Hallituksella on aamuun asti aikaa löytää uusi pohja sote-ratkaisulle. Jos tämä ei onnistu, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kävelee presidentin luo etsimään uusia vaihtoehtoja. Tällä tarkoitetaan sitä, että nykyinen hallitus hajoaa ja kootaan uudelleen jollakin uudella pohjalla.

Ongelmien ytimessä on kokoomuksen kompromissihaluttomuus sote-asiassa. Pääministeri kertoi aiemmin tänään, että keskusta ja perussuomalaiset ovat päässeet sopuun sote-ratkaisusta, johon kuuluu 18 aluetta. Vain kokoomukselle tämä ei kelvannut. Asia selvisi lopullisesti tänään torstaina, jolloin neuvottelujen takaraja tuli täyteen.

Kokoomus ei ottanut takarajaa kuitenkaan tosissaan, vaan vaati kahden päivän lisäaikaa päättääkseen hallitusasiaksi muuttuneesta kysymyksestä sääntöjensä mukaisessa puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa.

Tämä taas ei sopinut Sipilälle, joka määräsi viimeiset neuvottelut aloitettavaksi heti, kun kello 21 alkanut tiedotustilaisuus päättyisi.

– Olen varautunut siihen, että tästä tulee pitkä yö, Sipilä aloitti ja jatkoi:

– Paljon todennäköisempää on, että kävelen presidentin luo, Sipilä kuvaili.

Sipilä piti todennäköisimpänä vaihtoehtona hallituksen kokoamista nykyisen eduskunnan pohjalta. Uusien vaalien järjestämistä hän piti kaikkein huonoimpana vaihtoehtona.

Ratkaisut pitää saada maaliin

Sipilä painotti tiedotustilaisuuden aluksi tiukkoja aikatauluja ja tehtäviä, joista hän on pääministerinä vastuussa. Muita ministereitä ei tiedotustilaisuudessa ollut. Hallituksen täytyy saada jouluun mennessä valmiiksi kaikkien tärkeiden ja raskaiden uudistusten alku, jotta koko vaalikauden aikana voitaisiin saada maa uuteen nousuun.

Suomella on yhä edessään 10 miljardin euron sopeutus, josta osa tehdään leikkauksin, osa uudistusten avulla. Kaikkein tärkein ja suurin kokonaisuuden osa on uudistuksiin kuuluva sote-uudistus. Sen osalle on laskettu kolmen miljardin euron säästöt samalla, kun se turvaa palveluiden saatavuuden ja laadun paranemisen niin, ettei veroastetta tarvitse nostaa.

– Olen vakuuttunut siitä, että 18 sote-alueen malli täyttää nämä kolme ehtoa, Sipilä vakuutti.

Samalla hän lyttäsi kokoomuksen väitteen siitä, ettei 18 alueen malli voisi tuottaa vaadittuja säästöjä. Hän ei myöskään hyväksynyt kokoomuksen vaatimusta korkeintaan 12 alueesta.

– 12 aluetta on asiantuntijoiden kompromissi silloin, kun puhutaan terveydenhuollosta ja suurista sairaaloista. Mutta me haluamme uudistaa koko järjestelmän niin, että puramme muitakin kuntahimmeleitä, joita alueilla on, Sipilä selitti. Näin ollen suurempi sote-alueiden luku ei lisäisi byrokratiaa, vaan päinvastoin poistaisi sitä useilla eri portailla.

Aluemalli välttää perustuslain karikot

Samalla hän kertoi, että nykyinen keskustan aluemalli muistuttaa aikalailla viime talvena kuopattua viiden erva-alueen ja 20 järjestämisalueen sotea, joka kuopattiin perustuslaillisen demokratiavajeen vuoksi. Nykyisessä mallissa on yhä viisi erva-aluetta, jotka tuottavat yliopistollista huipputason erikoisterveydenhuoltoa. Sote-alueita on enemmän, jolloin demokratiavajetta ei pääse syntymään.

Rahoitus on joko valtiollinen tai alueellisen verotuksen pohjalla. Valtiollinen pohja on todennäköisempi, vaikka alueellinen vastuu olisi hyvä siksi, että vastuu ja valta pysyisivät samoissa käsissä.

– Mutta jotta alueellinen malli voisi rahoittaa itse itsensä, ei siihen pystyisi edes 12 sote-aluetta, Sipilä kertoi.

Stubbin kanssa lenkille, mutta ei Stubbin tahtiin

Hän valaisi, ettei kyse ole yhdestä sote-alueiden luvusta, vaan koko järjestelmästä. Neuvottelut ovat olleet vaikeita, vaikka niitä onkin käyty sinänsä hyvässä hengessä ja kokoomuksen ja keskustan välit ovat sinänsä hyvät.

– Jos puheenjohtajista puhutaan, niin olemme valmiit yhteiselle lenkille koska vaan – kunhan vaan ei tarvitse juosta Stubbin tahtiin, Sipilä nauratti paikallaolijoita.

Hän totesi, että yön aikana käydään viimeiset rakentavat neuvottelut lopullisen läpimurron saavuttamiseksi. Helppoa ei tule, mutta periksi ei anneta. Luonnollisesti myös perussuomalaiset osallistuvat neuvotteluihin – tämähän on kolmen puolueen hallitus, Sipilä muistutti.

Riitely voisi kaataa koko uudistuksen

Sipilä kertoi, kuinka tähän tultiin: vaikka häntä huolettaa, kuinka uusissa hallitusneuvotteluissa tuhrautuu arvokasta aikaa, yhtä lailla pelotti mahdollisuus, ettei tällä hallituspohjalla saadakaan ratkaisua tärkeimmästä hankkeesta. Silloin täytyy miettiä, täytyisikö hallituspohjaa sittenkin rukata.

Sipilä tapasi päivän aikana myös opposition edustajia ja totesi, että kaikilla on oma näkemyksensä sote-alueiden määrästä. Yhteistä näkemystä ei oppositionkaan keskusteluista löytynyt. Mutta hän uskoi, että RKP:n ja kristillisdemokraattien lisäksi tilalle löytyisi kolme muutakin puoluetta kokoomuksen jättämän aukon täytteeksi, vaikka SDP ja vihreät moittivatkin pääministerin sote-mallia alustavasti, kuten opposition tapaan kuului jo viime vaalikaudella.

Veli-Pekka Leskelä