Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona ylimääräiseen sote-kokoukseen. Kaupunginhallitus oli esittänyt kaupunginvaltuustolle sote-uudistuksen kaatamista, jota valtuusto käsitteli tänään ainoana asiana. Valtuusto päätti murskaluvuin 82-3, ettei maakunta- ja sote-uudistusta tule hyväksyä.

Valtuusto moitti esitettyä sote-uudistusta lainsäädännön riskeistä sekä taloudellisten vaikutusten takia. Valtuustopuheenvuoroissa nähtiin harvinaislaatuista yhtenäisyyttä, kun puolueet vasemmalta oikeaan laitaan asettuivat puolustamaan kaupungin etua.

Nettomaksajia ei riitä

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho sanoi ryhmäpuheenvuorossaan, että sote-järjestelmän kehittäminen on tarpeen, mutta piti nykymuotoista esitystä haitallisena.

– Virheitä ja epäkohtia voidaan kuulemma korjata myöhemmin. Näin ajaudutaan helposti kierteeseen, jossa maksetaan paitsi alkuperäisen uudistuksen virheistä myös niiden virheiden korjaamisesta, Halla-aho kommentoi.

Perussuomalaisten mukaan keskuskaupungit, jotka ovat maan keskiarvoa terveempiä, nuorempia ja vauraampia, kärsivät taloudellisesti. Toisaalta malli ei heidän mukaansa ota huomioon kaupunkikeskusten erityisongelmia kuten suurta syrjäytyneiden joukkoa.

– Lähes miljardin euron säästötavoite Uudellamaalla johtaa suuriin irtisanomisiin ja julkisen terveydenhuollon rapautumiseen, Halla-aho arvioi.

Sote-uudistus on lehmänkauppa

Perussuomalaisten mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa suurin virhe on lähtökohta.

– Uudistuksen kaksi pääkomponenttia – valinnanvapaus ja maakuntauudistus – eivät erillisinä nauti laajaa kannatusta edes hallituspuolueiden keskuudessa, muusta eduskunnasta puhumattakaan. Kyseessä on intressiryhmäpolitiikkaan perustuva lehmänkauppa, Halla-aho kuittaa.

– Kokoomus tukee maakuntauudistusta vain saadakseen valinnanvapauden. Keskusta tukee valinnanvapautta vain saadakseen itselleen poliittisesti tärkeän maakuntauudistuksen. Tällaisista lähtökohdista ei voi syntyä hyvää uudistusta.

Sinisiltä yllättävän ylimielinen kanta

Hallituspuolue sinisiä edustanut ministeri Sampo Terho ei antanut arvoa kaupunginvaltuutettujen näkemyksille vaan tyytyi moittimaan näitä. Terho totesi, että valtuusto yrittää ”vaikuttaa asiattomasti” ja totesi, että kyseinen istunto on luonteeltaan tiedotustilaisuus. Lausunto herätti kummastusta.

Terhon ylimieliset kommentit eivät nostattaneet aplodeja.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) summasi salin tunnot toteamalla, että yksi hallituspuolue lähestyy uudistusta valtapoliittisesta ja toinen ideologisesta näkökulmasta. Mutta siniset lähestyvät uudistusta siitä näkökulmasta, että ”hillotolpasta on kiva pitää kiinni loppuun saakka”.

Myös hyvinkääläinen PS-ryhmyri Leena Meri hämmästeli illan aikana ministeri ja kaupunginvaltuutettu Sampo Terhon (sin) kommentointia. Terho kehui kokouksessa sote-uudistusta ja totesi, ettei Helsingin kaupungilta ole kysytty kantaa asiaan.

– Yllättävän ylimielinen kommentti. Terhon mielestä siis Suomen suurimman kaupungin kannanotoilla ei ole mitään merkitystä. Heidän mielipidettään ei tarvita, koska sitä ei ole kysytty hallituksen toimesta, Meri totesi.

– Hallitus päättää ja muut vikisevät. Varsinainen demokratian kukkanen koko mies, Meri sivalsi.

SUOMEN UUTISET