

YLE
Soini ulkoministerien tapaamisesta: hyvä pohjoismainen yhteistyö vahvistui, samoin suhteet Yhdysvaltoihin
Ylen A-studiossa vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi tapaamisestaan virkaveljensä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn kanssa. Ministerien kahdenkeskisessä mielipiteenvaihdossa käytiin läpi niin Ukrainan ja Itämeren, kuin Turkin ja lähi-Idänkin tilannetta. Soini oli mukana tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja muiden pohjoismaisten päämiesten seurueessa Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman vieraana.
Soinin mukaan Kerry toivoi, että Suomi jatkossakin osallistuisi aktiivisesti rauhanturvatoimintaan ja rauhanvälitykseen. Ulkoministeri Soini vakuutti Kerrylle, että näin on tarkoitus toimia jatkossakin.
Matkan suurimpana antina Soini piti sitä, että ylipäätään ”tällainen kutsu tulee”.
– Suomi oli mukana oikeassa viiteryhmässä yhtenä Pohjoismaana. Pohjoismaisuus on suuri valtti, sen presidentti Obama toi hyvin selvästi esille. Se on kolkka maailmassa, missä asiat toimivat. On varmaan aika mukava tavata semmoisia valtioiden päämiehiä, joiden kanssa voidaan aloittaa ratkaisuista eikä ongelmista, Soini kuvaili.
Vierailu vahvisti entisestään pohjoismaista yhteistyötä ja tietenkin Suomen ja Yhdysvaltain hyviä suhteita.
– Varmasti lujittui ja vahvistui se hyvä pohjoismainen yhteistyö ja myöskin Suomen ja Yhdysvaltain hyvät suhteet, Soini arvioi.
– Suomi on sotilaallisesti sitoutumaton maa, joka tekee monennäköistä harjoitus- ja kumppanuusyhteistyötä. Siten asia pitää nähdä, ei tässä mitään kovin dramaattista ole.
Soinin mukaan kaikki tieto, joka on hyödyllistä puolustuksen kannalta ”kannattaa ottaa”.
Itämeren herkkä tilanne
Itämeren turvallisuuspoliittista tilannetta on Soinin mukaan seurattava tarkasti. Jännitys on lisääntynyt ja ratkaisun avaimet ovat Ukrainassa.
-Tietysti se ydinasia, että saisimme Ukrainan konfiktin päättymään ja Minskin sopimus toteutetuksi, niin se avaisi myös sitten tietä pakotepolitiikan lieventämiselle. Mutta se täytyy mennä tässä järjestyksessä.
Itämeren tilanteeseen liittyy myös Suomen ja Ruotsin yhteistyön laajeneminen. Se on Soinin mukaan erittäin tärkeä asia ja ”sitä pitää edistää”
-Siihen on kansakunnassa suuri kannatus ja luottamus, ei sitä kukaan vastusta että Suomen ja Ruotsin yhteistyö kasvaa ja syvenee.
Vaalikeskustelua ei käyty
Kaikkein ehkä ajankohtaisin poliittinen aihe eli Yhdysvaltain presidentinvaalit oli jätetty keskusteluagendan ulkopuolelle.
-Se on asia, johon muiden maiden edustajat eivät mielellään lähde kantaa ottamaan.
– Tuli valituksi kuka hyvänsä niin toimeen tullaan ja yhteistyötä tehdään, Soini kommentoi diplomaattisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.