Hallituksen sote-ratkaisu saa hallituksen piirissä joko laimeita kehuja tai suoranaista kritiikkiä.

Vasemmistoliitto otsikoi kantansa Kansan Uutisissa, että puolueessa ollaan kohtalaisen tyytyväisiä keskiviikkona saavutettuun sopuun. Puolueen sote-edustajan kansanedustaja Erkki Virtasen kannanotto kertoo kuitenkin heti toista.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta ratkaisu ei ole sellainen, millaiseksi olisin sen itse tehnyt. Nyt se jouduttiin tekemään yhteen sovittaen kuntauudistuksen kanssa ja tämä yhteensovitus hieman ehkä heikensi soten parasta mahdollista toteutusta, Virtanen totesi.

– Kun on kaksi palapeliä ja niistä yhden palapelin sovittaminen on vähän vaikeaa. On vaara, että teoksesta tulee hieman abstrakti, Virtanen jatkoi.

Malli kannustaa kuntia järjestämään palvelut yhteistyössä ensisijassa vastuukuntamallilla. Malli mahdollistaa myös kuntayhtymän.

Vihreät hurjina

Kansanedustaja Osmo Soininvaaran (vihr.) mielestä puolueen olisi pitänyt hylätä sote-esitys oppositioon siirtymisen uhalla. Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr.) ei yhdy tähän, mutta hän korostaa Helsingin Sanomissa, että vihreät ovat halunneet uudistaa sote-palvelut niiden omilla ehdoilla ilman kytköstä kuntarakenteeseen. Nyt on koko asetelma kääntynyt ympäri: sote-uudistusta käytetään kuntarakenteen kohtentamiseen, Hautala sanoo.

– Hallitusneuvotteluissa ei suoraan sanottu, että sote-uudistusta käytetään kuntauudistuksen vipuvartena, kansanedustaja Tuija Brax (vihr.) sanoo.

ps verkkotoimitus

Tagit