Tulitauko Itä-Ukrainassa alkaa Minskissä käytyjen neuvottelujen mukaan sunnuntaina. Itä-Ukrainan taisteluissa on kuollut jo yli 5 300 ihmistä ja sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

– Työssäni Suomen Etyj-valtuuskunnan varapuheenjohtajana olen omin silmin nähnyt, kuinka kriisi on laajentunut ja vakavoitunut pala palalta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ismo Soukola.

Soukola vieraili Ukrainassa viime viikolla Etyj:n parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanervan kanssa. Matkallaan he tapasivat Ukrainan poliittista johtoa, mm. ulkoministeri Pavlo Klimkinin ja parlamentin puhemiehen Volodymyr Groysmanin.

Tarkoituksenmukaista kehitysapua

Suomessa on käyty keskustelua siitä, miten tukea Ukrainaa ja vastata Venäjän toimiin parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteiset EU-pakotteet ovat vain yksi keino.

– EU:n pakotteet jakavat mielipiteitä ja myös Suomessa tietyt alat kärsivät. Suomi ei voi hoitaa suhteitaan Venäjään ainoastaan EU:n politiikan kautta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö onkin erinomaisella tavalla hoitanut Suomelle ja suomalaisille elintärkeitä kahdenvälisiä suhteita Venäjän kanssa pitämällä keskusteluyhteyttä yllä, Soukola sanoo.

Tulitauon ja neuvottelujen lisäksi Ukraina tarvitsee Soukolan mielestä humanitaarista apua.

– Suomen kehitysapuvaroista tulisi pikimmiten osoittaa määräraha Itä-Ukrainan humanitaarisen kriisin lievittämiseen. Tämä olisi sellaista kehitys/humanitaarista apua, jota itse pidän perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena.

SUOMEN UUTISET

Tagit