

LEHTIKUVA
Soini: Euroalueella ei kasva kohta enää kuin rikkaruoho
Talouden isosta kuvasta käytiin varsin kiivaskin väittely eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Suomen tilanteen olevan Euroopan mitassa varsin hyvä. Perussuomalaiset olivat asiasta toista mieltä.
Stubb tunnusti rakenteellisten ongelmien nostaneen Suomen velkaantumisen 54 miljardista 102 miljardiin 6-7 vuoden aikana. Kuitenkin hän tulkitsi näin:
– Synkistelyyn ei kannata uppoutua. On meidän taloudessa myös vahvuuksia: rakenteellinen kilpailukyky on vahva, velka on kohtuullinen suhteutettuna muihin EU-maihin, meillä on osaava väestö, korjaamme rakenteellisia heikkouksia ja me suomalaiset teemme kovasti töitä, Stubb kehui.
Missä EU, siellä ongelma
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini muistutti heti vielä isommasta kuvasta.
– USA kasvaa, Britannia kasvaa, Islanti kasvaa, Norja kasvaa, Sveitsi kasvaa, mutta euroalueella eivät kasva kohta enää kuin rikkaruohot. Koska täällä euroalueella ymmärretään, että pakkopaidassa on paha olla? Tämä epäoptimaalinen valuutta-alue ei kertakaikkiaan toimi. Siitä on nyt vuosikausien näyttö. Kuinka pitkään Euroopassa hirttäydytään tähän järjestelmään, joka kuristaa ja syleilee meidät hengiltä, Soini kysyi.
Vasemmiston johtaja Paavo Arhinmäki vetosi hallitusta elvyttämään, mitä vastaan hyökkäsi kokoomuksen Kimmo Sasi, jonka mukaan Suomi on EU-alueen suurin elvyttäjä ja tuloksena on miinuskasvu.
Sasin outo väite: Taantumasta ei tiedetty
Sasi puolusti hallitusta edelleen varsin oudolla väitteellä, jonka mukaan talouden heikkoa kehitystä ei tiedetty hallitusta muodostettaessa.
– Edustaja Juha Sipilälle (kesk.) täytyy sanoa, että hallitusohjelma laadittiin toisissa olosuhteissa. Silloin ei tiedetty Euroopan kehityksestä, joka on johtanut meidät kaksoistaantumaan.
– Kyllä tiedettiin, Soini huudahti väliin.
– Tämän lisäksi haluan korostaa sitä, että edustaja Soini puhuu kyllä eurosta, mutta haluatteko te, että Suomi jättää euron? Antakaa vastaus tähän kysymykseen, Sasi vaati.
Soini: Euroalueen kehitys tiedettiin
Soini vastasi Sasille, että perussuomalaiset tiesivät varmasti Euroopan kehityksen suunnan.
– Kyllä minä tiesin ja perussuomalaiset tiesivät jo kolme vuotta sitten, mihinkä tämä tie vie. Se on dokumentoitu vaikka missä, ja tämä ei tule, hyvät ystävät, loppumaan. Ensin oli väliaikainen mekanismi, sitten pysyvä mekanismi, sitten Euroopan keskuspankin velkakirjaostot, seuraavaksi painetaan seteleitä. Ei tällä pelillä Euroopan alue tule nousemaan, Soini moitti ja muistutti eurokriittisen professoripuolueen siepanneen jo 10-12 prosentin kannatuksen Saksassa.
Sasi tivasi yhä, kannattaako Soini eurossa pysymistä vai ei. Soini vastasikin.
– Odottakaa nyt, kokoomus alkaa hermostua, koska tulokset hallituspolitiikassa ovat teidän johdollanne kehnot. Katsomme Pohjoismaita, viitemaita, jotka eivät ole eurossa; kaikki kasvavat, kaikki voivat paremmin.
– Kyllä, olen valmis siihen, että Suomi voi harkita eurosta eroa. Tämä on ihan selvä linja. Olen ollut koko ajan oikeassa eurokriisissä. Te olette sanoneet, että se on ohi. Se ei ole ohi. Se on pahenemassa, Soini tiivisti.
Eurojäsenyydeltä puuttuu kansan hyväksyntä
Sasi jankasi vieläkin Soinilta kantaa eurosta eroon ja tietääkö Soini, millainen talouden pysähtyminen siitä seuraisi.
– Silloin, kun Suomi meni euroon, kokoomus ja sdp epäsivät kansanäänestyksen eurosta, toisin kuin Ruotsissa, toisin kuin Tanskassa. Ja se on se mätä, joka tässä on pinnan alla, pitää purskauttaa. Tällä teidän eurojäsenyydellä ei ole kansanäänestyksellä saatua legitimiteettiä, ja sen takia tätä vaihtoehtoa ei voi jatkossa sulkea pois, Soini muistutti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää