Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon on jo jonkin aikaa kierrellyt Eurooppaa kuin risteilyohjus. Bannonin ristiretki saa konkreettisemman muodon syksyllä, kun ”The Movement” -säätiö aloittaa toimintansa Brysselissä.

Liikkeen tarkoitus on Daily Beastin ja Independent-lehden mukaan tukea kansallismielisten aatosten leviämistä Euroopassa. Konttorilla hyörii alkuvaiheessa kymmenisen työntekijää: Määrä tuntuu äkkiseltään vähältä mutta sosiaalisen median taistoissa sillä saa paljon aikaan.

Bannon aikoo ideologisesti haastaa liberaalin ja globalistisen Open Society -säätiön, jonka miljardööri George Soros perusti vuonna 1984.

Bannonin ensimmäinen tähtäin on kevään 2019 EU-vaaleissa. Tavoitteena on koota kansallismielisistä ryhmä, jossa vaalivoiton jälkeen olisi kolmannes kaikista EU-parlamentin edustajista. Tuskin arvaus menee täysin pieleen, jos veikkaa Bannonin haluavan vaikuttaa muissakin ensi vuoden vaaleissa Euroopassa.

– Ensi vuoden toukokuu on häkellyttävän tärkeä hetki Euroopalle, Bannon sanoo.

– Silloin kansallismieliset ottavat ensi kerran oikeasti mittaa Davosin talouseliitistä, hän perustelee.

Davosin eliitillä Bannon tarkoittaa salaisuuksien verhoamaa World Economic Forum -kokousta, jossa Suomestakin vuosittain pyrähtää joku suurpääoman tai kokoomuksen edustaja.

Suomen Uutiset