

Roni Rekomaa Lehtikuva, PS
Toimitus suosittelee
Viikon 17/2014 luetuin
Huhtikuu 2014 luetuin
Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Perussuomalainen-lehti kertoi hiljattain Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) avustajan osallistumisesta ministerin vaalikampanjointimatkaan 2011 huhtikuussa. Stubb vastasi toimituksen tiedusteluihin toteamalla, ettei hän teetä avustajillaan vaalikampanjointia. Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamat tiedot kuitenkin osoittavat, että ministeriön virkakuntaan kuuluvien avustajien käyttö on Stubbin kampanjoinnissa ollut laajamittaista ja jatkuvaa. Stubbin avustajat matkustivat Stubbin rinnalla päivin ja öin, arkisin ja viikonloppuisin. He olivat läsnä vaalivideoita kuvattaessa, vaalikonetta täytettäessä, Kokoomuksen kampanjaristeilyllä, sunnuntaipäivän maalaismarkkinoilla, vaalikeskusteluissa ja -grilleissä. Kulut laitettiin veronmaksajien piikkiin.
Virkamies ei ole kampanja-apulainen
Eduskuntavaalit käytiin 17.4.2011. Vaalikampanjointi käy tyypillisesti kiivaimmillaan pari kuukautta ennen äänestyspäivää. Ministereiden pitäisi kampanjoinnin lomassa hoitaa myös normaali virkatyönsä. Virkatehtävien hoitoa varten ministereillä on runsaasti palkattua henkilökuntaa, mutta heidän työpanostaan ei saa käyttää ministerin henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävään kampanjatyöhön. Virkatyö on ministerin avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein. Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta.
Mikäli ministeri määrää ministeriön työntekijän tekemään itselleen vaalityötä, antaa hän samalla ministeriölleen määräyksen rahoittaa omaa vaalikampanjaansa.
Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen muistutti äskettäin Ylen haastattelussa, että ministerin avustajia tai ministeriön virkamiehiä ei missään tapauksessa saa käyttää kampanjan tukena.
Maaliskuu 2011
Perussuomalainen kokosi haltuunsa samaan aineiston perusteella yhteen vuoden 2011 maaliskuun tapahtumat.
1.3.2011. Ulkoministeri Alexander Stubbin kokenut lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen ilmoittaa jäävänsä eduskuntavaalien takia vuosilomalle vaalipäivään saakka. Hänen tilalleen lehdistöavustajaksi nousee erikoistutkija Lauri Tierala. Tämän kalenteri alkaa välittömästi täyttyä Stubbin vaalitilaisuuksista.
7-8.3.2011. Tieralan kalenterissa on varattu aika vaalivideon kuvauksiin ja HBL:n vaalikonevastauksia varten. Seuraavaksi päiväksi hän sopii ajan ”Vaalibriefiin” silloisen valtionvarainministeriön eritysavustajan Juho Romakkaniemen ja kahden muun kanssa. Ohessa Tieralan kalenterimerkinöjä kyseisiltä päiviltä:
12-13.3.2011. Kokoomus toivoristeilee. Koko Tallink-Siljan Baltic Princess -laiva on varattu tilaisuutta varten. Ei ole epäilystä siitä, etteikö kyseessä olisi ollut nimenomaan puolueen hengennostatustilaisuus. Stubb mainitsee 6.3 blogissaan lähtevänsä ensi viikolla ”Kokoomusristeilylle”. Risteilyn ohjelmatarjontaa on hyvin vaikea mieltää virkatyöksi, mutta silti Stubb määrää erityisavustajansa Jori Arvosen mukaan. Ohjelma sisältää sambakoulua, loppukirin sparrausta ehdokkaille ja vaalitiimeille, valtuuskuntien tapaamisia, verkostojen työpajoja, väittelykisan, ministerien korvatorin, hierontaa, lapsiparkit, pienen Kokoomuspuodin, Ehdokas-HydeParkin, Yhdistyskioskin, Tunnin Toivolle sekä ”maanmainiota musaa ja hillitöntä bailausta”.
Rientoon osallistuneen sittemmin kokoomusnuorten puheenjohtajaksi nousseen Susanna Kosken jälkifiilistelyt kertovat myös osaltaan tapahtuman luonteesta: Vaalitunnelmaa nostatettiin Kokoomuksen Toivo risteilyllä Helsinki-Tallinna-Helsinki. Laiva oli lastattu 1500 innokkaalla kokoomuslaisella. Ehdokkaat, tukijoukot, kansanedustajat, ministerit ja kokoomusaktiivit keräsivät eväitä vaalikentille loppukiriä varten!
Arvosen kululaskussa mainitaan ministerin nimenomaan määränneen avustajansa mukaan. Avustaja laskuttaa myöhemmin vaaliristeilyyn osallistumisestaan päivärahat, lipun hinnan ja muita kuluja. Stubb ei sairautensa vuoksi pääse osallistumaan, mutta tämä ei estä avustajan risteilyä.
22.3.2011. Stubbin avustaja Tieralan kalenterissa on tämän päivän kohdalla Yhdysvaltojen kauppakamarin (American Chamber of Commerce) vaalikeskustelu.
23.3.2011. Tieralan kalenterissa on merkintä ”Krissen vaaligrillistä”:
26.3.2011, lauantai. Vaaleihin on aikaa enää alle kuukausi. Lehdistöavustaja Lauri Tieralan kalenteriin on merkitty käyntejä Uudenmaan suuriin kauppakeskuksiin – Stockmann, Iso Omena, Lippulaiva, Myyrmanni.
27.3.2011 päivä, sunnuntai. Tierala hoitaa tehtäviään Korson maalaismarkkinoilla:
28.3.2011. Erityisavustaja Mikko Hautala matkailee Kymenlaaksossa, samoin tekee Stubb. Veronmaksajat saavat osallistua kululaskun maksuun, jonka seliterivillä lukee ”Ulkoministerin kiertue Kotka, Hamina, Kouvola”.
29.3.2011. Lauri Tieralan tehtävät vievät hänet Kirkkonummelle, Siuntioon, Karjalohjalle, Lohjan torille, Nummi-Pusulaan ja Karkkilaan. Reitti on silmiinpistävän yhtenäinen Stubbin ja muiden kokoomusehdokkaiden kiertueaikataulun kanssa.
Tierala laskuttaa taksimatkan Westendistä Kirkkonummen tilaisuuteen. Taksitositteen uskottavuus on ilmeisesti kyseenalaistettu ministeriössä, sillä siihen on merkitty merkintä ”Olari Vaalit?”:
Maaliskuun 30. päivä. Stubb on bloginsa mukaan flunssassa, joten avustajienkin kiireet hellittävät hetkeksi.
Väärät tehtävät
Avustajien matkoista syntyy monenlaisia kuluja. Päivärahat, taksikulut, matkaliput, hotelliyöpymiset – kaikki maksavat. Tyypillisesti suurin kustannus syntyy kuitenkin vääriin tehtäviin valuneista palkkakuluista. Se työaika, joka olisi pitänyt käyttää normaaliin virkatyöhön, tuli tuhrituksi päämiehen vaalitilaisuuksiin.
Erityisavustajille maksettujen palkkojen vaihteluväli on Ylen mukaan 4 154,78 – 6 777,31 euroa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: ”Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää