
Soini Ylellä: Tärkeintä on saada Syyriaan ja Irakiin rauha, se ratkaisisi myös pakolaisongelman
Ulkoministeri Timo Soini jatkoi tänään haastattelukierrostaan, nyt YLE:n ykkösaamussa. Soini otti kantaa Itämeren tilanteen lisäksi turvapaikkakysymykseen.
Haastattelun aluksi palattiin eilisen A-studion teemoihin pohjoismaisen yhteistyön tärkeydestä. Pohjoismainen viiteryhmä on Soinin mukaan oikea ja hyvä ja Suomi nähdään Yhdysvalloissa osana tätä kokonaisuutta.
Nato on aktivoitunut Baltiassa ja Soini pitää sitä ymmärrettävänä, koska Viro, muut Baltian maat ja Puola ovat jatkuvasti muistuttaneet Yhdysvaltoja Venäjän uhasta alueella. USA:n intresseissä on Baltian ja Itämeren tilanteen pysyminen vakaana ja ”sotilaallisesti liitoumattomat maat Suomi ja Ruotsi ovat tässä arvokkaana lisänä pitämässä balanssia yllä”.
– Onneksi Yhdysvaltain ja Venäjän välillä dialogia on jatkuvasti, ulkoministeri Kerry tapaa ulkoministeri Lavrovia lähes viikottain tai ainakin puhuvat viikottain.
Suomi selvittää parhaillaan perusteellisesti turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksia lähialueellaan. Monta rautaa on tulessa.
– Suomen intressissä on se, että jännitys pysyy mahdollisimman alhaisena, niin että kaikki noudattaisivat kansainvälisiä sääntöjä ja periaatteita. Kyllä me kaikki tänne Itämerelle mahdutaan ihan ilman riitaa
Soini otti haastattelussa kantaa myös harvoin mainittuun ydinaseuhkaan Itämeren alueella. ”Sienipilveä” ei hänen mukaansa kukaan halua koskaan nähdä missään.
– Tämmöinen retoriikka, jossa uhkaillaan ydinaseilla, taktisilla tai muilla, niin se ei kyllä ole asiallista. Jos lähdetään tälle tielle, niin siinä vaan tuppaa käydä niin, että vain yksi käyttää, siinä voi tulla sitten muitakin. Se on sellainen maailma, jota en halua nähdä, enkä halua lapsienkaan näkevän. Ydinaseiden kohdalla on pikemminkin nähty edistystä esimerkiksi Iranin suhteen ja toivoisin, että mennään siihen suuntaan.
Soinilta pyydettiin myös kannaottoa pakolaiskysymykseen, nyt kun tilanne on ainakin toistaiseksi rauhoittunut ja pakolaisten vyöry Turkin ja Kreikan kautta Eurooppaan on romahtanut.
– Tärkeintä olisi nyt saada Syyriaan ja Irakiin rauha, se ratkaisisi myös tämän pakolaisongelman. Mutta nyt kun meillä tilanne on tämä ja katastrofi uhkaa suurta määrä ihmisiä, niin sitten täytyy katsoa toisia ratkaisuja. Eurooppa ei vaan pysty ottamaan vastaan toista vastaavaa vyöryä, se on poliittinen realiteetti.
– Ne ihmiset, joilla on hätä, heitä pitää auttaa. Siitä ei ole kysymys. Mutta tämä taloudellinen siirtolaisuus, sen pitää tapahtua niiden pelisääntöjen mukaan miten se normaalisti menee. Eikä niin, että nämä ihmiset tunkee ja tukkii sinne, missä on hengenhädästä kysymys.
Haastattelun lopuksi Soinilta kysyttiin hänen roolistaan perussuomalaisten puheenjohtajana ja näkyvistä poissaoloista viimeaikaisista hallituksen tiedotustilaisuuksista.
– No se johtuu siittä, että olen ollut tekemässä ulkoministerinä töitä, siellä missä niitä on sillä hetkellä tarvittu. Onhan se kivaa kuulla, että kaivataan. Mukavaa että on ikävä, mutta minä olen täällä tänään.
Kuuntele haastattelu Ylen sivuilta >
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.