Viime aikojen keskustelun perusteella voisi luulla, että euro on Suomen historian huonoin valuutta. Faktat kertovat toista: euro on ollut kaikkien aikojen vakain valuutta. Näin sanoo ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

– Euro on tuonut Suomen talouteen ennennäkemätöntä vakautta. Uudistusten ansiosta euroalueella on tulevaisuudessa entistäkin paremmat valmiudet kohdata kriisejä, Stubb uskoo.

– Markasta puhuttaessa on hyvä muistaa sen koko historia, jossa riitti ylä- ja alamäkiä. Markka oli olemassaolonsa ajan ulkopuolisten voimien ja maailman talouskehityksen riepoteltavana.

Kultakantaan sidottuna markka oli ensin samanarvoinen Ranskan frangin kanssa, sitten Englannin punnan. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi devalvoi useita kertoja, ja 1950-luvulla markan arvo oli pudonnut sadasosaan verrattuna ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen aikaan. 1960–70-luvuilla devalvointeja tehtiin neljä. Vuoden 1992 devalvaation jälkeen markka päästettiin kellumaan.

– Euro on tuonut hintavakauden, joten inflaatio on pysynyt vähäisenä. Vielä 1970–80-luvuilla joidenkin EU:n jäsenmaiden inflaatio oli nopeaa, jopa yli 20 prosenttia. Euron aikana inflaatio on pysynyt parissa prosentissa, Stubb muistuttaa.

PS VERKKOTOIMITUS