YLE
Soini ulkoministerien tapaamisesta: hyvä pohjoismainen yhteistyö vahvistui, samoin suhteet Yhdysvaltoihin
Ylen A-studiossa vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi tapaamisestaan virkaveljensä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn kanssa. Ministerien kahdenkeskisessä mielipiteenvaihdossa käytiin läpi niin Ukrainan ja Itämeren, kuin Turkin ja lähi-Idänkin tilannetta. Soini oli mukana tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja muiden pohjoismaisten päämiesten seurueessa Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman vieraana.
Soinin mukaan Kerry toivoi, että Suomi jatkossakin osallistuisi aktiivisesti rauhanturvatoimintaan ja rauhanvälitykseen. Ulkoministeri Soini vakuutti Kerrylle, että näin on tarkoitus toimia jatkossakin.
Matkan suurimpana antina Soini piti sitä, että ylipäätään ”tällainen kutsu tulee”.
– Suomi oli mukana oikeassa viiteryhmässä yhtenä Pohjoismaana. Pohjoismaisuus on suuri valtti, sen presidentti Obama toi hyvin selvästi esille. Se on kolkka maailmassa, missä asiat toimivat. On varmaan aika mukava tavata semmoisia valtioiden päämiehiä, joiden kanssa voidaan aloittaa ratkaisuista eikä ongelmista, Soini kuvaili.
Vierailu vahvisti entisestään pohjoismaista yhteistyötä ja tietenkin Suomen ja Yhdysvaltain hyviä suhteita.
– Varmasti lujittui ja vahvistui se hyvä pohjoismainen yhteistyö ja myöskin Suomen ja Yhdysvaltain hyvät suhteet, Soini arvioi.
– Suomi on sotilaallisesti sitoutumaton maa, joka tekee monennäköistä harjoitus- ja kumppanuusyhteistyötä. Siten asia pitää nähdä, ei tässä mitään kovin dramaattista ole.
Soinin mukaan kaikki tieto, joka on hyödyllistä puolustuksen kannalta ”kannattaa ottaa”.
Itämeren herkkä tilanne
Itämeren turvallisuuspoliittista tilannetta on Soinin mukaan seurattava tarkasti. Jännitys on lisääntynyt ja ratkaisun avaimet ovat Ukrainassa.
-Tietysti se ydinasia, että saisimme Ukrainan konfiktin päättymään ja Minskin sopimus toteutetuksi, niin se avaisi myös sitten tietä pakotepolitiikan lieventämiselle. Mutta se täytyy mennä tässä järjestyksessä.
Itämeren tilanteeseen liittyy myös Suomen ja Ruotsin yhteistyön laajeneminen. Se on Soinin mukaan erittäin tärkeä asia ja ”sitä pitää edistää”
-Siihen on kansakunnassa suuri kannatus ja luottamus, ei sitä kukaan vastusta että Suomen ja Ruotsin yhteistyö kasvaa ja syvenee.
Vaalikeskustelua ei käyty
Kaikkein ehkä ajankohtaisin poliittinen aihe eli Yhdysvaltain presidentinvaalit oli jätetty keskusteluagendan ulkopuolelle.
-Se on asia, johon muiden maiden edustajat eivät mielellään lähde kantaa ottamaan.
– Tuli valituksi kuka hyvänsä niin toimeen tullaan ja yhteistyötä tehdään, Soini kommentoi diplomaattisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Uusi dokumentisarja kertoo jihadistien seksiorjuutuksesta ja joukkoraiskauksista Syyriassa – seksiorjuus perustellaan sharia-lailla
Center for Peace Communications -keskuksen (CPC) uusi dokumenttisarja "Hizbollahin panttivangit" todentaa Hizbollahin tekemät järkyttävät seksuaalirikokset. Sen taistelijat seksiorjuuttivat ja joukkoraiskasivat syyrialaisnaisia.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Isisin ja Hamasin yhteistyö paljastui Gazassa: Hamas-Isis-taistelija piti jesidinaista orjanaan 10 vuotta
Israelin armeija (IDF) vapautti Gazassa panttivankina pidetyn 11-vuotiaana kaapatun jesidinaisen nimeltä Fawzia Amin Sido. Nainen on ollut Hamas-Isis-terroristin vankina kymmenen vuotta Gazassa.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta
Kansallismieliset puolueet ovat käyneet voitosta voittoon lähes kaikissa Euroopan viimeaikaisissa vaaleissa. Media ja eliitti näkevät maahanmuuttokriittisten voimien nousussa kauhut kaikkialla ja mustamaalaavat muutosta mielin määrin. Eliitti on haluton keskustelemaan taloudellisista, sosiaalisista ja poliittisista syistä, jotka ovat kansallismielisten voimien nousun taustalla.