

Soini: Euroehdokkuuttani pitää miettiä tarkkaan
Timo Soini puhui asiasta keskiviikkona Ylen ykköskanavan Brysselin kone -ohjelmassa.
– Tilanne on ennallaan. Seuraan hirveän tarkasti, mitä Euroopassa ja EU:ssa tapahtuu ja kuljen paljon Euroopassa. Kyllä tilannetta nyt päivitetään niin Brysselin kuin EU:n osalta. Näistä vaaleista tulee äärimmäisen tärkeät ja täytyy tarkkaan miettiä, mikä panos siihen pannaan ja mikä rooli, Soini pohjusti kantaansa.
Haastattelija arveli, että perussuomalaisten kansansuosio nousisi kaikkien oppien mukaan, jos Soini itse asettuisi ehdolle. Soini ei väittänyt vastaan.
– Kyllä kannatusta on. Jos katsotaan viime eduskuntavaalit ja EU-vaalit niin molemmissa sain eniten ääniä Suomessa. Pressanvaalit menivät kohtuullisesti, Espoossa kuntavaaleissa sain taas eniten ääniä. Kyllähän se vaikuttaa. Ja tietää, että saa ihmisiä liikkeelle.
Pääministeriehdokkaan oltava ehdolla Suomessakin
Soini muistuttaa, että hänellä on myös puolue hoidettavanaan. Ja Brysselin pätkätyö kestää vain noin vuoden. Jos aikoo olla pääministeriehdokkaana, täytyy olla ehdolla myös Suomessa.
– Sitähän tässä nyt mietitään ja kuulostellaan. On vaan vaikeaa revetä moneen paikaan. Ja tämänkin puolueen täytyy kasvaa siihen, ettei aina kun tulee tiukka paikka kysytä, missä se Timo on, Soini pohdiskeli.
Se ei ole kuitenkaan mahdotonta. Viimeksi se oli vielä helppoa, kun vastapuoli ei ottanut perussuomalaisia tosissaan.
– Kilpailijat aliarvioivat meidät. Oli ihan hyvä käydä meppinä ja puheenjohtajana kampanjaa, kun muut puolueet eivät ymmärtäneet, mitä oli tulossa. Ja ne aliarvioivat meidät. Nyt ne eivät aliarvioi ja tilanne on toinen.
Perussuomalaiset äänestäjät ratkaisevat
Soini totesi, että jos hän lähtee vaaleihin, täytyy asiat sanoa äänestäjille heti suoraan niin kuin ne ovat.
– Äänestäjähän voi sitten päättää, ettei äänestä, jos ei sitä hyväksy. Nythän on kyse siitä, mitä perussuomalaiset äänestäjät siitä ajattelevat. Kokoomuksen tai vasemmiston äänestäjien ajatukset eivät voi ratkaista sitä, mitä minä teen. Sen ratkaisevat perussuomalaiset äänestäjät ja minä, Soini muistutti.
Suomen suurimmaksi
Soini uskoo mahdollisuuteen nousta suurimmaksi europuolueeksi.
– Jos laatta lähtee liikkeelle, tulemme Suomen suurimmaksi, ei siitä ole epäilystäkään, koska me olemme ainoa vaihtoehto, jolla on selvä linja, Soini vakuutti ja sanoi sen koskevan myös euroa.
– On se selvä. Euroon emme ole sitoutuneet missään vaiheessa. Meillä on selkeä vaihtoehto, ettei euroon olisi pitänyt mennä ja jos tilanne tulee, sieltä voidaan poistua. Sama tilanne on EU:n jäsenyyden kanssa.
Hän korostaa, ettei sellaista tuulentupaa pidä tavoitella ykkösasiana, joka nyt ei ole mahdollinen. Mutta filosofinen perusasia – taivasnäkymä – pitää pitää kirkkaana.
– Nyt paras näkymä on siinä, mitä Hollannin ja Britannian hallitukset tekevät ja mitä Suomenkin hallituksen pitäisi tehdä: vähemmän, mutta parempaa EU:ta. Pitää karsia toimintoja ja päättää asioista mahdollisimman vähän yläpäässä ja enemmän kansallisesti Se on tällä hetkellä paras tarjous, Soini painottaa.
Tulevaisuuden horisontti
Soini toivoo EU:n palaavan takaisin EEC:n muotoiseksi vapaakauppa-alueeksi, jossa vain sellaiset maat voisivat olla emussa, joissa emu toimii.
– Siinä ei olisi pahaa, jos emuun kuuluisivat Tanska, Ruotsi ja Suomi, mutta eiväthän Kreikat ja tämmöiset siihen kykene. Tärkeintä on, että valuutta on vakaa ja ennakoitava ja perustuu taloudellisiin asioihin Nythän euro pysyy pystyssä vain sillä, että Euroopan keskuspankki EKP tekee tukiostoja, Soini huomauttaa.
– EU tekee samat virheet kuin muutkin imperiumit – Rooma, Neuvostoliitto ja Bysantti. Se laajenee, kunnes se poksahtaa. Sehän on selvää, että jos EU ensin laajenee Balkanin maihin ja turkkiin, se poksahtaa. Kun Brysslin toteemi räjähtää kappaleiksi, voi siitä tullakin vapaakauppa-alue. Itse asiassa laajenemista ei hirveästi kannattaisikaan, koska viskikin on laimeampaa, kun siihen pistetään vettä, Soini vertasi.
Vahvasta ryhmästä vahva vääntömomentti
Perussuomalaiset kuuluvat nyt eurokriittiseen EFD-ryhmään, Vapaaseen ja demokraattiseen Eurooppaan. PCR, Euroopan konservatiivien ja refformistien ryhmän on toinen eurokriittinen ryhmä. Valitsevatko perussuomalaiset uuden ryhmän?
– Tätä kartoitetaan jatkuvasti. Meitä on haluttu useampaan ryhmään, myös sellaisiin, joihin emme halua liittyä. Tässä on mahdollisuus vaikuttaa, paitsi mihin itse menee, myös tietyt liettualaiset, kreikkalaiset, tanskalaiset tai irlantilaiset menevät. Tässä voi olla yht’äkkiä käydä niin, että perussuomalaisena voin joutua puhumaan viittä-kuutta kansallisuutta edustavan ryhmän nimissä. Se on iso vääntömomentti, niin iso, että pitää välillä käydä ulkomailla!
Soinin mukaan tärkeintä on saada toimiva ryhmä, joka pystyy yhteistyöhön. Sen kautta saadaan henkilökunta ja työkalut yhteiseen työhön. Silläkin pärjää, jos on seitsemän maata ja 25 meppiä, mutta aina on parempi, jos olisi 8-9 maata ja ainakin 30-40 meppiä.
– Ettei kukaan voisi kiristää sillä, että kun ryhmä on vaa’ankieliasemassa niin ryhmä katoaa, jos et tee tätä, tätä tai tota, Soini kuvailee.
– Brysselhän on kuin basaari. Siellä ostetaan ja myydään koko ajan. Silloin ryhmä tulisi tiukkaan poljetuksi, ettei sitä mikään yksittäinen maa tai puolue heiluttaisi.
Kokoomuksen komissaari-kiire kyseenalaista
Soini vastustaa ajatusta komissaarin valinnasta europarlamentista. Päätös pitää tehdä kansallisesti ja mieluimmin eduskunnassa kuin Suomenkaan hallituksessa. Hän hämmästelee myös kokoomuksen kuumetta komissaarin paikalle.
– Pitkään on toitotettu, että se on kokoomuksen paikka. Mitä jos perussuomalaiset nousevat Suomen suurimmaksi puolueeksi? Nythän hallitus nimittää vuotta aiemmin suomalaisen komissaarin, joka on vallassa käytännössä koko seuraavan hallituskauden. Onhan sekin aika erikoista, Soini ihmettelee.
Ja sitten sanotaan vielä, ettei komissaari omaa maataan edusta. Kyllä hän edustaa! Sanotaan myös, ettei komissaari saisi puuttua maan sisäpolitiikkaan. Mutta Olli Rehn ei äskettäin muuhun puuttunutkaan kuin perussuomalaisten vaaraan. Federalistiset voimat, EU-parlamentti ja komissio, ovat hermostuneet näistä vaaleista, Soini tulkitsee.
Soini kannattaa periaatteessa komissaarin valintaa vaaleilla vaikka eurovaalien yhteydessä. Mutta ongelmaksi hän näkee, että silloin myös eurovastainen äänestäjä antaisi oikeutuksen EU:lle.
Hallitukseen menemättä jääminen ei kaduta
Soinin mukaan häntä ei kaduta, että puolue jäi nyt oppositioon.
– Autuas on se mies, joka kiusauksen kestää. Siinä tilanteessa, kun Portugalin tukipaketti oli pöydällä ja Kreikan toinen tukipaketti tiedossa, Espanjan pankkituki ja Kyproskin siinsi, kun tätä vastustavalle linjalle haettiin kannatusta, en minä ollut mikään Paavo Arhinmäki, joka kääntää takkinsa kahdessa viikossa. Ja tottakai sillä oli myös kielteisiä seurauksia, että joutui valitsemaan näin.
Soini sanoo, että Suomi olisi voinut valita tukipolitiikkaan yhdessä kovemman linjan, kuten Iso-Britannia teki.
– Minä ilmoittauduin, että minä voin olla se syntinen, joka voi mennä sanomaan sinne Eurooppaan, että Suomi ei osallistu näihin. Moni sanoi, ettei se ole mahdollista. Minä sanoin, että on se. Sanottiin, että pitää olla EU:n yksimielinen päätös. Minä sanoin, että EU:n perussopimuksen 123§ ja 125§ kieltävät bailoutit. Olisi sanottu, että jos haluatte tukipaketin tehdä niin tehkää, mutta me emme ole siinä mukana. Tällaista Britannia tekee jatkuvasti. Se olisi pitänyt tehdä.
– Mutta kokoomuksella ja SDP:llä kantti petti ja he hakivat Arhinmäen nurkasta murjottamasta ja hän pani nimensä paperiin, Soini tuhahtaa.
Ääri-ilmiöt euromielisen eliitin oma syy
Soinin mukaan Euroopassa huolehditaan osittain syystäkin äärimielisten liikkeiden noususta. Mutta syy löytyy eurooppamielisestä eliitistä. Kun Ranska, Hollanti ja Irlanti järjestivät kansanäänestyksen EU-politiikasta, EU-eliitti jätti niiden tuloksen huomiotta. EU-kriittiset ryhmittymät nousevat vahvasti juuri näissä maissa, Ranskassa Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama ja Hollannissa Geert Wildersin Vapauspuolue, Irlannissa ukkosenjohdatin puuttuu vielä.
– Näissä maissa nöyryytettiin kansaa. Jos kansan ääntä ei kuunnella, se ottaa kovemmat keinot käyttöön, Soini toteaa ja ennustaa EU-vaaleihin rajua tulosta esimerkiksi Ranskassa, jossa Le Penin puolue voi nousta suurimmaksi.
– Se muuttaisi EU:n politiikan, Soini povaa ja pitää kiinnostava myös Italiaa, jossa on Beppe Grillon puolue Viiden tähden liike.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.