Ratkaisua vähävaraisten lapsiperheiden ongelmiin haetaan yhdistämällä perheiden saamat palvelut saman katon alle.

Vuonna 1995 köyhissä perheissä eli 52 000 alle 18-vuotiasta lasta, mutta jo 2000-luvun alussa heitä oli 129 000. Vuonna 2007 köyhissä perheissä eli 151 000 lasta, ja vuonna 2014 tehdyssä THL:n tutkimuksessa kerrotaan, että 160 000 on uhkaavasti lähestymässä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo uskoo, että ratkaisu löytyy palveluista: nykyisen hallituksen pitäisi saada kaikki ”yhdelle luukulle”.

– Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä on merkittävässä roolissa. Haasteena on tietenkin valtion taloudellinen tilanne, mutta jos saataisiin esimerkiksi kaikki sosiaalituet Kelalle, perheelle riittäisi mennä vain yhdestä ovesta sisään. Kynnys on helpompi. Perheitä voisi myös neuvoa, mitä kaikkia palveluita heille on saatavilla.

– Erityisesti kunnilla on perheistä suurin vastuu, Riikka sanoo.

Omakohtaista kokemusta

Kuntien tarjoamissa palveluissa on paljon vaihteluita, ja esimerkiksi kotiapu on tärkeää.

– Minulla on omakohtaista kokemusta aiheesta. Kun olin kotona lapsen kanssa, kunta tarjosi lastenhoitajan siksi aikaa, jotta pystyin osallistumaan koulun pääsykokeeseen, Riikka kertoo.

Kuntien palvelut vaikuttavat myös silloin, jos perhe kohtaa kriisin. Näihin tilanteisiin kunnan pitäisi reagoida nopeasti.

– Esimerkiksi taloudelliset ongelmat voivat viedä sellaiseen kierteeseen, että lopulta perheen tarvitsemat palvelut maksavat huomattavasti enemmän.

Seuraavissa vaaleissa nämä seikat nousevat perussuomalaisten keskiöön.

– Pidetään huoli esimerkiksi siitä, että kunnat tarjoavat lapsiperheille palveluita, joissa ei ole liian suuria osallistumismaksuja. Erityisesti soteuudistuksen jälkeen kuntien palvelut ovat tärkeässä roolissa.

Edellisen hallituksen leikkaukset tuntuvat

Riikka uskoo, että perheiden köyhtyminen on seurausta viime hallituskaudella tehdyistä päätöksistä. Edellinen hallitus mm. halusi jakaa vanhempainvapaan niin, että molemmat vanhemmat hoitavat lasta kotona. Päätöstä kannatti hallituspuolueiden lisäksi kristillisdemokraatit.

– Meille perussuomalaisille tämä on iso juttu. Olemme sitä mieltä, että viisaus asuu kotona, ja että ihmisten olisi hyvä itse päättää.

Riikka myös muistuttaa, kuinka edellinen hallitus leikkasi lapsilisiä niin, että esimerkiksi yhden lapsen perhe menetti kahdeksan euroa kuussa.

– Nyt on noussut suuri haloo siitä, kun nykyinen hallitus on leikkaamassa 0,82 prosenttia lapsilisistä. Yhden lapsen perheelle tämä tarkoittaa 82 sentin vähennystä, Riikka sanoo ja jatkaa:

– Sanotaan, että nykyinen hallitus ei piittaa lapsiperheistä. Helposti unohdetaan, mitä viime hallituksessa saatiin aikaiseksi.

VERA MIETTINEN