

Martti Kainulainen
Soini maitoskandaalista: Suomen menestys salongeissa muuttunut matalan torpan balladiksi
Onko Suomi jäänyt EU:n maitotukiskandaalissa jälleen mopen osille? Tätä kysyi Timo Soini (ps.) torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Suomi oli jäänyt komissaarin päätöksellä vaille maitotalouden ylimääräisiä EU-tukia, jotka Baltian maat saivat.
– Suomi on tuhannen miljoonan euron nettomaksaja, mutta vaikutusvalta vähenee. Meille on toitotettu jatkuvasti, että Suomi istuu niissä pöydissä, joissa asioista päätetään. Missä pöydissä me istuimme silloin, kun tästä asiasta päätettiin, Soini (ps.) kysyi.
– Suomen valssi salongeissa on muuttunut matalan torpan balladiksi, Soini sivalsi.
Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) puolustautui toteamalla, että valtio on myöntänyt tukea maatiloille 20 miljoonaa heti, kun tieto pakotteista tuli.
Heikkilä: Olemme ajopuun asemassa
Maatalousvaliokunnan jäsen Lauri Heikkilä (ps.) moitti, että Suomi on ajopuun asemassa. Vastapakotteet vaikuttavat epäsuotuisasti etenkin maitoalalle ja sika- ja siipikarjatiloihin. Hallitus on vakuuttanut, että Suomi saa tukea EU:n rahoista.
– Mutta tänään tuli tiedote, että maatalouskomissaari Phil Hogan ymmärtää suomalaisten maitotilojen ongelmat, mutta kuitenkaan rahaa ei ole suomalaisten tukeen. Muualle tukea on annettu 193 miljoonaa euroa. Koska saamme konkreettisia vastauksia tilanteeseen? Maatiloilla ei ole aikaa odottaa, Heikkilä painotti.
Orpo vastasi, että EU:n päätös jättää Suomi vaille tukia oli suuri pettymys, eikä Suomi hyväksy sitä.
Suomi vie maitoalan tuotannostaan Venäjälle 25 prosenttia, mikä on erittäin merkittävää.
– Hogan on ilmoittanut, että Suomi on mukana neuvotteluissa ja EU ymmärtää Suomen tilanteen, Orpo väitti.
Tilastojen mukaan Baltian viljelijät ovat menettäneet neljäsosan tuloistaan, mutta Suomen tuottajien tulot eivät ole laskeneet yhtä paljon. Tämä johtuu siitä, että Suomessa toimii osuuskuntajärjestelmä, joka tasaa tuottajien tappioita.
– Meidän pitää osoittaa EU:lle, että tulot ovat pienentyneet samalla tavalla osuuskunnan sisällä, Orpo totesi.
Pitääkö viljelijän mennä konkurssiin?
Soini kysyi tällöin, pitääkö maanviljelijällä mennä vieläkin huonommin saadakseen tukea – pitääkö mennä konkurssiin asti?
– Näinhän Talvivaarassa kävi: konkurssin jälkeen tuli 60 miljoonaa, Soini kysyi.
– Onko EU:ssa yhtään toista maata, joka on hakenut maatalouden korvauksia, mutta ei ole niitä saanut? Espanja sai tukia persikoistaan, Puola omenoistaan ja Baltia maidostaan. Miksi me aina jäämme mopen osalle, Soini hämmästeli.
Orpo korosti jälleen, että hallitus antoi nopeasti 20 miljoonaa euroa maataloudelle. Hallitus seuraa tilannetta ja keskittyy neuvotteluihin Brysselin virkamiesten ja komissaarien kanssa. Tukea on saatu valtionpäämiestasolta, mutta vielä pitää vakuuttaa komissaaritkin.
– Puolan valtava tuotanto ei ole paljon omenoistaan kostunut, Orpo väitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Sisäministeri Mari Rantanen Ykkösaamussa: Turvapaikkajärjestelmän pitäisi toimia niin, että turvaa haetaan lähialueilta, eikä lähdetä matkalle tuhansien kilometrien päähän
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan ukrainalaisten auttaminen Suomessa on perusteltua, mutta yleisesti kaikille vainotuille apua ja suojelua tulee jatkossa tarjota lähempänä lähtömaita. – Ongelmia ei pystytä taklaamaan sillä, että harjoitetaan massasiirtolaisuutta maailman toiselle puolelle.