

Martti Kainulainen Lehtikuva
Sote horjuttaa hallitusta
Torstain suureksi uutiseksi odotettiin lopullista päätöstä sote-alueiden määrästä. Uutinen muuttuikin epävarmuudeksi koko hallituksen koossa pysymisestä.
Eduskunnan kyselytunnin jälkeen kävi ilmi, että kokoomus ja keskusta olivat ajautuneet suureen törmäykseen sote-alueiden määrästä. Suurta yhteistä tiedotustilaisuutta ei tullutkaan, vaan kokoomus pyysi pääministeriltä kahden päivän lisäaikaa sote-alueista päättämiseksi.
Kokoomus on ilmoittanut järjestävänsä tulevalle lauantaille puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksen, jossa päätetään jatkosta.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskokous päättää hallituksessa pysymisestä, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) kertoi kyselytunnin jälkeen eduskunnassa.
Sipilä teki hallituskysymyksen
Kokoomuslähteistä kerrotaan, että he odottivat ryhmäkokouksessaan vierailleelta pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) kompromissiesitystä, joka kelpaisi myös kokoomukselle. Sitä ei kuitenkaan saatu, vaan Sipilä toi kokoomusryhmälle hyväksyttäväksi oman 18 alueen maakuntamallin, jonka keskustan puoluehallitus oli hyväksynyt kahta viikkoa aikaisemmin.
Zyskowiczin mukaan Sipilä ilmoitti kokoomuksen ryhmälle, että 18 alueen lukumäärä on keskustalle hallituskysymys.
Kokoomus oli itse esittänyt vähimmillään jopa viittä aluetta, joka tuli kompromissiksi edellisen hallituksen aikana. Sen jälkeen tämä viiden alueen malli haudattiin kuitenkin naftaliiniin.
– Kokoomuksen neuvottelijoilla oli mandaatti yhdeksän ja 12 alueen välillä, Zyskowicz kertoi kyselytunnin jälkeen eduskunnassa.
PS tukee 18 sotealueen mallia
Perussuomalaiset sen sijaan olisivat hyväksyneet 18 sote-alueen mallin. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi näin STT:lle ennen kuin hallitus kokoontui valtioneuvoston linnaan miettimään, annetaanko kokoomukselle kahden vuorokauden määräaika vai ei.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.
