

RONI REKOMAA LEHTIKUVA
Jäsenmaksut jakavat EU:ta – ”EU-politiikkamme pielessä ja pahasti”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suomi ankarasti EU:n kehitystä torstaina työmiehen tuumaustunnilla. Soinin mukaan EU kaventaa Suomen vaikutusmahdollisuuksia entisestään.
– Suomen jäsenmaksu kaksinkertaistuu, se kasvaa noin 600 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan Suomen ääniosuus heikkenee puoleen. Maksu kasvaa ja valta pienenee. Kehitys on Suomelle vahingollinen, Soini moitti.
Myös maahanmuutto liittyy tähän. Soinin mukaan EU:ssa puhutaan maahanmuuton taakanjaosta niin, että EU voisi määrätä tulevaisuudessa, kuinka paljon kukin maa ottaisi maahanmuuttajia.
– Tämä ei käy perussuomalaisille: Suomen pitää päättää itse, paljonko otetaan vastaan ja keitä otetaan. Emme ole valmiita ulkoistamaan maahanmuuttopolitiikkaa EU:lle, Soini linjasi.
Kriisirahasto lisää yhteisvastuuta
Perussuomalaiset testaa perjantaina hallituksen kestävyyttä kriisirahastoon liittyvällä epäluottamuslauseella. Kriisirahastoa on propagoitu sijoitusrahastona, vaikka se todellisuudessa lisää yhteisvastuuta.
– Emme hyväksy sitä, että suomalaisten työn tuloksia jaetaan ranskalaisten ja italialaisten pankkien tukemiseen, Soini painottaa.
– Tämä kehitys hajauttaa EU:ta ja jakaa sen eri leireihin, euro- ja ei-euromaihin. Se voi johtaa EU:n rapautumiseen ja jopa hajoamiseen, Soini varoittaa.
Soini piti EU:n hyvänä puolena sitä, että se voi vakauttaa taloutta.
– Mutta nyt näyttää, että tämä hyvä puoli tai tavoite katoaa. Nyt EKP muodostuu roskapankiksi, Soini jyrähti.
Rakennetaanko uutta kuplaa?
Soini varoitti, että EU saattaa rakentaa uutta talouskuplaa. Hän kertoi keskustelustaan talouspäättäjien kanssa, jotka kertoivat ostavansa Kreikan rahoituspapereita.
– Onko se riskitöntä? On, koska EU on takana, Soinille vastattiin.
– Lehman-Brothersin opetukset on unohdettu, Soini totesi.
Hänen mielestään ainoa keino tervehdyttää heikkojen maiden taloutta on ”right to fail”, lupa hävitä, jolloin talous ajetaan alas ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Nyt suuret tappiot siirretään kansalaisten maksettaviksi.
Kriittiset voimat kasvavat vaaleissa
EU:ssa tapahtuu sentään hyvääkin: EU-kriittiset voimat kasvavat vaali vaalilta. Sitä kautta avatutuu mahdollisuus muuttaa EU:n kehitystä.
– Eihän ole EU-kansaa, vaan EU on EU-maiden kokonaisuus, Soini muistutti.
EU:ssa toistuu Soinin mukaan jatkuvasti kädenvääntö kansallisten ja keskusvallan voimien välillä. Jäsenmaat käyttävät suurta valtaa Eurooppa-neuvostossa eli hallitusten välisissä kokouksissa. Unionissa on myös federalistisia järjestelmiä ja nämä kilpailevat keskenään.
– Siksi EU-asioihin pitää vaikuttaa jäsenmaiden sisältä käsin. EU-virkamiehiinhän ei voi vaikuttaa mitenkään, Soini sanoi.
Britannia onkin ruvennut heiluttamaan kapinalippua: pääministeri David Cameron aikoo palauttaa EU:n juurilleen dynaamiseksi vapaakauppaunioniksi.
– Se on tapa, jolla EU voi selvitä, Soini kehui.
Samalla hän moitti komission puheenjohtajaksi valittua Jean-Claude Junckeria, joka mahdollisti Luxemburgin veronkiertojärjestelmiä 20 vuoden ajan valtiovarain- ja pääministerinä.
– Tämmöinenkö kaveri johdattaa meidät auvoiseen tulevaisuuteen? Ei todellakaan, Soini naurahti.
Terho: Federalismi uhkaa kasvaa
Europarlamentaarikko Sampo Terho kertoi EU-rintamilta kahdenlaisia terveisiä. Ensin hyvät uutiset: perussuomalaiset ovat moninkertaistaneet omat vaikutusmahdollisuutensa liittoutumalla brittien konservatiiviryhmän kanssa. Terho ja Jussi Halla-aho saivat yhdessä ryhmänsä kanssa juuri ne vaikutusvaltaiset paikat, jotka he halusivatkin.
EPP ja Alde saivat nyt vain 288 paikkaa 751:stä. Niiden täytyy saada 100 ääntä lisää muista ryhmistä saadakseen esityksensä läpi.
– Valitettavasti nämä porvarilliset ryhmät ovat hakeneet yhteistyötä sosialistien kanssa kansallismielisten ryhmien sijasta, eli ne ovat uhranneet mieluummin porvarillisuuden kuin federalismin. Yhteistyö sosialistien kanssa uhkaa lisätä sosialistien ajamaa yhteisvastuuta, kun porvariallianssi ajoi aiemmin jäsenmaiden talouskuria, Terho kertoo.
Sitten tulivat Terhon huonot uutiset: myös tällä vaalikaudella jatkuu EU:n kehitys, jossa federalistinen kehitys uhkaa siirtyä yhä uusille alueille.
– Kun parlamentti on valittu, järjestäytynyt ja komissio valittu, asiat lukkiutuvat taas viideksi vuodeksi, eikä unionissa tapahdu mitään muutoksia ennen seuraavia vaaleja. Siksi muutoksia täytyy tehdä jäsenmaista käsin. Onneksi koko ajan käydään jossakin vaaleja, Terho sanoi.
Tulonsiirtounioni voi hyvin
– Emme voi myöskään piiloutua EU:n selän taakse: Suomen hallitukset ovat itse tukeneet tätä kehitystä, kun eivät ole sanoutuneet federalismikehityksestä irti.
– Tulonsiirtounioni voi hyvin: Suomen maksuosuus kasvaa. Kuvaava esimerkki oli maidontuotannon pieni tuki, joka olisi ollut kolme prosenttia yli miljardin euron maksuistamme. Kun sitä pyydettiin, se ei sopinut. Se on tavallisen suomalaisen oikeustajun vastaista, mutta aivan loogista EU:n omien toimintatapojen mukaan, Terho aprikoi.
– Kannattaako siis kierrättää rahaa EU:n kautta? Ei kannata, Terho päätteli.
Mutta niin kauan kun poliittinen johtomme suhtautuu EU:hun uskonnollisesti, uskoen sen dogmeihin, on EU-politiikkamme pielessä ja pahasti, Terho päätteli.
Ohessa tuumaustunti kokonaisuudessaan:
Tweetit tagilla #tuumaustunti
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini maitoskandaalista: Suomen menestys salongeissa muuttunut matalan torpan balladiksi

Puheenjohtajat koolla – Soini: ”Työttömyys on seurausta huonosta talouspolitiikasta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää