääsin valitsemaan näiden kahden tehtävän välillä, Soini iloitsi.
– Ja jostakin syystä myös Alexander Stubb (kok.) ja Juha Sipiläkin (kesk.) olivat tästä iloissaan, Soini naurahti.
Jämptit ja luotettavat
Jussi Niinistöä Soini kehui jämptiksi ja jämäkäksi perussuomalaiseksi mieheksi, joka tuntee puolustusalan läpikotaisin johdettuaan puolustusvaliokuntaa vaalikauden ajan ja osallistuttuaan reserviläisjärjestöjen toimintaan. Hän on myös erittäin luotettava varapuheenjohtaja.
Hanna Mäntylää Soini kehui naiseksi, joka on sosiaalityöntekijänä tutustunut alaansa ennen kansanedustajan uraansa, jonka aikana hän on kehittynyt perussuomalaisten sote-ekspertiksi. Hän on myös toinen varapuheenjohtaja.
– Eräästä lehdestä luin, että hän kuuluu Timon talliin. No hyvä, ettei sentään Benin talliin, Soini naurahti.
Jari Lindström nousee tehtäväänsä eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta. Soini kehuu häntä suoraan paperinhajusta nousseeksi todelliseksi työmieheksi, joka on johtanut eduskuntaryhmää ansiokkaasti ja erittäin luotettavaksi.
Oikeusministerin tutkintoa ei vaadita
Soini korosti, ettei oikeusasioiden hoitoon tarvita nykylain mukaan oikeusalan tutkintoa. Myös Lindström vakuutti ottavansa tehtävänsä vastaan, kun se on annettu ja lupasi opettelevansa ja myös oppivansa myös oikeusministerin toimialaan kuuluvat tiedot ja tehtävät.
Soini kertoi, että tähän yhdistelmään päädyttiin, kun myös työelämään liittyy paljon oikeusalan säädöstöä.
Eduskunnan puhemies valitaan torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Myös uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja valitaan eduskuntaryhmässä.
Työmies Matti Putkonen muisteli kulunutta 20 vuotta: tuolloin neljä miestä päätti Saarijärven rantasaunassa Kalmarin kylässä, Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen, Kari Bärlund ja Timo Soini päättivät, ettei me tähän tätä jätetä, vaan perustamme uuden kansanliikkeen.
Silloin oli savusauna ja neljä miestä – nyt on neljä ministeriä, Putkonen hehkutti.
– Täällä on paljon hienompaa kuin Saarijärven saunassa, Soini iloitsi.
Eurokonservatiivien vaikutus kasvaa
Soini näki myös kiehtovaksi mahdollisuuden päästä vaikuttamaan koko Euroopan kehitykseen. Siinä hän voi toimia hallituksen ohjelman mukaan rakentavasti ja kriittisesti – sana kriittinen on mukana ohjelmissa ensimmäistä kertaa.
Soini pääsee tehtävässään puhumaan EU-asioista eri puolille Eurooppaa ja sen ulkopuolellekin. Tärkeä neuvottelupaikka on lähitulevaisuudessa, kun Britannia ryhtyy neuvottelemaan sopimuksiaan uusiksi.
– Siinä pöydässä on mieluisaa olla, Soini vakuutti.
Hän muistutti myös perussuomalaisten viiteryhmän Euroopan konservatiiviryhmän vahvistuvan jatkuvasti: David Cameron voitti Britannian vaalit ja ryhmän puolalainen europarlamentaarikko Andrzej Duda valittiin Puolan presidentiksi.
Tilaisuuden videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.