Vaalityön teettäminen eduskunnan tai ministeriön virkamiehillä on tunnetusti kiellettyä. Viime eduskuntavaalien alla silloiselta ulkoministeriltä Alexander Stubbilta tämä sääntö pääsi unohtumaan pahan kerran. Perussuomalainen-lehti sai haltuunsa materiaalia, joka todistaa että ministeriön virkakunnan käyttö kampanjoinnissa on ollut laajamittaista ja jatkuvaa.

Perussuomalainen-lehti kertoi hiljattain Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) avustajan osallistumisesta ministerin vaalikampanjointimatkaan 2011 huhtikuussa. Stubb vastasi toimituksen tiedusteluihin toteamalla, ettei hän teetä avustajillaan vaalikampanjointia. Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamat tiedot kuitenkin osoittavat, että ministeriön virkakuntaan kuuluvien avustajien käyttö on Stubbin kampanjoinnissa ollut laajamittaista ja jatkuvaa. Stubbin avustajat matkustivat Stubbin rinnalla päivin ja öin, arkisin ja viikonloppuisin. He olivat läsnä vaalivideoita kuvattaessa, vaalikonetta täytettäessä, Kokoomuksen kampanjaristeilyllä, sunnuntaipäivän maalaismarkkinoilla, vaalikeskusteluissa ja -grilleissä. Kulut laitettiin veronmaksajien piikkiin.

Virkamies ei ole kampanja-apulainen

Eduskuntavaalit käytiin 17.4.2011. Vaalikampanjointi käy tyypillisesti kiivaimmillaan pari kuukautta ennen äänestyspäivää. Ministereiden pitäisi kampanjoinnin lomassa hoitaa myös normaali virkatyönsä. Virkatehtävien hoitoa varten ministereillä on runsaasti palkattua henkilökuntaa, mutta heidän työpanostaan ei saa käyttää ministerin henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävään kampanjatyöhön. Virkatyö on ministerin avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein. Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta.

Mikäli ministeri määrää ministeriön työntekijän tekemään itselleen vaalityötä, antaa hän samalla ministeriölleen määräyksen rahoittaa omaa vaalikampanjaansa.

Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen muistutti äskettäin Ylen haastattelussa, että ministerin avustajia tai ministeriön virkamiehiä ei missään tapauksessa saa käyttää kampanjan tukena.

Maaliskuu 2011

Perussuomalainen kokosi haltuunsa samaan aineiston perusteella yhteen vuoden 2011 maaliskuun tapahtumat.

1.3.2011. Ulkoministeri Alexander Stubbin kokenut lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen ilmoittaa jäävänsä eduskuntavaalien takia vuosilomalle vaalipäivään saakka. Hänen tilalleen lehdistöavustajaksi nousee erikoistutkija Lauri Tierala. Tämän kalenteri alkaa välittömästi täyttyä Stubbin vaalitilaisuuksista.

7-8.3.2011. Tieralan kalenterissa on varattu aika vaalivideon kuvauksiin ja HBL:n vaalikonevastauksia varten. Seuraavaksi päiväksi hän sopii ajan ”Vaalibriefiin” silloisen valtionvarainministeriön eritysavustajan Juho Romakkaniemen ja kahden muun kanssa. Ohessa Tieralan kalenterimerkinöjä kyseisiltä päiviltä:

2014-03-07

12-13.3.2011. Kokoomus toivoristeilee. Koko Tallink-Siljan Baltic Princess -laiva on varattu tilaisuutta varten. Ei ole epäilystä siitä, etteikö kyseessä olisi ollut nimenomaan puolueen hengennostatustilaisuus. Stubb mainitsee 6.3 blogissaan lähtevänsä ensi viikolla ”Kokoomusristeilylle”. Risteilyn ohjelmatarjontaa on hyvin vaikea mieltää virkatyöksi, mutta silti Stubb määrää erityisavustajansa Jori Arvosen mukaan. Ohjelma sisältää sambakoulua, loppukirin sparrausta ehdokkaille ja vaalitiimeille, valtuuskuntien tapaamisia, verkostojen työpajoja, väittelykisan, ministerien korvatorin, hierontaa, lapsiparkit, pienen Kokoomuspuodin, Ehdokas-HydeParkin, Yhdistyskioskin, Tunnin Toivolle sekä ”maanmainiota musaa ja hillitöntä bailausta”.

Rientoon osallistuneen sittemmin kokoomusnuorten puheenjohtajaksi nousseen Susanna Kosken jälkifiilistelyt kertovat myös osaltaan tapahtuman luonteesta: Vaalitunnelmaa nostatettiin Kokoomuksen Toivo risteilyllä Helsinki-Tallinna-Helsinki. Laiva oli lastattu 1500 innokkaalla kokoomuslaisella. Ehdokkaat, tukijoukot, kansanedustajat, ministerit ja kokoomusaktiivit keräsivät eväitä vaalikentille loppukiriä varten!

Arvosen kululaskussa mainitaan ministerin nimenomaan määränneen avustajansa mukaan. Avustaja laskuttaa myöhemmin vaaliristeilyyn osallistumisestaan päivärahat, lipun hinnan ja muita kuluja. Stubb ei sairautensa vuoksi pääse osallistumaan, mutta tämä ei estä avustajan risteilyä.

22.3.2011. Stubbin avustaja Tieralan kalenterissa on tämän päivän kohdalla Yhdysvaltojen kauppakamarin (American Chamber of Commerce) vaalikeskustelu.

23.3.2011. Tieralan kalenterissa on merkintä ”Krissen vaaligrillistä”:

2014-03-22

26.3.2011, lauantai. Vaaleihin on aikaa enää alle kuukausi. Lehdistöavustaja Lauri Tieralan kalenteriin on merkitty käyntejä Uudenmaan suuriin kauppakeskuksiin – Stockmann, Iso Omena, Lippulaiva, Myyrmanni.

27.3.2011 päivä, sunnuntai. Tierala hoitaa tehtäviään Korson maalaismarkkinoilla:

2014-03-26

28.3.2011. Erityisavustaja Mikko Hautala matkailee Kymenlaaksossa, samoin tekee Stubb. Veronmaksajat saavat osallistua kululaskun maksuun, jonka seliterivillä lukee ”Ulkoministerin kiertue Kotka, Hamina, Kouvola”.

29.3.2011. Lauri Tieralan tehtävät vievät hänet Kirkkonummelle, Siuntioon, Karjalohjalle, Lohjan torille, Nummi-Pusulaan ja Karkkilaan. Reitti on silmiinpistävän yhtenäinen Stubbin ja muiden kokoomusehdokkaiden kiertueaikataulun kanssa.

2014-03-29

Tierala laskuttaa taksimatkan Westendistä Kirkkonummen tilaisuuteen. Taksitositteen uskottavuus on ilmeisesti kyseenalaistettu ministeriössä, sillä siihen on merkitty merkintä ”Olari Vaalit?”:

20140417_131426

Maaliskuun 30. päivä. Stubb on bloginsa mukaan flunssassa, joten avustajienkin kiireet hellittävät hetkeksi.

Väärät tehtävät

Avustajien matkoista syntyy monenlaisia kuluja. Päivärahat, taksikulut, matkaliput, hotelliyöpymiset – kaikki maksavat. Tyypillisesti suurin kustannus syntyy kuitenkin vääriin tehtäviin valuneista palkkakuluista.  Se työaika, joka olisi pitänyt käyttää normaaliin virkatyöhön, tuli tuhrituksi päämiehen vaalitilaisuuksiin.

Erityisavustajille maksettujen palkkojen vaihteluväli on Ylen mukaan 4 154,78 – 6 777,31 euroa.

Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila