

LEHTIKUVA
Soini: Brittien vaalitulosta kunnioitettava – “Suomeen ei kansanäänestystä tämän hallituksen voimasuhteilla”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin mukaan Ison-Britannian brexit-äänestystä pitää kunnioittaa. Hän ei usko, että Britannia äänestäisi uudelleen. Soinin mukaan Suomessa vastaavaa kansanäänestystä ei järjestetä tämän hallituksen aikana.
Britit äänestivät EU:sta eroamisen puolesta ennen juhannusta. Ulkoministeri Timo Soini kommentoi tänään järjestetyllä Työmiehen tuumaustunnilla EU:n, Britannian ja Suomen tilannetta brexit-äänestyksen jälkeen.
– Kansanäänestys on aina hallituksen päätös. Tämän hallituksen voimasuhteilla kansanäänestystä ei järjestetä. Se on ensi eduskuntavaalien asia, Soini totesi.
Kansanäänestyksestä voidaan kuitenkin käydä keskusteluja. Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ajaa kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyydestä.
– Kansalaisaloite on toinen asia. Sillä luodaan keskustelua, sillä sanan on oltava vapaa. Perussuomalaiset nuoret on itsenäinen järjestö, joka tekee itsenäisiä päätöksiä ja avauksia, Soini sanoi.
Soini korosti, että perussuomalaisten kantoihin vaikuttavat vain puolueen jäsenet, eivät ulkopuoliset.
– Vuosien 2018–19 taitteessa muodostetaan vaaliohjelma ja puolueen kanta. Nyt on viivasta katsoa miten Britannian käy. Suomi kunnioittaa Britannian kansan tahtoa, niin voittajien kuin häviäjienkin.
Eroprosessin aloitus Britannian käsissä
Brittien kansanäänestyksen jälkeen Soini katsoo, että nyt on syytä rauhoittaa tilannetta ja käydä neuvottelut Britannian kanssa rauhassa.
– On Britannian asia päättää eroprosessin aloittamisesta.
Soini muistutti tuumaustunnilla vuoden 2006 presidentinvaalikampanjassa sanomastaan eli ”missä EU, siellä ongelma”.
– Britannian kansanäänestys ja EU:sta eroa vaativien voittotulos ei ole yksittäinen tapahtuma vaan pitkän linjan kehitys. Se on vakava varoitus työttömyydestä ja eurokriisistä, Soini luonnehti.
Soinin mielestä nyt on keskityttävä siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kyseessä ei ole yksipuolinen prosessi, jossa pelkästään EU tai Britannia olisi sanelijan roolissa.
– EU ei voi kostaa neuvotteluissa tai haluta pahaa. On tärkeää löytää yhdessä neuvotellen sellainen rakenne, jolla Britannia ja EU pääsevät eteenpäin. Britannian hallitus kuitenkin päättää milloin he aktivoivat artikla 50:n, jolloin prosessi alkaa. Artiklassa määritellään miten maa voi erota EU:sta.
Vaalitulos on selvä
EU:n ja myös muiden instituutioiden vallanpitäjiä pitää voida Soinien mielestä arvostella, sillä se kuuluu demokratiaan. Britannian kansanäänestyksen tulos on selvä.
– 51,9 prosenttia äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Heillä on yli miljoonan äänen ero vastakkaiseen näkökantaan. Vaalitulosta on kunnioitettava, Soini korosti.
Soini ymmärtää, että äänestystulos kuohuttaa tunteita, mutta hän haluaa, että elämä jatkuu molemmissa leireissä ilman kostoa, kaunaa tai pahaa tahtoa.
– Kyseessä oli rehelliset vaalit ja demokratia on tällaista. Uskon, että Britannia ei äänestä uudestaan. Se on Britannian asia, mutta demokratiaan ei kuulu vaalituloksen kiertäminen.
Tulos ei tullut tyhjästä
Äänestäjiä on Soinin mielestä turha syyttää tuloksesta. Äänestysprosentti (72 %) oli Soinista korkea ja merkityksellinen. Soini muistuttaa, että Britannian pääministeri David Cameron toteutti vaalilupauksensa.
– He voittivat viime vaalit, jolloin Cameron antoi lupauksen kansanäänestyksen järjestämisestä EU-jäsenyydestä. Hän hävisi, erosi eli kantoi vastuunsa ryhdikkäästi.
Soini arvosteli vaaligalluppien tekijöitä brittien kansanäänestyksen yhteydessä.
– Ei pidä julistaa vaalien tulosta ennen kuin on äänestetty. Pitäisi analysoida miksi kävi näin tai onko EU-projekti mennyt hyvin, Soini esitti.
EU:n on uudistuttava
Soinin mukaan EU:ssa on hyvää se, että Euroopassa on pystytty elämään rauhassa. Sen sijaan työllisyydessä ja talouskasvussa ei ole onnistuttu.
– Nyt tulee kova paine uudistaa EU:ta, sillä se on itseaiheutetussa vakavassa vaarassa. Ei ole muuta mahdollisuutta kuin uudistua tai näivettyminen jatkuu. Löytyykö sellainen johtajuus, joka pystyy tekemään vähemmällä, mutta parempaa EU:ta? Soini kysyi.
Britannian eron myötä EU:lta poistuisi yksi merkittävä maksaja.
– Muut eivät maksa brittien maksuja. Tarvitaan sopeuttamista mitä ja minne EU:n rahoja laitetaan. EU:n budjettikuri joutuu tiukalle ja kulut alas. Esimerkiksi henkilökuntaa on niin, että päät kolisevat, Soini totesi.
Soini lähtee tänään Britanniaan tapaamaan sidosryhmiä ja selvittämään tilannetta brexit-äänestyksen jälkeen.
Tilaisuuden jälkitallenne:
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini Britannian vaalituloksesta: “Kansa on puhunut, pulinat pois”

Suomen EU-jäsenyyttä vastustava kansalaisaloite sai Brexitistä tuulta siipiensä alle
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.