Päivä kääntyi iltaan. Hotelli Presidentistä lähti autokolonna kohti pääkallopaikkaa, perussuomalaisten puoluetoimistoa. Pian sen kuuli koko kansa: Perussuomalaisten ministeriehdokkaat ovat ulko- ja eurooppaministeri Timo Soinin lisäksi Jussi Niinistö, Hanna Mäntylä ja Jari Lindström.

Niinistö saa puolustusministerin salkun, Mäntylä painavan sote-ministerin ja Jari Lindström työ- ja oikeusministerin salkun.

Miten valinta sujui?

– Siinä vaiheessa, kun ministerisalkut oli jaettu, oli valinta melko helppo – tässä ovat pätevät henkilöt! Mutta sitä ennen se vaikutti erittäin hankalalta, koska tilanne eli ja mietimme useita erilaisia tehtäväyhdistelmiä – ja kuka niihin sopisi, Soini muisteli.

Soini kertoi, kuinka hänen oma valintansa – valtiovarain- vai ulkoministeri – oli todella vaikea. Hän punnitsi tarkoin velvollisuudentunnon ja intohimon pohjalta, missä hän olisi kaikkein parhaimmillaan Suomen kannalta ja mitä hän itse osaa parhaimmin.

Hän ratkaisi, että hän osaa parhaimmin ulkopolitiikan ja se on parhaaksi myös Suomelle.

Ainutlaatuinen valinta huipputehtävien välillä

– Mutta oli ainutlaatuinen tilanne, että pääsin valitsemaan näiden kahden tehtävän välillä, Soini iloitsi.

– Ja jostakin syystä myös Alexander Stubb (kok.) ja Juha Sipiläkin (kesk.) olivat tästä iloissaan, Soini naurahti.

Jämptit ja luotettavat

Jussi Niinistöä Soini kehui jämptiksi ja jämäkäksi perussuomalaiseksi mieheksi, joka tuntee puolustusalan läpikotaisin johdettuaan puolustusvaliokuntaa vaalikauden ajan ja osallistuttuaan reserviläisjärjestöjen toimintaan. Hän on myös erittäin luotettava varapuheenjohtaja.

Hanna Mäntylää Soini kehui naiseksi, joka on sosiaalityöntekijänä tutustunut alaansa ennen kansanedustajan uraansa, jonka aikana hän on kehittynyt perussuomalaisten sote-ekspertiksi. Hän on myös toinen varapuheenjohtaja.

– Eräästä lehdestä luin, että hän kuuluu Timon talliin. No hyvä, ettei sentään Benin talliin, Soini naurahti.

Jari Lindström nousee tehtäväänsä eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta. Soini kehuu häntä suoraan paperinhajusta nousseeksi todelliseksi työmieheksi, joka on johtanut eduskuntaryhmää ansiokkaasti ja erittäin luotettavaksi.

Oikeusministerin tutkintoa ei vaadita

Soini korosti, ettei oikeusasioiden hoitoon tarvita nykylain mukaan oikeusalan tutkintoa. Myös Lindström vakuutti ottavansa tehtävänsä vastaan, kun se on annettu ja lupasi opettelevansa ja myös oppivansa myös oikeusministerin toimialaan kuuluvat tiedot ja tehtävät.

Soini kertoi, että tähän yhdistelmään päädyttiin, kun myös työelämään liittyy paljon oikeusalan säädöstöä.

Eduskunnan puhemies valitaan torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Myös uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja valitaan eduskuntaryhmässä.

Työmies Matti Putkonen muisteli kulunutta 20 vuotta: tuolloin neljä miestä päätti Saarijärven rantasaunassa Kalmarin kylässä, Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen, Kari Bärlund ja Timo Soini päättivät, ettei me tähän tätä jätetä, vaan perustamme uuden kansanliikkeen.

Silloin oli savusauna ja neljä miestä – nyt on neljä ministeriä, Putkonen hehkutti.

– Täällä on paljon hienompaa kuin Saarijärven saunassa, Soini iloitsi.

Eurokonservatiivien vaikutus kasvaa

Soini näki myös kiehtovaksi mahdollisuuden päästä vaikuttamaan koko Euroopan kehitykseen. Siinä hän voi toimia hallituksen ohjelman mukaan rakentavasti ja kriittisesti – sana kriittinen on mukana ohjelmissa ensimmäistä kertaa.

Soini pääsee tehtävässään puhumaan EU-asioista eri puolille Eurooppaa ja sen ulkopuolellekin. Tärkeä neuvottelupaikka on lähitulevaisuudessa, kun Britannia ryhtyy neuvottelemaan sopimuksiaan uusiksi.

– Siinä pöydässä on mieluisaa olla, Soini vakuutti.

Hän muistutti myös perussuomalaisten viiteryhmän Euroopan konservatiiviryhmän vahvistuvan jatkuvasti: David Cameron voitti Britannian vaalit ja ryhmän puolalainen europarlamentaarikko Andrzej Duda valittiin Puolan presidentiksi.

Tilaisuuden videotallenne:

Veli-Pekka Leskelä